Food

Plantaardiger eten, hoe doe je dat?

Daar sta je dan, in de Albert Heijn, op zoek naar een lekkere maaltijd. Wat ga je vanavond eten? Aardappels? Pasta? Treuzelend langs het vlees kom je bij de plantaardige vleesjes, of terwijl, ‘nepvlees’. Wat is dat nou eigenlijk precies en is het echt gezonder? Zo geven wij ook een aantal tips om plantaardiger te eten, daar hoef je echt niet perse vegetariër voor te zijn!

In onze cultuur staan vlees- en zuivelproducten centraal, terwijl het eigenlijk gezonder zou zijn als je af en toe afwisselt met plantaardige voeding, zoals een stukje nepvlees en plantaardige zuivel.

soja

Wat is plantaardig eten?
Plantaardig eten is bewust kiezen om vlees en zuivel te vervangen door een plantaardig product, zoals Alpro Soya melkvariate of nepvlees. Een plantaardig eetpatroon bevat groenten, fruit, volkoren producten, noten, zaden en peulvruchten, zoals soja.

Waarom plantaardig eten?
Het is goed voor je gezondheid om eens wat minder dierlijke voedingsmiddelen te eten. Nu hoef je natuurlijk niet alleen maar plantaardig te eten, maar af en toe een avond een stukje vlees vervangen door een nepvleesje is ook goed. Plantaardiger eten is ook beter voor het milieu, want hiervoor is veel minder land, water en energie nodig.

soya
Soja is ook heerlijk als ontbijtje, wat dacht je van soja yoghurtvariatie met ananas stukjes en een beetje basterdsuiker?

Alpro
Of een heerlijk zoet ontbijtje met cruesli en frambozen?

alpro soya
Of voor de luie zondag met een banaan en aardbei? Meer ontbijt recepten vind je op de website van Alpro Soya.

Hoe pak ik dat aan, plantaardiger eten?
Je hoeft natuurlijk niet meteen vegetarisch te worden en je vlees en zuivel te vervangen door alleen maar plantaardige voedingsstoffen. Je kunt ook voor een middenweg kiezen en eigenlijk is dat heel simpel, met deze tips kom jij al een heel eind!
- Neem een kleinere portie vlees en schep wat extra groenten op
- Eet eens een salade als lunch
- Doe wat rauwkost op je brood
- Vraag aan je moeder of je een keer per week een stukje nepvlees mag eten in plaats van een stuk vlees
- Vervang melk door sojadrank. Eet bijvoorbeeld je ontbijtgranen met soja melkvariatie of drank het in plaats van een kopje melk
- Vervang snacks door fruit, noten of rijstwafels

Wat zijn sojabonen eigenlijk?
In de peulen van sojaplanten zitten sojabonen. Een sojaboon zit vol met eiwitten, onverzadigde vetten (de goede dus!), vezels, vitamines en mineralen.

koken met alpro soya

Je kunt ook heerlijk koken met plantardige producten!
Hoe? Wij hebben hier een heerlijk recept van een tofu quiche, gevonden op de website van Alpro Soya.

Wat heb je nodig?
- Een bakje Alpro Tofu gekruid a 250 gram
- Bladerdeeg
- 6 eieren
- Alpro Cuisine
- 2 wortelen
- 1 rode paprika
- Champignons
- 125 gr geraspte Gruyère kaas
- Zwarte peper & zeezout
- 4 eetlepels rode pesto

alpro soya recept

alpro soya recept

Bereidingswijze:
Stap 1:
Verdeel het bladerdeeg over de bakvorm, maak er kleine gaatjes in met een vork. Verdeel de rode pesto over de bodem.

alpro soya recept

Stap 2: Snijd de wortelen in kleine stukjes, de paprika in partjes en de champignons in plakjes. Verdeel de groentes samen met blokjes Alpro tofu gekruid over de bodem.

Stap 3: Kluts de eieren, kruid met peper & zout en voeg Alpro Cuisine toe. Verdeel dit mengsel over de groente en strooi de Gruyère kaas er over.

Stap 4: Plaats de quiche in de oven op 180 graden gedurende veertig minuten.

alpro soya recept

Liever een lekker soja soepje?
Hou jij meer van een soepje? Dan is het volgende recept misschien meer iets voor jou. Een lekker en plantaardig soepje voor de komende herfstachtige dagen: Hartverwarmende Halloween Pompoensoep!

soep

Soja ontbijt:
Houd jij meer van een plantaardig ontbijt? Dat kan ook! Alpro Soya staat vooral bekend om hun heerlijke ontbijtjes en de vele combinaties die hiermee mogelijk zijn. Heb jij even geen inspiratie? Dan kijk je heel makkelijk even op hun website en je vindt tientallen ontbijtrecepten. Yummy!

ontbijtje

ontbijtje

Ga jij ook proberen wat meer plantaardig te eten?

Bron: Alpro Soya, Lekker plantaardig & Plantaardig Plan
Bron beeld: Alpro Soya & De groene meisjes

Door: Jitske

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved