Food

Heerlijke herfst & winter recepten

Het is weer najaar en het 'regenseizoen' is weer begonnen. Ach, regent het ooit eens niet? Lekker binnen aan je theetje begin jij samen met je beste vriendin (of je moeder) met koken, maar wat is nou extra lekker met dit koude weer? Hier een aantal leuke en heerlijke recepten speciaal voor dit najaar.

hersft maaltijd

Snelle erwtensoep
De erwtensoep mag natuurlijk niet ontbreken aan het 'herfst en winter recepten lijstje'. Wat is er nou heerlijker dan een lekkere warme kom erwtensoep op een koude dag? Serveer het naast de pannenkoeken, worstenbroodjes of roggebrood met spek en je hebt je maaltijd klaar!

Vier personen.
Bereidingstijd: 15 minuten.

Benodigdheden:
25 gram boter
– 1 zak Hollandse roerbakmix van 400 gram
– 2 zakken koelverse gevulde erwten soep van 800 milliliter
– 2 boerenrookworsten van 250 gram per stuk

erwtensoep

Stap 1: In soeppan boter verhitten en groentemix drie tot vier minuten roerbakken.

Stap 2: Voeg de erwtensoep en 250 milliliter extra water toe. Breng de soep al roerend aan de kook.

Stap 3: Zodra de soep kookt, het vuur laag draaien en soep nog vijf minuten zachtjes verwarmen, tot groenten gaar zijn.

Stap 4: Snij de rookworsten schuin in plakken . Rooster de rookworsten in grillpan of koekenpan in vier tot vijf minuten bruin.

Stap 5: Erwtensoep in vier wijde kommen scheppen en enkele plakken worst in midden van soep leggen en smullen maar!

meisje koken

Hachee met rundergehakt
Stevige portie eten waar jij helemaal van binnen en buiten warm van wordt! Meestal doe je er ruim drie uur over om Hachee te maken, maar met dit recept ben je een stuk sneller klaar.

Vier personen.
Bereidingstijd: 25 minuten.

Benodigdheden:
– 500 gram rundergehakt
– Olijfolie
– 2 takjes tijm
– 1 rode ui
– 2 wortels
– 3 stengels bleekselderij
– Een paar takjes rozemarijn
– 4 teentjes knoflook
– 6 eetlepels worcestersaus
– Een klein bosje bladpeterselie

hachee hachee hachee

Stap 1: Zet een grote koekenpan op matig tot hoog vuur en doe het gehakt erin. Doe er een theelepel zout en een theelepel peper bij en sprenkel er wat olijfolie en tijmblaadjes over. Bak het gehakt goudbruin.

Stap 2: Pel de rode ui en hak hem fijn. Snijd ook de wortels een bleekselderij.

Stap 3: Als het gehakt goudbruin is doe er dan wat rozemarijn bij. Pers vervolgens de knoflook teentjes en de ze samen met de worcestersaus in de pan. Roer goed en laat het mengels bakken.

Stap 4: Doe er vervolgens de gesneden groenten bij en roer alles nog eens goed door elkaar. Draai het vuur wat lageren blijf er goed doorheen roeren.

Stap 5: Voeg nog wat peterselie toe en voilá!

rode kool

Meer heerlijke najaarsgerechten
Er zijn nog veel meer heerlijke najaarsgerechten en typische potjes vol herfstachtige groenten. Zo is bijvoorbeeld de rode kool erg lekker langs je aardappelen en erg gezond door al het ijzer! Lekker makkelijk te verkrijgen in een potje en snel opgewarmd. Ook verkrijgbaar in wat zoetere varianten met appel.

Verse worst doet het ook altijd goed in het najaar. Heerlijk langs een stamppot of een portie gekookte aardappelen. Lekker met een grote pot appelmoes die dit jaar natuurlijk ook niet mag ontbreken in je koelkast.

Een biefstukje is ook altijd lekker in deze najaarsdagen. Hier zit ook veel ijzer in en is goed voor je weerstand. Lekker bij frietjes en wat groenten.

spruitjes

Spruitjes! Ook zo'n heerlijke herfstachtige groente. Haal ze bij de Albert Heijn uit de diepvries, want dan hoef je ze ook niet meer te pellen en te wassen.

Bloemkool en broccoli met (kaas)sausje, hmmmm!

Stampotten doen het ook altijd erg goed en typisch een Hollandse winter. Ben je eens een keertje alleen thuis? Haal dan een kant-en-klare stamppot bij jou in de buurt, warm het even op en je hebt een heerlijk najaarsgerecht!

Wil jij snel een wat gezondere en budgetproof stamppot? Dan heb ik, Jitske, een goede tip voor je. Als ik haast heb en toch goed wil eten ga ik altijd snel langs de supermarkt en 'kook' ik binnen vijf minuten een andijviestamppot.

andijviestamp
Mocht je wat meer tijd hebben, bak dan wat spekjes en meng ze door de andijviestamp heen.

Super snelle andijviestamppot.
Benodigdheden:

– Grote zak fijngesneden andijvie (meestal verkrijgbaar in 250 gram)
– Zakje aardappelpuree
– Eventueel een rookworst die je makkelijk kan opwarmen in de magnetron

Maak de aardappelpuree zoals op de verpakking staat, meestal heb ik de zakjes waarbij je alleen water moet toevoegen. Je kookt dan wat water in de waterkoker, gooit het poeder bij het kokende water in een kom en klopt het tot aardappelpuree. Hier gooi je de fijngesneden andijvie bij die je erdoorheen roert, klaar! Andijvie hoef je namelijk niet perse te koken of op te warmen en ik vind de 'rauwe' smaak erg lekker. Binnen vijf minuten heb jij snel en simpel toch een goede bodem! Je kunt er eventueel nog een rookworst bij opwarmen in de magnetron.

En natuurlijk hebben we als toetje een...

warme chocolademelk

WARME KOP CHOCOLADEMELK! HMMM!

Wat eet jij het liefst in de herfst & winter?

Bron: Albert Heijn, Okoko Recepten, & Jamie Oliver recepten
Bron beeld: Weheartit
, unileverfoodsolutions.nl, Meersmaak.blogspot.nl, Yummyinmytummy.nl

Door: Jitske

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved