The September Issue

Films & Series door Redactie

Vanochtend mocht ik, samen met een aantal andere journalisten, de voorpremière van The September Issue bijwonen. En wauw, wat een film! Een absolute must-see voor alle die-hard fashionista's, maar ook gewoon een fijne en vooral lékkere docu voor iedereen die dol is op mode.

Anna Wintour

Over de film

The September Issue is een documentaire die een unieke blik gunt in de voorbereidingen van de herfsteditie van 'Fashion Bible' Vogue. The September Issue verwijst naar de septembercatalogus van 2007 die een record brak met het zwaarst wegende blad. Het glossy magazine woog ruim 2 kilo en verkocht wereldwijd 13 miljoen exemplaren.
Filmmaker R.J. Cutler, reeds bekroond met een Emmy Award voor zijn vroegere nonfictiewerk, kreeg toestemming om Vogues befaamde hoofdredactrice Anna Wintour te volgen tijdens de vele maanden die voorafgaan aan de prestigieuze en immens populaire najaarsmagazine.
De documentaire toont het reilen en zeilen in Vogues hoofdkwartier in Manhattan, maar volgt ook de belangrijkste fotosessies in Parijs en Rome zoals een cover shoot met Sienna Miller. De druk stijgt naarmate de deadline nadert en Wintour demonstreert haar beruchte bikkelharde leiderschap in elk aspect van de productie. Niets haalt de uiteindelijke uitgave zonder haar toestemming en dat zorgt vaak voor ongenoegen bij haar werknemers.
Vooral de 20-jarige werkrelatie tussen het creatieve modegenie Grace Coddington en de zakelijke Anna Wintour zorgt voor frictie. Ondanks de eeuwige strijd tussen creativiteit en commercialiteit, is het de chemie tussen deze twee bijzondere persoonlijkheden die Vogues status blijvend weten te handhaven.
The September Issue biedt niet alleen inzicht in de modewereld, maar ook een persoonlijk portret van Anna Wintour en de mensen uit haar naaste omgeving. Niet te missen dus voor iedereen met een hart voor mode.