Food

Heerlijke stamppotten & redactie tips!

Je komt net thuis van school. Buiten is het herfstige weer in volle gang en jij bent maar wat blij als je de deur achter je sluit. Je nestelt je in de luie stoel naast de verwarming. Je moeder heeft de kaarsjes al branden en een kop thee voor je gezet. Het enige dat deze herfstige dag nog leuker kan maken is natuurlijk... Stamppot! Ah, we love herfst.

Hoeveel Nederlanders zullen vandaag aan tafel schuiven voor een heerlijk Hollandse stamppot?

Stamppot met prei-room­kaas en kip

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1.2 kg iets kruimige aardappelen
- 3 el olijfolie
- 2 preien, gewassen en in ringen
- 2 uien, in halve ringen
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 1 bakje verse roomkaas met kruiden (125 g)
- 1 bakje bieslook (25 g), in stukjes
- 1 duopak gerookte kipreepjes (200 g)

Bereiding
1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout in 20 min. gaar.
2. Verhit ondertussen de olie en bak de prei, ui en knoflook 10 min. op middelhoog vuur.
3. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper. Meng er het preimengsel, de roomkaas, bieslook en kipreepjes door. Tip van Daphne (redacteur Fashionscene.nl): 'Vervang de kipreepjes eens voor vegetarisch vlees, volgens mij heten ze: vegetarische stukjes. Erg lekker!' Breng op smaak met peper en zout en warm nog 2 min. door.

Hutspot met spek en piccalilly

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1.5 kg kruimige aardappels
- 1 kg wortel
- 500 g ui
- 125 g magere spekblokjes
- 1 dl melk
- 100 g piccalilly
- 2 Unox Kleintjes Gelderse Rookworst (a 100 g)

Bereiding
1. Snijd de wortel in kleine stukjes. Pel en snij de uien fijn. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze met de wortel en ui en een beetje zout in ca. 25 min. gaar. Bereid intussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tip van Karin (Ze.nl): 'Rookworst is natuurlijk hartstikke lekker, maar een zelfgemaakte gehaktbal met fijne uitjes erin gekneed is zeker het proberen waard!
2. Bak de spekjes uit. Giet het aardappelmengsel af en stamp het fijn met de melk. Meng de spekjes en de piccalilly door de stamppot en maak deze op smaak af met peper en eventueel zout.
3. Verdeel de stamppot over 4 borden en leg de rookworst er in dikke, schuingesneden plakken bij.

Boerenkool met worst

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1 kg aardappels (kruimig)
- 600 g panklare boerenkool
- 2 rookworsten a 250 g
- 25 g boter of margarine
- 1 el azijn
- versgemalen peper

Bereiding
1. Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen. Ca. 2 1/2 dl water en 1 theelepel zout toevoegen. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen. Boerenkool in ca. 10 minuten laten slinken.
2. Rookworsten uit verpakking pakken en op aardappels leggen. Boerenkool en aardappels afgedekt in nog ca. 15 minuten zachtjes gaar koken. Rookworsten uit pan nemen en onder deksel warm houden. Of makkelijk in de magnetron door er gaatjes in te prikken!
3. Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom. Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen. Boter en azijn toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is.
4. Al roerend stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel nog scheutje azijn of slagroom. De laatste tip met slagroom is van Danique! 'Het is echt heerlijk als je een klein scheutje slagroom in de boerenkool doet, aangezien je dan een heerlijke smeuïge boerenkool krijgt. Proberen waard!' Boerenkoolstamppot op vier borden scheppen. Rookworst in plakjes snijden en op boerenkool leggen. Lekker met piccalilly of mosterd.

Hete bliksem

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1,5 kilo kruimige aardappelen (Eigenheimer of Doré)
- 3/4 kilo zure appelen (Granny Smith)
- 3/4 kilo zoete appelen (Sweet Carolien)
- 400 gram mager spek
- 70 gram boter

Bereiding
1. Was en schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
2. Was en schil de appelen, snijd ze in stukken en verwijder de klokhuizen.
3. Doe het spek in een pan met een bodempje water met wat zout, breng het aan de 4. kook en laat het ca. 20 minuten koken.
5. Voeg de aardappelen en de appelen toe en kook het geheel gaar.
6. Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken.
7. Stamp de aardappelen en appelen door elkaar, roer er de boter door en leg de plakken spek erop. Serveer de stamppot direct.
Tip van Annemerel: 'Gratineer de stamppot eens een keertje! Heerlijke krokante kaas bovenop, love it!'

10 minuten stamppot

eten

Ingrediënten (4 pers)
- 1 pak aardappelpuree voor stamppot (270 g)
- 600 ml melk
- 1 eetlepel boter of margarine
- 3 pakjes biologische ham (a 100 g)
- 1 zak panklare andijvie (400 g)
- 1 zakje worteljulienne (150 g)
- 2 eetlepels mosterd

Bereiding
1. Puree maken volgens gebruiksaanwijzing met melk en boter. Tip van Jitske: 'Vervang melk eens voor sojamelk! Lekker gezond & geeft net die bijzondere touch!'
2. Ham in reepjes snijden.
3. Andijvie, wortel, ham en mosterd door puree scheppen en door verwarmen.
4. Op smaak brengen met zout en peper.
5. Tip van Claartje (Vrouwen.nl): 'Doe er zongedroogde tomaatjes doorheen en geroosterde pijnboompitten voor een Italiaanse touch'!

Welke stamppot ga jij maken?

Bron: ah, lekkertafelen, unox

Door: Emma

LOVE dit artikel
17 meiden hebben deze blog geloved