Filmklassiekers: Casablanca

Films & Series door Redactie

Er zijn van die films die je eigenlijk gewoon een keertje moet zien. Vooral de ouderwetse filmklassiekers zijn leuk om op een druilerige zondagmiddag te kijken. Niet alleen om het verhaal maar vaak ook om de geweldige kleding! Op Girlscene lees je over de grootste, ouderwetse filmklassiekers, waar ze over gaan en hoe de kleding eruit ziet.

Het verhaal:

Hoewel Ingrid Bergman heeft gezegd dat zij en medespeler Humphrey Bogart nooit hadden verwacht dat de film zo succesvol zou zijn, is zelfs succesvol een understatement. De film is een klassieker. Toen The Radio Times een ´25 Must See Movies´ lijst maakte, stond Casablanca op nummer één. Er zijn meerdere, bekende quotes uit de film voortgekomen zoals: ‘We’ll always have Paris’, ‘Off all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine’ en natuurlijk: ‘Here’s looking at you, kid’.

Het verhaal: De film speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Rick Blaine (Humphrey Bogart) is de eigenaar van de populairste nachtclub van Casablanca. Hij heeft twee reisdocumenten in handen gekregen waardoor oorlogsvluchtelingen Amerika kunnen bereiken. Dan komt zijn voormalige geliefde Ilsa Lund (Ingrid Bergman), met wie hij een passionele relatie had in Parijs, samen met haar man terug in zijn leven. Aangezien Ilsa’s man op de vlucht is voor de Nazi’s hebben zij de documenten nodig. Ondanks de gevoelens die Ilsa en Rick nog voor elkaar hebben, besluit Rick haar man te helpen vluchten. De vraag is dan alleen wat Ilsa doet, gaat ze met haar man mee of blijft ze bij Rick?

De kleding:

In Casablanca droegen ze hele klassieke kleding. Humphrey Bogart droeg vaak een trenchcoat. Ingrid Bergman droeg klassieke 40´s jurken, mantelpakjes en hoeden.

door onze redactrice Arancha