Food

5 aparte sporten

Sport. Voor veel meiden is het een opgave om jezelf wéér naar de sportschool te slepen. Hoor jij daar ook bij? Of zit je al jaren op hockey, tennis of paardrijden en wil je iets nieuws uitproberen? Girlscene laat je wel vijf hele bijzondere sporten zien. Kijk maar mee!

Onderwaterhockey is een niet veelvoorkomende sport. Het spel wordt gespeeld op de bodem van het zwembad. Je hebt dan ook een groot voordeel als je een goed herstelvermogen hebt boven het water, je de adem kunt inhouden voor een lange tijd en dit ook kunt volhouden.
Hoe speel je het? Het spel wordt gespeeld op de bodem van het zwembad door twee teams die bestaan uit tien spelers. Zes spelers staan gelijk in het veld en ze hebben het doel zoveel mogelijk doelpunten te scoren. Een doelpunt wordt gemaakt door een puck in het doel van de tegenstander te 'schieten' met gebruik van een stick in de hand. Bij dit spel horen ook twee scheidsrechters die in het water zitten en één hoofdscheidsrechter buiten het water. Afhankelijk van het niveau van de wedstrijd, duurt het spel tussen de 14 en 30 minuten verdeeld in twee speelhelften.

onderwaterhockey

Zijn teamsporten niet jouw ding? Dan past buikdansen misschien wel goed bij jou. Buikdans, ook wel oriëntaalse dans genoemd, komt uit het Oosten. Het is een fabel dat buikdansen bedoelt is om mannen te behagen. Buikdansen is op en top vrouwelijk waarbij je door goede spierbeheersing je emoties overbrengt via je lichaam.
Hoe doe je het? Tijdens de les leer je mooi, soepel en opgewekt te blijven. Behalve het fysiek trainen van het lichaam, is buikdansen ook heel waardevol voor emotioneel en spiritueel geluk. Een buikdansles is enorm gevarieerd: je draait, balanceert, schudt, golft en schokt het lichaam en je gebruikt spieren die je anders bijna nooit gebruikt.

buikdansen

Een sport die je vast wel eens op de tv hebt gezien, is curling. Deze teamsport ziet er grappig uit en het is vergelijkbaar met jeu de boules maar dan op ijs. Bij curlen is strategie en precisiewerk belangrijk. Curlen is niet heel fysiek; het is meer een mentale en een technische sport.
Hoe speel je het? Een curlingwedstrijd wordt gespeeld door twee ploegen van vier spelers. De aanvoerder van de ploeg zet de te volgen strategie uit en bepaalt in overleg met z'n ploeggenoten hoe de stenen moeten worden gespeeld. Elke ploeg heeft acht zware stenen met een handvat. De wedstrijd bestaat uit een aantal 'ends'. In elk end spelen de teams om en om hun acht stenen, elke speler heeft dus twee stenen, vanaf het ene einde van de curlingbaan naar de andere basis aan de overzijde. Deze 'basissen' worden gemarkeerd met gekleurde cirkels op het ijs. Bij het loslaten van de steen, kan je er een draaiende beweging aan geven. Dit zorgt ervoor dat de steen licht gebogen over de baan gaat. Deze draaiing heet de curl van de steen, vandaar ook de naam curling. De spelers van elk team hebben een bezem om het ijs voor de steen te vegen en zo de baan van de steen te beïnvloeden. De bedoeling is dat op het einde van een 'end' een aantal stenen van het eigen team dichter bij het midden van de 'basis' ligt dan de stenen van de tegenpartij.

curling

Vind je het heerlijk om tot rust te komen maar wil je wel flink zweten? Dan is bikram yoga misschien wel iets voor jou! Bikram yoga is de laatste tijd enorm populair geworden. Ook veel celebrities zoals Madonna en Beyonce beoefenen deze sport. Bikram yoga is fysiek gezien een perfecte combinatie tussen kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen. Daarnaast brengt het ook rust in je hoofd.
Hoe doe je het? Bikram yoga is een serie van 26 klassieke yogahoudingen en twee ademhalingsoefeningen. Een les duurt 50-90 minuten en je beoefent het in een verwarmde ruimte tussen de 38 en 40 graden. Tijdens de les train je je hele lichaam, je bloed circulatie versnelt en vers, zuurstofrijk bloed wordt naar alle delen van je lichaam gestuurd. Deze sport is intensief en zo ontworpen dat elke houding een voorbereiding is op de volgende. Zo krijgt je lichaam de kans om langzaam los te komen.

bikram yoga

Aikido is een bijzondere Oosterse vechtsport. In tegenstelling tot sporten als karate en kungfu, worden er bij aikido nauwelijks klappen uitgedeeld. Belangrijk is een goede harmonie tussen lichaam en geest.
Hoe speel je het? Normaal gesproken levert een wedstrijd bij een vechtsport een winnaar en een verliezer op, maar bij aikido niet. Er is geen enkele vorm van competitie en er zijn dus ook geen wedstrijden. Iemand die aan aikido doet, traint zijn lichaam en geest om er zelf beter van te worden. Een overwinning voor jezelf dus. Een aikidotraining duurt anderhalf tot twee uur. Je begint na aanvang van de les met een korte meditatie, daarna is er een warming-up met aandacht voor de ademhaling en stretchen. Vervolgens train je op het verplaatsen van het lichaam, soepel rollen en vallen en andere aikidotechnieken. Door het beoefenen van deze sport wordt je soepel, sterk en je kan jezelf goed verdedigen.

aikido

Wat voor sport beoefen jij? Of misschien beoefen jij wel een sport van hierboven, deel dan jouw ervaring(en) hieronder!

Door: Quirine

LOVE dit artikel
5 meiden hebben deze blog geloved