Interview met Quinten Schram (Pietje Bell!)

Films & Series door Redactie

Er zijn in de loop der jaren een heleboel Nederlandse kinderfilms verschenen. Naar aanleiding van een lijstje met mijn favorieten Nederlandse kinderfilms, doe ik wat interviews en kijk ik hoe het nu, jaren later met de acteurs gaat. En hoe de acteurs terugkijken naar de tijd dat ze in een film speelden. Dit keer: Quinten Schram (Pietje Bell!). 

-

pietje bell

Quinten speelde Pietje Bell. Pietje Bell was in 2002 te zien in de bioscoop. Een jaar later volgde er een deel twee: Pietje Bell en De Jacht op de Tsarenkroon. Quinten speelde een jongen die samen met zijn bendeleden hield van kattenkwaad uithalen. In deel twee gaat hij opzoek naar een geschikte huwelijkskandidaat voor zijn zus: Martha.

Waren er gelijkenissen tussen jou en Pietje Bell?

Tja, eigenlijk één. Dat was dat Pietje Bell knipoogde. Sinds mijn geboorte heb ik al een oog dat meer dichtvalt dan de ander. Maar Pietje Bell haalde altijd kattenkwaad uit en kwam vaak in de problemen. Zelf haalde ik nooit kattenkwaad uit en was eigenlijk behoorlijk braaf. Behalve op de set, daar ging ik altijd op zoek naar avontuur met mijn vrienden!

Dus je haalde vroeger helemaal nooit kattenkwaad uit?

Eigenlijk niet, alleen een beetje bij mijn zus, maar daar hield ik al snel mee op. Sinds tien jaar kan ik fantastisch met mijn zus opschieten.

Hoe kwam je bij Pietje Bell terecht?

Mijn moeder hield castings voor de film, zij is regisseur. Mijn vader wilde toen even langs komen om te kijken hoe het daar ging. Ik ging gewoon mee. In de auto zei hij tegen me: ''Wil jij ook een casting doen?'' Ik wist niet eens wat een casting was, dus deed ik het maar gewoon. Ze vonden me goed tijdens de casting, en daarna moest ik wel negen castings doen. Want ze vonden het heel moeilijk om mij te kiezen, aangezien ik hun zoon was. Daar hebben veel kinderen kritiek op gegeven. Uiteindelijk ben ik gekozen om Pietje Bell te spelen. Maar met de film Brief voor de Koning, waar ik later in speelde, heb ik bewezen dat ik ook een rol kan krijgen zonder invloed van mijn ouders.

Ben je erg veranderd sinds je Pietje Bell speelde?

Ja, ik ben langer, heb de baard in mijn keel gekregen, ben sportiever en ben begonnen mijn artistieke eigenschappen te verbeteren.

Lijkt het jou leuk om bekend te zijn?

Vroeger totaal niet. Tegenwoordig wel meer, maar niet door acteren. Het liefst word ik later bekend om andere dingen. Door bijvoorbeeld een combinatie van breakdance, muziekcompositie en filmpjes maken. Maar ik wil niet persé bekend worden met acteren. Eigenlijk is bekend zijn op sommige momenten niet leuk. Als je net een hoofdrol heb gehad word je heel vaak herkend en soms kan het je de keel uithangen, als dat te vaak is. Eigenlijk is het veel leuker als je maar zelden herkend wordt.

Van wie heb je breakdancen geleerd? Hoelang doe je dat al?

Ik krijg les op het ADC (dat is het ''Amsterdam Dance Center'') van Bas Scheide. Ik zat vroeger op voetbal, maar ik haatte het idee om op zaterdag vroeg wakker te worden en vervolgens in de kou achter een bal aan te rennen en vervolgens te verliezen. Dus besloot ik breakdance te volgen op vrijdagavond. En dat gaat me veel beter af. Dat is echt iets waar ik naar uitkijk en ook graag in mijn vrije tijd doe. Mijn eerste twee jaar bij ADC gingen een beetje traag en daarna kreeg ik les van Bas, die mij heel erg gemotiveerd heeft om te trainen ook in de huiskamer, in mijn vrije tijd. Ook begon ik aan battles mee te doen. En door breakdance heb ik er ook weer een heleboel fantastische vrienden bij. Ik doe het nu al vijf en een half jaar, en ik blijf het zeker nog wel even doen.  Het mooiste voordeel van breakdance is dat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn lichaam. Ik kan nu zo veel chocola eten als ik wil; ik kom bijna niet aan, want ik doe elke dag een uur breakdance.

Wat is het leukste moment, dat je je kan herinneren van wat je tot nu toe rondom het filmgebeuren hebt meegemaakt?

Het leukste moment was het paardrijden voor Brief voor de Koning. Ik moest het eerst leren in een manege. Maar daar is het lang niet zo leuk als het paardrijden in de natuur en landschappen. Echt heel cool was dat. En mijn naarste moment was op een alp bij Brief voor de Koning. Het was daar min tienduizend graden onder nul ...of het was acht... ik weet het niet meer zeker. Maar in ieder geval, het was KOUD! En mijn tenen waren bevroren en we moesten door de metershoge sneeuw lopen. Al die sneeuw kwam in mijn schoenen. We konden niet eventjes naar het café bovenaan de berg om warm te worden of om naar het toilet te gaan. We zaten daar in de kou en ik kon maar aan één ding denken: een lekker warm bad en daarna lekker slapen. En bij Pietje Bell had ik natuurlijk een fantastische tijd met mijn moeder, ik vond het gewoon geweldig om met haar samen te werken.

En buiten het filmgebeuren?

Eigenlijk bestaat mijn hele leven uit de leukste momenten. Ik heb een vliegtuig bestuurd, Nederland stond in de finale. En ik ben na de zomer over naar het volgende jaar van school. Eigenlijk vind ik niks leuker dan helemaal stuk te gaan met vrienden om een flauwe grap. De leukste momenten zijn eigenlijk alleen leuk, als je ze kan delen met je vrienden. 

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Knap, fantastisch, briljant, perfect. Grapje! Ik omschrijf mezelf als iemand die probeert het beste uit zijn leven te halen door verstandige beslissingen te nemen en goed na te denken over het belangrijkste in het leven. Vind mezelf vriendelijk en ook verstandig. Ook heb ik een andere kijk op het leven dan de meeste tieners. De meeste tieners vinden het leuk dingen uit te proberen en gaan naar feesten. Ikzelf heb het niet zo op met feesten en ik snap de behoefte aan ''proberen'' niet. Ik rook en drink niet. Maar ik heb mijn eigen manier van uitgaan en plezier maken. Zo ga ik liever met mijn vrienden op het museumplein op het grasveld breakdancen en chillen, in plaats van ergens in een café een biertje te drinken. En ik ga ook niet uit naar feesten, ik ga uit naar bboy jams, dat zijn dance-events. Je moet jezelf zijn en niet liegen over wie je bent. Ben zelf ook geen agressieve gozer. Ik doe niemand kwaad. En ik word ook eigenlijk nooit boos. Ik ben iemand die veel van humor houdt en dat een van de belangrijkste eigenschappen vindt van een persoon. Ook ben ik nog best kinderlijk; ik wil altijd kind blijven, zelfs als ik zeventig ben.

Wat voor studie doe je op dit moment?

Ik doe nu audiovisuele evenementen techniek op het Mediacollege Amsterdam. Dat is een opleiding voor licht, beeld en geluid. Het gaat me goed af al is het niet helemaal wat ik later wil gaan doen. Maar goed, ik ben over naar het volgende jaar en hoop hierna door te gaan naar een HBO opleiding.

Lijkt het je leuk om later acteur te zijn of heb je een andere droom?

Nee, ik wil later geen acteur worden. Sinds een jaar heb ik drie nieuwe richtingen waar ik een keuze uit zal moeten maken. Deze drie zijn: muziekcompositie voor film, animatie en montage. Ik doe nu van alles wat een beetje. Maar ik weet nog niet wat ik precies ga doen.

Wat doe je als je vrij hebt?

Ik heb fantastische hobby's waar ik graag aan werk. Ik doe nu: filmen, breakdancen, componeren, piano spelen, mondharmonica, monteren en animeren. En voor mijn verjaardag krijg ik een akoestische gitaar, dus dat wil ik ook nog kunnen. Dat doe ik allemaal in mijn vrije tijd. Soms wil ik gewoon te veel kunnen voor mijn gevoel. Toch vind ik niks beter dan op mijn vrije dag met mijn vrienden op het grasveld van het Museumplein lekker te breakdancen en te chillen op een warme zomerse dag. En dat dan acht uur lang. Niks is relaxter dan dat. Dat vind ik het leukste om te doen in mijn vrije tijd. 

Waar kan je jouw 's nachts voor wakker maken?

Voor het einde van de wereld. Voor een vakantie op een tropisch eiland. Voor een giftige dinosaurus die in de kamer staat en mij nog niet is opgevallen…

Hoe kijk je terug naar de tijd dat je in Pietje Bell speelde?

Geweldig. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad. Heb een hele goede band gekregen met mijn moeder.

Ik las dat je Brief van de Koning een leukere film vind dan de andere films waarin je gespeeld hebt. Waarom vind je dat?

Ik vind Brief voor de Koning niet een leukere film dan andere. De film had wat moeilijkere draaidagen, waardoor ik daar wat andere herinneringen aan had dan bij Pietje Bell. Maar beide films zijn leuk en bij beide films vond ik de draaidagen geweldig!

Hoe is het om ouders te hebben die regisseurs zijn?

Leuk. Het maakt me trots dat ze zo hard werken aan zo’n geweldig beroep. Maar je kunt ook niet meer normaal naar een film kijken zonder dat hun allemaal dingen opvallen. Dus dan kijk je naar een film en dan hoor je opeens: ''Tjonge, dat is echt een mooie tilt, wat een goede overgang'' en dat soort dingen. Maar ik vind het leuk. 

Heb je een vriendin?

Ik had een vriendin, maar het is alweer uit sinds kort. Dus ik ben weer vrijgezel.

Wat is jouw favoriete Nederlandse kinderfilm?

Tjonge... ik kan me alleen nog herinneren dat ik graag naar Disneyfilms keek. Hmm, daar moet ik even naar graven… volgens mij vond ik van de Nederlandse kinderfilms Abeltje wel goed!

Door Rosa Lee