Alles over voedselallergieën

Food door Quirine

Voor veel meiden is het niet zo makkelijk om spontaan bij een vriendin te eten of om zomaar wat boodschappen uit de supermarkt te halen. Zij hebben namelijk een voedselallergie. Door zo'n allergie ben je constant bezig met wat je wel en wat je vooral niet mag eten. Maar wat is eigenlijk een voedselallergie en hoe herken je het? Girlscene legt het voor je uit.

Wat is een voedselallergie?
Een voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem, waarbij in het lichaam specifieke afweerstoffen tegen allergenen in het voedsel worden gemaakt. Anders gezegd: je lichaam reageert overgevoelig op bepaalde voedingsmiddelen en hierdoor kun je verschillende klachten krijgen.

voedselallergie melk

Voor welke voedingsmiddelen zijn we vaak allergisch voor?
- koemelk
- kippenei
- vis, schaal- en schelpdieren
- noten
- soja
- appel
- sesamzaad
- gluten (o.a. brood, pasta, taart, bier, soep uit blik en mayonaise)

voedselallergie zalm

Hoe herken je een voedselallergie?
Klachten van een allergie verschillen per persoon. Iedereen heeft zijn eigen, specifieke klachten. Je kunt het opmerken als je na het eten of drinken van een bepaald product steeds dezelfde klachten krijgt. Wel is het zo dat je bij verschillende voedingsmiddelen, verschillende klachten kunt krijgen. Hou in de gaten als je de volgende symptomen krijgt na het eten of drinken van een bepaald product:
- Huid: jeuk, uitslag, galbulten, eczeem, ophoping van vocht in bijvoorbeeld oogleden, mond en lippen.
- Luchtwegen: astmatische klachten (piepen, kortademigheid), neusklachten, oogklachten.
- Maagdarmstelsel: prikkelt gevoel in de mond, overgeven, diarree of juist verstopping, misselijkheid.

Meestal treedt een allergische reactie snel op. Dat kan binnen enkele minuten zijn tot een paar uur na het eten van een bepaald product. Maar het kan ook een paar dagen duren. Dit maakt het leggen van een verband soms moeilijk. Een tip om hier beter inzicht in te krijgen, is om een voedseldagboek bij te houden. Heb je het idee dat je een voedselallergie hebt? Ga dan naar de dokter. Hij kan je dan doorverwijzen voor een verder onderzoek.

voedselallergie noten

Behandeling
Is er uit het onderzoek gebleken dat je een voedselallergie hebt? Dan moeten de voedingsmiddelen waarop gereageerd uit de voeding geschrapt worden. Dit is vaak moeilijk (je zult verstelt staan in hoeveel producten bijvoorbeeld melk is verwerkt). Het dieet zal soms aangepast worden, omdat in de loop van de tijd bepaalde allergieën minder kunnen worden en/of nieuwe allergieën kunnen ontstaan. Begeleiding van een dokter is dus belangrijk. Vaak zal er ook een diëtist worden ingeschakeld. De diëtist houdt in de gaten of je nog wel genoeg voedingsmiddelen binnen krijgt en zij weten ook welke voedingsmiddelen goede vervangers zijn. Heb je een zware allergie, dan krijg je misschien ook medicatie.

Gelukkig bestaan er lekkere recepten voor als je een voedselallergie hebt. Ook komen er steeds meer producten die vrij zijn van bijvoorbeeld gluten en noten. Benieuwd naar lekkere recepten? Klik dan hier.

Heb jij een voedselallergie?

Bron: voedselallergie.nl
Bron beeld: weheartit.com