Food

Heerlijke stamppotten & redactie tips!

49

Je komt net thuis van school. Buiten is het herfstige weer in volle gang en jij bent maar wat blij als je de deur achter je sluit. Je nestelt je in de luie stoel naast de verwarming. Je moeder heeft de kaarsjes al branden en een kop thee voor je gezet. Het enige dat deze herfstige dag nog leuker kan maken is natuurlijk... Stamppot! Ah, we love herfst.

Hoeveel Nederlanders zullen vandaag aan tafel schuiven voor een heerlijk Hollandse stamppot?

Stamppot met prei-room­kaas en kip

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1.2 kg iets kruimige aardappelen
- 3 el olijfolie
- 2 preien, gewassen en in ringen
- 2 uien, in halve ringen
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 1 bakje verse roomkaas met kruiden (125 g)
- 1 bakje bieslook (25 g), in stukjes
- 1 duopak gerookte kipreepjes (200 g)

Bereiding
1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout in 20 min. gaar.
2. Verhit ondertussen de olie en bak de prei, ui en knoflook 10 min. op middelhoog vuur.
3. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper. Meng er het preimengsel, de roomkaas, bieslook en kipreepjes door. Tip van Daphne (redacteur Fashionscene.nl): 'Vervang de kipreepjes eens voor vegetarisch vlees, volgens mij heten ze: vegetarische stukjes. Erg lekker!' Breng op smaak met peper en zout en warm nog 2 min. door.

Hutspot met spek en piccalilly

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1.5 kg kruimige aardappels
- 1 kg wortel
- 500 g ui
- 125 g magere spekblokjes
- 1 dl melk
- 100 g piccalilly
- 2 Unox Kleintjes Gelderse Rookworst (a 100 g)

Bereiding
1. Snijd de wortel in kleine stukjes. Pel en snij de uien fijn. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze met de wortel en ui en een beetje zout in ca. 25 min. gaar. Bereid intussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tip van Karin (Ze.nl): 'Rookworst is natuurlijk hartstikke lekker, maar een zelfgemaakte gehaktbal met fijne uitjes erin gekneed is zeker het proberen waard!
2. Bak de spekjes uit. Giet het aardappelmengsel af en stamp het fijn met de melk. Meng de spekjes en de piccalilly door de stamppot en maak deze op smaak af met peper en eventueel zout.
3. Verdeel de stamppot over 4 borden en leg de rookworst er in dikke, schuingesneden plakken bij.

Boerenkool met worst

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1 kg aardappels (kruimig)
- 600 g panklare boerenkool
- 2 rookworsten a 250 g
- 25 g boter of margarine
- 1 el azijn
- versgemalen peper

Bereiding
1. Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen. Ca. 2 1/2 dl water en 1 theelepel zout toevoegen. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen. Boerenkool in ca. 10 minuten laten slinken.
2. Rookworsten uit verpakking pakken en op aardappels leggen. Boerenkool en aardappels afgedekt in nog ca. 15 minuten zachtjes gaar koken. Rookworsten uit pan nemen en onder deksel warm houden. Of makkelijk in de magnetron door er gaatjes in te prikken!
3. Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom. Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen. Boter en azijn toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is.
4. Al roerend stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel nog scheutje azijn of slagroom. De laatste tip met slagroom is van Danique! 'Het is echt heerlijk als je een klein scheutje slagroom in de boerenkool doet, aangezien je dan een heerlijke smeuïge boerenkool krijgt. Proberen waard!' Boerenkoolstamppot op vier borden scheppen. Rookworst in plakjes snijden en op boerenkool leggen. Lekker met piccalilly of mosterd.

Hete bliksem

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1,5 kilo kruimige aardappelen (Eigenheimer of Doré)
- 3/4 kilo zure appelen (Granny Smith)
- 3/4 kilo zoete appelen (Sweet Carolien)
- 400 gram mager spek
- 70 gram boter

Bereiding
1. Was en schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
2. Was en schil de appelen, snijd ze in stukken en verwijder de klokhuizen.
3. Doe het spek in een pan met een bodempje water met wat zout, breng het aan de 4. kook en laat het ca. 20 minuten koken.
5. Voeg de aardappelen en de appelen toe en kook het geheel gaar.
6. Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken.
7. Stamp de aardappelen en appelen door elkaar, roer er de boter door en leg de plakken spek erop. Serveer de stamppot direct.
Tip van Annemerel: 'Gratineer de stamppot eens een keertje! Heerlijke krokante kaas bovenop, love it!'

10 minuten stamppot

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1 pak aardappelpuree voor stamppot (270 g)
- 600 ml melk
- 1 eetlepel boter of margarine
- 3 pakjes biologische ham (a 100 g)
- 1 zak panklare andijvie (400 g)
- 1 zakje worteljulienne (150 g)
- 2 eetlepels mosterd

Bereiding
1. Puree maken volgens gebruiksaanwijzing met melk en boter. Tip van Jitske: 'Vervang melk eens voor sojamelk! Lekker gezond & geeft net die bijzondere touch!'
2. Ham in reepjes snijden.
3. Andijvie, wortel, ham en mosterd door puree scheppen en door verwarmen.
4. Op smaak brengen met zout en peper.
5. Tip van Claartje (Vrouwen.nl): 'Doe er zongedroogde tomaatjes doorheen en geroosterde pijnboompitten voor een Italiaanse touch'!

Welke stamppot ga jij maken?

Bron: ah, lekkertafelen, unox

Door: Emma

LOVE dit artikel
17 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

49 reacties

  • 4 jaar geleden monkeynerd

    Haha grappig al die vegetarische mensen die willen dat er speciale gerechten komen terwijl het maar 10 procent van de bevolking is. Schrap gewoon het vlees en klaar is kees

  • 4 jaar geleden Lingie

    SPINAZISTAMPOT!!!!!!!!!!!!!!!

  • 5 jaar geleden melika32

    stamppot is nog lekker ook met spinazie

  • 5 jaar geleden stella

    READ THIS YOU WILL BE KISSED ON THE NEAREST FRIDAY BY THE LOVE OF YOUR LIFE. NOW YOU'VE STARTED READING THIS, DON'T STOP. THIS IS FREAKY.

    1) say ur name 10 times

    2) say ur mums name 5 times

    3) say ur crush name 3 times

    4) PASTE THIS TO FOUR OTHER COMMENTS IN 143 MINUTES. WHEN YOUR DONE PRESS F6 AND YOUR CRUSH NAME WILL APPEAR IN BIG LETTERS ON THE SCREEN. THIS IS SO FREAKY BECAUSE IT ACTUALLY WORKS

  • 5 jaar geleden parawhxre

    READ THIS YOU WILL BE KISSED ON THE NEAREST FRIDAY BY THE LOVE OF YOUR LIFE. NOW YOU'VE STARTED READING THIS, DON'T STOP. THIS IS FREAKY.

    1) say ur name 10 times

    2) say ur mums name 5 times

    3) say ur crush name 3 times

    4) PASTE THIS TO FOUR OTHER COMMENTS IN 143 MINUTES. WHEN YOUR DONE PRESS F6 AND YOUR CRUSH NAME WILL APPEAR IN BIG LETTERS ON THE SCREEN. THIS IS SO FREAKY BECAUSE IT ACTUALLY WORKS

  • 5 jaar geleden Mirre

    Volg allemaal!

    https://twitter.com/LifestyleGezond

    https://twitter.com/LifestyleGezond

    https://twitter.com/LifestyleGezond

    https://twitter.com/LifestyleGezond

    https://twitter.com/LifestyleGezond

    XOXO

  • 5 jaar geleden Jamie

    aaaah ik hou zo veel van stampot

  • 6 jaar geleden littlemisscupcakexx

    hmmm die eerste!! :P

  • 6 jaar geleden XStar

    Die hete bliksem kan echt heel veel makkelijker, en het blijft erg lekker!;

    koop 2 potten appelcompote (volgens mij zijn dat potten van 360 gr.)

    Warm dit op in een pannetje, op in een schaal in de magnetron.

    Voeg hierbij 2/3 zakjes aardappel puree bij (:

    En snijd 2 granny smith appels in stukjes, gooi ze in een pan met kaneel en suiker, goed opwarmen totdat de suiker stroperig word.

    Meng de appelcompote met de aardappelpuree, met daar bovenop de stukjes appel, stukje vlees erbij en klaar!

  • 6 jaar geleden XxTWIHARDxX

    die van mij is andijviestamppot die mijn moeder maakt

  • 6 jaar geleden Les Sylphides

    Hutspot en bietenstamp zijn m'n favorieten maar boerenkool en stamppot witte bonen vind ik ook lekker

  • 6 jaar geleden ikkoopbijnanooitdreft

    Stamppot bietjes, heeeerlijk!

  • 6 jaar geleden xXMainiacxX

    ik hou daar niet van XD

  • 6 jaar geleden miss_recherche_

    zuurkool en preiprol uit de oven.

  • 6 jaar geleden Candyholic

    Ik vind alles wel lekker behalve boerenkool.. gátverdamme

  • 6 jaar geleden fozzy

    Ik hou het meest van boerenkool, zuurkool en andijviee *-*

  • 6 jaar geleden Scarylove

    READ THIS YOU WILL BE KISSED ON THE NEAREST FRIDAY BY THE LOVE OF YOUR LIFE. NOW YOU'VE STARTED READING THIS, DON'T STOP. THIS IS FREAKY.

    1) say ur name 10 times

    2) say ur mums name 5 times

    3) say ur crush name 3 times

    4) PASTE THIS TO FOUR OTHER COMMENTS IN 143 MINUTES. WHEN YOUR DONE PRESS F6 AND YOUR CRUSH NAME WILL APPEAR IN BIG LETTERS ON THE SCREEN. THIS IS SO FREAKY BECAUSE IT ACTUALLY WORKS

  • 6 jaar geleden ShiroiKrow

    piccalilly in stamppot? dat gaan we een keertje proberen!! P:

  • 6 jaar geleden daphné

    het is best wel nog lekker

  • 6 jaar geleden nataszka25

    Ik vind stampot best wel lekker maar het is niet mijn favoriet ; liever eet ik gebakken groente met kipfilet en gewoon krieltjes . Dat vind ikwel lekker .

    xx natasja

  • 6 jaar geleden xLMVB

    uhhmmm dat ziet er lekker uit

  • 6 jaar geleden Faith

    Ik heb die eerste net gemaakt! Hij is wel lekker maar wel beetje flauw. Maar alsnog lekkerrrrrr <3

  • 6 jaar geleden Kelly

    Lekker man! Ga die eerste sowieso maken! Deze pagina staat bij men favorieten!

  • 6 jaar geleden ammique

    Hete bliksem <3 Maar ik hou sowieso van stamppot! Die eerste lijkt me ook heel lekker

  • 6 jaar geleden 5arah_jumping

    yum yum allemaal lekker

  • 6 jaar geleden Sophie

    die eerste en laatste lijken me heerlijk. Ik heb de recepten afgedrukt. Mmmm... ik weet wat ik ga eten morgen!!

  • 6 jaar geleden Naomi

    die eerste heb ik laatst bij een vriendin van me gegeten, ik vond hem heerlijk! haar moeder had hem van de receptkaartjes van de AH

    xoxo

  • 6 jaar geleden Mixxed

    Leuk artikel maar ik mis wederom de voedingswaarden... Ikzelf kook heel graag, ook graag erg lekker, maar ik vind het heel belangrijk of het ook gezond is... Zeker met stamppot is het vaak héél goed of héél slecht...

  • 6 jaar geleden Julie

    Makes me hungryyyy

  • 6 jaar geleden Roos

    Ik ben echt totaal niet van de stampots, vooral hete bliksem vind ik verschrikkelijk! De enige stamppot die ik lekker vind is spinazie stamppot die mijn vader maakt.

  • 6 jaar geleden ilse

    tip voor de hete bliksem. Kook de appels in appelsap, maakt het nog zoeter!

    mjammmmmie!!

  • 6 jaar geleden Ribbon

    Stamkots had nooit uitgevonden moeten worden.

  • 6 jaar geleden Mirre

    Oe lekker! En er kunnen niet genoeg spekjes en rookworst bij zitten wat mij betreft

  • 6 jaar geleden Stone

    De bovenste stamppot is heerlijk! Heb ik vorige week nog gegeten

  • 6 jaar geleden ---

    die eerste ziet er zoo heerlijk uit! de boerenkool trouwens ook

  • 6 jaar geleden Laura

    JAMMIE! Leuke post! Meer recepten please? :P

  • 6 jaar geleden xMereell

    Ik lust alleen andijvie stamppot en boerenkool stamppot! Maar ik moet eerlijk zeggen die eerste stamppot van dit artikel lijkt me ookwel lekker, maar dan wel zonder de prei! Dat vind ik echt zoooo vies!

  • 6 jaar geleden Jaleesa

    hmm klinkt heerlijk allemaal

  • 6 jaar geleden Opblaaskrokodil

    Die 1e ga ik zeker een keer uit proberen, nog nooit van gehoord maar lijkt me heerlijk!

  • 6 jaar geleden olifantje

    Ik ben geen goede Hollander, ik hou namelijk helemaal niet van stamppot x)

  • 6 jaar geleden Mphor

    Ik vind het een leuk artikel, maar jammer dat jullie alles met vlees doen.

    Het is heel simpel om er vegaworstjes bij te maken ofzo. Natuurlijk weten vegetariërs best wel hoe ze van een stampot met vlees iets vegetarisch kunnen maken, maar het is leuker als jullie hier ook aandacht aan besteden.

  • 6 jaar geleden Anonymoustache

    Die 1e, 2e en 4e lijken me erg lekker (:

  • 6 jaar geleden Cherry

    Ik wist trouwens niet dat er een recept bestond voor boerenkoolstamppot :P haha dat is zó simpel. En dan zitten er in dit recept niet eens spekjes

    In elke traditionele stamppot horen spekjes!

  • 6 jaar geleden Cherry

    Die eerste met kip en prei is van AH, heb ik gisteren gehad! Is erg lekker (wij hadden er van die hele gerookte kipfilets ingedaan, zelf klein gesneden)

  • 6 jaar geleden Confidence

    Zien er lekker uit, helaas allemaal met vlees! Vegetarische stamppotten zijn ook lekker hoor haha.

  • 6 jaar geleden Octopus's Garden

    Die laatste lijkt me lekker! (:

  • 6 jaar geleden Coaties

    Hmmm, krijg spontaan zin in stamppot!

  1. 1