Interview met Liv Stig (Polleke!)

Films & Series door Redactie

Er zijn in de loop der jaren een hele hoop Nederlandse kinderfilms verschenen. Naar aanleiding van een lijstje met mijn favoriete Nederlandse kinderfilms, doe ik wat interviews en kijk ik hoe het nu, jaren later, met de acteurs gaat. En hoe de acteurs terugkijken naar de tijd dat ze in een film speelden. Dit keer: Liv Stig (Polleke!).

Je kunt Liv kennen van de film Polleke die in 2003 verscheen. Het lieve meisje Polleke woont in de stad met haar excentrieke moeder. Polleke heeft het niet gemakkelijk. Haar vader Spiek is een junk, en ze is smoorverliefd op de Marokkaanse Mimoen, maar ze mogen elkaar niet meer zien…

polleke

Je deed auditie voor Polleke en kreeg de rol, wat ging er toen door je heen?

Ik was ziek tijdens de screentest en de volgende dag, toen ik nog steeds ziek alleen thuis was, werd ik gebeld. Het was Ineke, de regisseuse. Ze vroeg naar mijn moeder en ik zei dat ze later moest terugbellen. Toen ik dat tegen mijn moeder vertelde, wist zij wel hoe laat het was. Mijn moeder is zelf ook actrice dus die wist wel dat het raak was als je rechtstreeks gebeld wordt door de regisseuse en niet door het castingbureau. Ik had geen idee en kon het ook eigenlijk niet echt geloven…!

Had je veel last van zenuwen?

Helemaal nooit eigenlijk. Nou, behalve toen ik moest zoenen met Mamoun (Mimoen in de film). Dat was doodeng! Ik had nog nooit gezoend en er stonden allemaal mensen op balkons te roepen. Ik weet echt nog dat ik wel door de grond kon zakken.

Leek je erg op Polleke? 

Polleke en ik zijn allebij vrij nuchter. Als er iets moet gebeuren dan doen we dat en we zeuren niet te veel. Verder is Polleke wel veel artistieker dan ik.

Werd je anders dan de 'volwassen' acteurs behandeld, omdat je nog een kind was?

Ja, natuurlijk vindt iedereen je schattiger dan volwassenen. Maar daar heb ik eigenlijk weinig van gemerkt. Ik had twee hele lieve kinderbegeleidsters: Martha en Monique. Een van hen was er altijd bij op de set en zodra ik en de andere kindacteurs weg konden gingen we spelletjes spelen en lekker ons ding doen. Daardoor bleven we nooit 'hangen' tussen de volwassenen. Kinderen kunnen daar nog wel eens van naast hun schoenen gaan lopen.

liv stig

Hoe vond je het om met Daan Schuurmans en Halina Reijn in een film te spelen?

Superleuk. Zij kende elkaar nog van de toneelschool en dat was wel grappig om te zien. Ze zijn allebei heel lief maar ook heel normaal. Toen Daan mij een keer naar huis bracht met zijn cabrio had ik wel een momentje van "oeh, cool zeg"… haha!

Kende je ze uberhaupt? Of had je nog nooit van ze gehoord?

Daan kende ik natuurlijk van Costa. Halina was meer van toneel dus die kende ik nog niet. Later is zij ook veel bekender geworden.

Kon je ook net zo goed dichten als Polleke? En was het ook je droom om later dichter te worden? Of had je andere talenten? 

Ik kan dus echt niet dichten. Mijn zusje wel, die maakt prachtige gedichten dus het moet wel ergens in de familie zitten. Maar ik vond acteren veel leuker. En vind trouwens, ik doe het nog steeds heel graag.

Waar droomde je dan van om later te worden?

Actrice! En dat leek me ook vrij makkelijk toentertijd. Maar het bleek niet zo easy toen ik het vorig jaar op de toneelschool probeerde... Toen ben ik in Maasticht en Amsterdam na de tweede ronde afgewezen. Nu ga ik volgend jaar communicatie wetenschap studeren aan de universiteit en doe ik acteren erbij.

Wat lijkt jou nu een droomberoep?

Actrice zijn zonder bekend te worden.

Werd je veel herkend op straat?

Toen de film net uitkwam ben ik wel een paar keer herkend. Dan vooral buiten Amsterdam, want in Amsterdam waar ik woon is het toch wat normaler allemaal en kijkt niemand op of om. In die tijd zat ik net in de eerste van de middelbare school en daar ging het ook als een lopend vuurtje dat ik in een film had gespeeld. Toen werd ik wel nageroepen, iets wat op een gegeven moment heeel irritant werd.  

Wat is de leukste reactie die je op jou rol in Polleke hebt gehad?

Er kwam een keer een meisje naar me toe en die zei: "maak je niet druk schat, ik val ook op Marokkanen." Dat vond ik zo grappig!

Het is alweer even geleden dat we jou zagen acteren, mis je het nog weleens?

Ik doe zo nu en dan nog weleens wat. Een keer in de twee jaar doe ik een klein dingetje. Laatst heb ik een paar draaidagen gehad voor Levenslied, een nieuwe serie van de NCRV. Dat komt eind 2010 begin 2011 op tv. Ik zou het graag meer willen doen, maar dat heb ik niet voor het kiezen.

Denk je dat je ooit nog doorgaat met acteren?

Ik hoop het, maar er zijn ook zat andere leuke dingen om te doen.

Je hebt samen met Rosa Boesten jaren geleden een acteerworkshop gegeven. Heb je de acteurs uit Polleke nog weleens gezien? Heb je nog steeds contact met haar of met een van de andere acteurs?

Nee, helaas niet. Rosa woont in Utrecht, dus dat contact verwaterde na een tijdje. In het begin sprak ik nog wel eens met haar af. Maar na het maken van een film gaat iedereen uit elkaar en weer door met een nieuw project. Voor mij was dat niet zo. Ik moest 'gewoon' weer naar school en het normale leventje lijden. Was ik ook lekker vond hoor.

Ik las ergens dat je meer van kinderfilms hield dan volwassen films. Is dat nog steeds zo of is dat in de loop van de jaren wel veranderd?

Haha, ik ben ik de afgelopen jaar natuurlijk wel wat ouder geworden. Ik kijk het meest volwassen films, maar kinderfilms als De Gebroeders Leeuwenhart of Ronja de Roversdochter vind ik echt geweldig. En ik ga geen namen noemen, maar ik vind dat er in Nederland echt wel betere kinderfilms gemaakt konden worden de afgelopen jaren.

Hoe is de Liv van toen veranderd in de Liv van nu?

Ik ben van 11 naar 18 een heel stuk veranderd. Van een kind opeens volwassen en studeren. Ik ga binnenkort bijvoorbeeld examen doen om mijn autorijbewijs te halen. Zoiets leek zo ver weg toen ik 11 was weet ik nog wel. Voor de rest ben ik nog steeds het nuchtere meisje van toen.

Wat doe je als je weekend hebt?

In het weekend werk ik op vrijdag en zaterdag in restaurant Kitsch in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Daarna ga ik vaak uit en de volgende dag dan heerlijk uitslapen. Dat vind ik het allerfijnste aan het weekend!

 

Tenslotte: wat is jouw favoriete kinderfilm?

Ronja de Roversdochter en Pippi Lankous. Die videobanden heb ik  grijsgedraaid…!

En een favoriet onder de Nederlandse kinderfilms, of vind je dat er daar geen enkele film uitspringt? 

Vroeger was ik helemaal wild van de film Abeltje, ook omdat ik een beetje verliefd was op Abeltje. Het Zakmes vond ik ook geweldig, maar als ik echt de mooiste voor jong en oud moet kiezen is dat Madelief krassen in het tafelblad; wat een ontroerende film.

Door Rosa Lee