Food

Herfst & Wintersoepjes

Regen, wind, kou... Het is ECHT herfst en dat betekent dat het tijd is voor winterkost. Van dat lekkere stevige voedsel dat je van binnen en van buiten opwarmt. Wij geven je vandaag recepten voor lekkere soepjes. Straks maak jij die erwtensoep, pompoensoep en goulashsoep gewoon lekker helemaal zelf.

Pompoensoep

winterkost

Benodigdheden:
Goed voor ongeveer 2 liter soep
- 1200 gram flespompoen
- 750 ml kippenbouillon (2 blokjes kippenbouillon)
- Een teentje knoflook
- 2 sjalotjes
- Verse kruiden (ik gebruikte koriander, dille en peterselie)
- Eetlepel olijfolie
-125 ml creme fraîche

1. Schil de pompoen, dit is een hels klusje en het hoeft ook niet per se, maar in dit recept wordt het wel gedaan.

2. Nadat de pompoenen geschild zijn kun je ze opensnijden. Haal met een lepel de draadjes en zaadjes uit de pompoenen en snijd de pompoenen in blokjes van ongeveer een vierkante centimeter.

3. Snijd de knoflook en sjalotjes fijn, beetje olijfolie in een grote pan (mijn pan had een inhoud van 5 liter) en sjalotjes en knoflook even aanfruiten. Ondertussen zet je een pannetje met 750 ml water op waarin je 2 blokjes kippenbouillon laat oplossen.

4.Als de sjalotjes en knoflook is aangefruit doe je de pompoen in de pan, voeg ongeveer 2/3 van de bouillon toe. Roer in de pan zodat alle blokjes even snel garen.

5. Ondertussen snijd je de kruiden die je aan de soep wilt toevoegen. Je kunt ze toevoegen wanneer je wilt, maar hoe eerder hoe meer de smaak in de soep trekt.
6. Als de blokjes pompoen ongeveer 15 minuten in de pan hebben gezeten zijn ze gaar, maar controleer dit wel even. Hoe weet je of het gaar is? Nou het mag in ieder geval geen moes zijn, maar het moet wel een bepaalde zachtheid hebben. Ja, dit is niet echt duidelijk, houd maar gewoon die vijftien minuten aan.

7. Daarna kan het mengsel in de keukenmachine. Hiervoor kun je ook gewoon een blender gebruiken, mix net zo lang totdat je een gladde mix hebt.

8. De superrrrr smooth pompoenmix mag weer terug in een (schone) pan. Zet de pan op laag vuur (als de soep gaat koken wordt het een soort van actieve vulkaan, plop, plop, de hele keuken oranje!). Roer de 125 ml crème fraîche door de soep en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zeezout. Roer ook de rest van de bouillon door de soep en fleur het geheel nog een beetje op met nog wat verse kruiden.


erwtensoep

Benodigdheden:
Goed voor ongeveer 1,5 liter soep (vier personen)
2 liter bouillon
500 gr spliterwten
1 knolselderij
300 gr aardappels
1 ui
½ prei
1 winterpeen
handje verse peterselie, of 2 tl gedroogde peterselie
snufje nootmuskaat en foelie
versgemalen zeezout en peper naar smaak
Eventueel...
rookworst
500 gr spekjes

1. Breng de bouillon aan de kook in een grote pan en voeg de spliterwten toe. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.

2. Maak de knolselderij schoon, snijd deze in kleine blokjes en voeg deze toe. Schil de aardappels en winterpeen, of maak ze goed schoon. Snijd ze in blokjes en voeg ze toe.

3. Voeg als je wilt ook de spekjes toe. Roer zo nu en dan in de pan.

4. Maak de prei schoon, schil de ui en snijd beiden fijn. Voeg ook deze toe en blijf af en toe in de pan roeren.

5. Laat de erwtensoep ongeveer een uurtje doorkoken op een laag vuur.

6. Voeg vervolgens de peterselie aan de erwtensoep toe, een snufje nootmuskaat en foelie en naar smaak zout en peper. Voeg eventueel water toe om de dikte van de erwtensoep aan te passen.

7. Serveer de erwtensoep in diepe borden, eventueel met warme rookworst.

Goulashsoep


goulashsoep

Benodigdheden:
(voor 1,5 liter soep)
300 gram soepvlees
Klontje boter
3 uien gesneden in ringen
2 fijngesneden teentjes knoflook
2 rode paprika’s in stukjes gesneden
1 eetlepel paprikapoeder
2 eetlepels bloem
1 blikje (70 gram) tomatenpuree
3 runderbouillontabletten
2 laurierblaadjes
3 grote vastkokende aardappelen
250 gram champignons

1. Bestrooi het vlees met peper en zout.

2. Verhit een grote pan (het liefst met een wat dikkere bodem) met een klontje boter.

3. Laat het vlees in drie minuten rondom bruin bakken.

4. Bak in vijf minuten de ui, knoflook en paprika mee op laag vuur.

5. Voeg de tomatenpuree, bloem en het paprikapoeder toe en bak twee minuten mee.

6. Voeg anderhalve liter water toe en de drie bouillontabletten en laurier.

7. Dek het af en laat het tweeënhalf uur op  laag vuur koken. Let op: blijf het wel in de gaten houden en roer zo om het kwartier even in de pan. Merk je dat de soep aan de bodem van de pan gaat kleven, roer dan wat vaker.

8. Snijd de aardappelen in blokjes en de champignons in schijfjes en laat nog een half uur met de soep meekoken.

Bron: Smulweb.nl, Ze.nl

Door Annemerel

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved