Interview met Sarah Bannier (Bibi in Minoes)

Films & Series door Redactie

Er zijn in de loop der jaren een heleboel Nederlandse kinderfilms verschenen. Naar aanleiding van een lijstje met mijn favorieten Nederlandse kinderfilms, interview ik de acteurs en kijk ik hoe het nu, jaren later met hen gaat. En hoe de acteurs terugkijken naar de tijd dat ze in een film speelden. Dit keer: Sarah Bannier (Bibi in Minoes).

minoes

minoes

De film Minoes verscheen in 2001 op het witte doek. Voor de film Minoes speelt Sarah de rol van Bibi, het buurmeisje van Tibbe. Minoes gaat over de verlegen journalist Tibbe, die alleen maar over katten schrijft. Hij moet met een goed stukje zien te komen, met echt nieuws, anders kan hij het in de journalistiek wel shaken. Dan ontmoet hij juffrouw Minoes (Carice van Houten!). Ze was in haar vorige leven een kat en is nu een keurige juffrouw in een mantelpakje. Kan zij hem helpen?

Waren Carice van Houten en Theo Maassen lief voor je?  
Ja, ze waren heel lief voor me. Ik herinner me nog een keer dat we in een school moesten filmen. Draaidagen duren soms best wel lang en je moet vaak tussen de opnames door lang wachten. Omdat we die dag weer lang moesten wachten heeft Theo me toen meegenomen naar de gymzaal. We hebben alle gymspullen tevoorschijn gehaald (matten, ringen, kasten etc) en we zijn gaan spelen, haha. Ik weet nog dat ik dat toen heel leuk vond. Verder had ik een 'kinderjuf' die me tussen de scènes door vermaakte met spelletjes en jammer genoeg: huiswerk. Dus ik was vaker met haar dan met Theo en Carice! 

Was het niet doodeng om een scène te doen, waarbij je de daken op moest?

Al die scènes zijn opgenomen in een studio! Dus de daken en de huizen waren nagemaakt. Het was dus niet zo hoog als het eigenlijk zou moeten zijn. Verder vond ik het natuurlijk alleen maar spannend als ik moest klimmen op de daken! Zoiets maak je niet vaker mee…
 
Wat is het grootste verschil tussen Bibi en Sarah?  
Ik heb geen vriendin die met poezen kan praten! 
 
Hoe was je vroeger als kind?
Heel makkelijk, volgens mij. Nooit vervelend, maar altijd wel vrolijk en lief. Al kon ik wel snel huilen als iets me tegen zat, haha. Dan wilde mijn broer stoeien en vechten en ik zag dat niet echt zitten, dus als hij al een beetje dichtbij kwam begon ik te schreeuwen en te huilen. Dan kwamen mijn ouders eraan en die zeiden dan natuurlijk dat mijn broer op moest houden. Best een goede tactiek dus!
 
En hoe ben je nu?
Heel lief natuurlijk! ;-)
 
Wat voor dingen leer je op de toneelschool?
Echt van alles! We zijn bezig met beweging, stem, tekstschrijven, componeren, spraak, zang, improviseren, scènes spelen etc! Veel leuke dingen. 
 
Heb je het daar naar je zin?

Ja, heel erg. Dat komt door de leuke dingen die we doen, maar ook vooral omdat ik een hele lieve klas heb. En dat heb je ook echt nodig. Ik zou niet weten wat ik zou moeten als we allemaal bot tegen elkaar zouden doen en elkaar niks zouden gunnen. Dan voel je je absoluut niet veilig in de klas en dat lijkt me helemaal niet fijn. Gelukkig is dat bij ons niet het geval!
 
Merk je dat je iets aan je ervaring hebt gehad, toen je na Minoes weer verder ging met andere acteer dingen?

Ja. Na Minoes wist ik een beetje hoe alles in elkaar zat, dus was het niet nieuw voor mij om bijvoorbeeld voor een camera te gaan staan (terwijl er heel veel mensen achter de camera staan), naar de make up te gaan of om uren te wachten. Maar ik heb nooit meer in zo'n grote productie gespeeld als Minoes. De dingen die ik daarna heb gedaan waren kleinschaliger. Wel hetzelfde principe, maar gewoon met minder mensen. Het is allebei heel erg leuk. Mij maakt het niet uit of ik in een grote productie speel, of in een kleine met een crew van drie mensen. Het is gewoon superleuk om te doen en altijd gezellig.
 
Heb je Minoes vaak terug gekeken?

Toen Minoes net uitkwam heb ik de film heel vaak gezien. Er waren veel voorpremières, toen de echte première en daarna nog andere vertoningen waar ik heen moest. Ook ben ik met de klas, ik zat toen in groep acht geloof ik, naar het filmhuis geweest om Minoes te bekijken. En als Minoes op een filmfestival draaide werd ik vaak gevraagd om na afloop van de film vragen te beantwoorden van kinderen uit het publiek. Het allerleukste festival was de 'Berlinale' een internationaal filmfestival in Berlijn. Ik werd gevraagd om daar naartoe te komen, omdat Minoes de openingsfilm van het festival was. Ik ben met mijn moeder naar Berlijn geweest voor drie dagen. Op de eerste dag was de opening met Minoes, daarna heb ik vragen beantwoord (gelukkig was er een tolk dus ik hoefde niet in het Duits of Engels te antwoorden) en op de andere twee dagen ben ik met mijn moeder naar verschillende internationale films geweest en natuurlijk de stad Berlijn bezocht. Op een gegeven moment had ik de film wel vaak genoeg gezien, ik kon alle zinnen zo ongeveer meepraten. Nu zie ik de film niet vaak meer. De laatste keer dat ik een stukje gezien heb was tijdens kerst, toen was hij volgens mij weer op tv.

Hoe is het om jezelf terug te zien?
Ik heb daar niet echt veel problemen mee eigenlijk. Er zijn stukjes waarvan je denkt, aii dat had ik beter kunnen doen, maar goed dat zal je denk ik altijd wel hebben. Ik heb er over het algemeen geen moeite mee. Ik ben altijd wel benieuwd hoe het eruit ziet en wat er van geworden is.
 
Heb je naast acteren nog andere passies?
Ik hou van fotografie! Ik bekijk graag foto's en ik vind het leuk om foto's te maken, maar ik heb me nog niet echt verdiept in mijn camera moet ik zeggen. Dus van de knopjes weet ik nog helemaal niks af. Ik weet alleen nog dat ik het leuk vind om foto's te maken. Misschien dat ik deze vakantie tijd en zin heb om alles te onderzoeken…
 
Wat wil je op acteergebied nog bereiken?
Ik hoop dat ik na de toneelschool veel leuke dingen ga doen, zodat ik in ieder geval mijn boterhammetje kan verdienen. En ik moet natuurlijk minstens één keer in de Amsterdamse Schouwburg gespeeld hebben! 
 
Wilde je al vanaf kleins af aan actrice worden?
Ja, eigenlijk wel. Ik was een jaar of zeven toen ik de film 'Krassen in het Tafelblad' van Madelief in het filmhuis zag. Na die film dacht ik: ‘hee, dat lijkt me leuk om te doen, dat wil ik ook wel!’ Na afloop ben ik naar een vrouw gegaan die de casting en de kinderbegeleiding van deze film had gedaan en heb haar gezegd dat ik dit ook wilde doen. Toen vertelde ze me dat ik me in kon schrijven bij haar castingbureau, dus dat heb ik gedaan. Een tijdje later ben ik via dat bureau in een reclamespotje terecht gekomen (voor mini mars-twix-snickers-milkyway-bounty’s) en daarna heb ik auditie gedaan voor Minoes.
 
Welke Nederlandse kinderfilm is jouw favoriet?
Ik keek vroeger heel veel naar Otje. Die serie vond ik echt geweldig en ik heb zelfs de cd met alle liedjes. Die cd luister ik nu nog af en toe! Verder heb ik de film Abeltje heel vaak gekeken en Polleke vond ik ook heel leuk. Ik heb vroeger alle boeken van Polleke gelezen, dus als echte fan moest ik natuurlijk ook naar de film.

Door Rosa Lee