Interview met Laurien Van den Broeck (Mariken)

Films & Series door Redactie

Er zijn in de loop der jaren een heleboel Nederlandse kinderfilms verschenen. Naar aanleiding van een lijstje met mijn favorieten Nederlandse kinderfilms, interview ik de acteurs en kijk ik hoe het nu, jaren later met hen gaat. En hoe de acteurs terugkijken naar de tijd dat ze in een film speelden. Dit keer: Laurien Van den Broeck (Mariken).

Je kon de film Mariken in 2000 voor het eerst bewonderen in de bioscoop. De film won internationale prijzen en werd bij Cinekid verkozen tot beste jeugdfilm. De film Mariken gaat over een meisje die te vondeling wordt gelegd, en zo bij de oude Archibald terecht komt. Ze wordt door hem opgevoed midden in het Waanwoud. Op een dag besluit ze er op uit te gaan en leert zo ook eens andere mensen kennen.

Hoe vergaat het Laurien nu? Die inmiddels geen elf meer is, maar tweeëntwintig.

-

Was het extra moeilijk om je in een andere tijd te verplaatsen, omdat het verhaal zich in de Middeleeuwen afspeelt?

Ik vond het helemaal niet moeilijk. Ik vond het net extra leuk om kostuums te dragen. Dat maakte alles veel specialer en dat maakte me zo enthousiast. Het was wel bijzonder om opeens door een stad te lopen waar de grond bedekt is met stro en ezels en kippen rondlopen en mensen in gekke kleren. Het was één groot avontuur.

Wat vond je van de kleren die je in de film droeg?

Ik vond ze heel erg leuk. Alleen het konijnenpakje dat ik droeg in het begin van de film was elke keer nogal moeilijk om aan en uit te doen omdat het uit zoveel verschillende delen bestond. Ik vond al mijn kostuums heel erg leuk maar toch was het konijnenpakje mijn favoriet.

Heb je zelf iets met mode?

Ja, ik geef veel te veel geld uit aan kleren en schoenen. Als ik iets nieuws koop wil ik het dezelfde dag nog dragen. Maar een tijdje later heb ik alweer het gevoel dat ik helemaal geen kleren heb en dan wil ik weer opnieuw vanalles gaan kopen. Maar ik denk dat elk meisje daar wel last van heeft!

Hoe was jij toen je 11 was (de leeftijd die je had toen in de film speelde)?

Ik denk dat ik heel enthousiast was; ik had heel veel fantasie. Ik tekende en schilderde tussen de opnames door en ik verzamelde bloempjes en hars van de bomen vanuit het bos. Ik las veel boeken en was best vaak op mezelf.

Wat kan je nog herinneren van de première van Mariken?

Ik vind het moeilijk om de première te kunnen onderscheiden van alle andere festivals. Er waren er zoveel! Maar er waren steeds veel interviews en handtekeningen moest ik ook vaak uitdelen. Als klein meisje is dat natuurlijk wel raar; zeker als ze langs de zijkant naar je polsen graaien om je aandacht te krijgen.

-

Met wie van de cast kon je het goed vinden?

Ik kon het met iedereen wel goed vinden. Vooral met Ramsey Nasr (Joachim), Kim van Kooten (Isabella) en met Jan Decleir (Archibald) natuurlijk.

In de film is Rattenjan een soort van broertje voor je. Voelde dat in het echt ook een beetje zo?

Ja, in het echt voelde dat ook wel zo. Want het is namelijk mijn echte broertje, haha!

Haha, oke! Hoe was het om met je broertje in een film te spelen?

Het was heel leuk om met mijn broertje te spelen. Normaal maakten we thuis altijd heel veel ruzie, maar op de set was dat opeens helemaal niet meer zo. Het was ook leuk om af en toe familie in de buurt te hebben, als mijn broertje erbij was had ik niet zo veel heimwee.

Hoe ging het na Mariken verder met jou?

Na Mariken ging het snel. Toen heb ik in Moonlight gespeeld: een speelfilm van Paula Van der Oest. Daarna Brush with fate: een Amerikaans tv film met Glen Close en De zaak Alzheimer in België eveneens met Jan Decleir: een film van Eric van Looy.

Mariken speelt zich deels af in het woud. Ben je meer een stadsmens of natuurmens?

Vroeger vooral een natuurmens. Nu ik een beetje ouder ben zit ik ook wel graag in de stad. Maar ik wissel het graag af. Ik denk dat ik beide ben of een soort gulden middenweg. Maar als ik dan toch moet kiezen eerder een natuurmens.

Welke scène vond je het leukst om te spelen?

In Mariken vond ik alle scènes in het Waanwoud wel leuk, maar ik vond vooral de scène in de kerk leuk, toen ik de pastoor vragen moest stellen over Jezus en Maria. Mariken is wel een beetje de leukste film die ik tot hiertoe gedaan heb, nu ik er over nadenk. Dus ik moet me inhouden om niet elke scène af te gaan en te zeggen waarom ik die zo leuk vond…

-

Als je moest kiezen: model zijn of actrice?

Een actrice, dan heb je veel variatie. Ik heb gehoord dat het leven van een model meer hel is dan iets anders. vooral door het schoonheidsideaal en dergelijke. Dus ik denk dat actrice zijn leuker is.

Wat is jouw favoriete Nederlandse kinderfilm?

Dat is een moeilijke vraag. Buiten Mariken heb ik denk ik alleen 'De Schaakkoningin' gezien. Die vond ik wel leuk. Ik herinner me ook dat ik vroeger 'Het Zakmes' erg leuk vond, maar ik herinner me hem niet zo goed meer. Misschien moet ik maar gewoon Mariken zeggen dan?

Heb je veel fotoshoots gedaan? Welke vond je het leukste?

Fotoshoots heb ik tijdens Mariken niet echt gedaan. De meeste foto's werden tijdens verschillende scènes genomen. Dan moesten we een bepaalde scène opnieuw doen enkel en alleen voor de foto. Dus dan deden de camera's niet meer mee. Zo zijn heel veel erg mooie foto's getrokken. Echte fotoshoots kwamen pas later. Ik herinner me vooral één voor Elle magazine. Daar werd ik helemaal aangekleed à la de jaren vijftig. Met een doekje rond mijn haar, big hair en rode lippenstift. Mijn moeder heeft die foto nog steeds. Hij is erg mooi!

Wat wil je nog graag een keer in je leven doen?

Ik ben iemand die altijd honderden plannen heeft. Zo wil ik graag ooit nog goudsmid worden en goed Frans en Italiaans leren spreken. Ik wil zeker ooit eens parachutespringen en graag zou ik heel veel willen weten over wijn. Ik wil goed leren koken, want dat kan ik nu namelijk helemaal nog niet. Een survivaltocht zou ik ook nog wel eens willen doen... Haha, er zijn zoveel dingen en plannen. Of ik ze allemaal ga realiseren is een andere vraag. Maar gelukkig ben ik nog heel jong, dus alles kan nog gebeuren.

foto's: door Janey Van Ierland

door Rosa Lee