Interview met Soraya Smith (Laura uit Abeltje)

Films & Series door Redactie

Er zijn in de loop der jaren een heleboel Nederlandse kinderfilms verschenen. Naar aanleiding van een lijstje met mijn favoriete Nederlandse kinderfilms, interview ik de acteurs en kijk ik hoe het nu, jaren later met hen gaat. En hoe de acteurs terugkijken naar de tijd dat ze in een film speelden. Dit keer: Soraya Smith (Laura uit Abeltje).

laura uit abeltje

abeltje laura interview

De film Abeltje was in 1998 te bewonderen in de bioscoop. Het verhaal gaat over Abeltje, hij krijgt een baantje als liftboy in een groot warenhuis. Hij mag niet op het groene knopje drukken van de lift. Wanneer hij dat toch doet, belandt hij samen met Laura (het vriendinnetje van Abeltje), juffrouw Klaverhoen en Jozias Tumb in New York.

 

Abeltje werd opgenomen in New York. Wat voor indruk maakte deze grote stad toen op jou als klein meisje?
Ik mocht niet mee naar New York! Er zijn maar heel weinig scènes in New York opgenomen vanwege het budget. Het grootste gedeelte van wat zich in New York afspeelt is opgenomen in Luxemburg. In Luxemburg ben ik ongeveer twee maanden geweest. Ook is er in Spanje gefilmd.

Wat kun je je nog herinneren van de opnames in Spanje en Luxemburg?
Spanje was geweldig! We hebben gefilmd in de bergen vlakbij de grote stad Sevilla en vlakbij een natuurreservaat in het bedevaartsplaatsje El Rocio. Dat waren echt twee werelden van verschil! Van een aantal weken in een supergrote stad, naar een stoffig en verlaten dorpje. Wat me het meest is bijgebleven van de periode in Spanje is dat Rick (Abeltje) tijdens de opnames bijna werd “aangereden” door het vliegtuigje. Dit hebben ze in de film zo gelaten omdat het er heel gaaf uitzag, maar het was geen prettige dag. Gelukkig was ik er zelf niet bij toen het gebeurde. Ik zat in de trailer te wachten met onze nanny en ineens hoorden we mensen huilen. Er was vooral heel veel verwarring over wat er nu daadwerkelijk gebeurd was.

Luxemburg was volgens mij best koud op het moment dat wij er filmden. Er zijn een paar scènes buiten opgenomen (voornamelijk de New York dingen), maar het meeste werd in de studio gefilmd. Bijna alle scènes waar de lift in voorkomt zijn opgenomen in de studio’s van Luxemburg.

Ben je later nog weleens op de plek van de filmlocaties teruggeweest?
Ik ben wel teruggeweest in Spanje, maar nooit naar diezelfde plek. Dat zou ik wel heel erg graag willen. Niet naar alle plekken hoor, maar naar El Rocio wil ik nog wel een keer toe. Het was heel bijzonder om daar te zijn. Overdag zag je eigenlijk niemand. Er waren ook geen geasfalteerde wegen, alles was gewoon zand en steen. ’s Middags gingen er dan ineens barretjes en tapasrestaurantjes open. ’s Avonds waren alle kerkjes open en brandden er overal lichtjes. Heel apart. Waar ik ook heel graag nog eens heen wil is het Baco hotel in Sevilla. Daar hebben we een aantal weken geslapen en ik kan me de geur van het hotel nog steeds herinneren. Ik ben wel teruggeweest in Luxemburg. Toen ik zeventien was, met een scoutingkamp.

Laura werkte in het circus. Wat voor baantjes heb jij gehad? Zaten daar ook baantjes bij waarbij je allerlei lastige dingen moest doen, zoals op een eenwieler rijden zoals in Abeltje?
Mijn allereerste baantje was bij de MacDonalds in Hoofddorp. Ik was vijftien en had het heel erg naar mijn zin daar omdat veel van mijn vrienden er ook werkten. Tijdens mijn studie in Maastricht heb ik bij Mise en Place gewerkt. Dat is een horeca-uitzendbureau, waardoor je steeds ergens anders werkt.

Zo heb ik ook weleens in het Hilton in Antwerpen moeten werken! Verder heb ik nooit spannende dingen hoeven doen tijdens mijn baantjes. Het had me echter wel ontzettend leuk geleken om als bijbaan in een circus te werken.

Merk je dat je veranderd bent, sinds je Laura gespeeld hebt? En welke dingen zijn hetzelfde gebleven?
Ik was tien toen ik in Abeltje speelde en inmiddels ben ik vierentwintig, dus er zijn zeker een heleboel dingen veranderd. Wat hetzelfde is gebleven is dat ik nog steeds duizend dingen tegelijk wil doen (en kunnen). En dat ik erg perfectionistisch was en nog steeds ben. Nu ben ik wel wat minder onzeker dan eerst en ook wel iets rustiger.

Welke film vond je leuker om in te spelen? In ''Ik ben Willem'' of ''Abeltje''?
Ik denk niet dat ik daartussen kan kiezen omdat het zo verschillend was. Abeltje was ontzettend gaaf omdat ik zoveel tijd in het buitenland heb mogen doorbrengen. Daarnaast vond ik het ook wel heel stoer dat Rick (Abeltje) en ik de enige kinderen waren tussen al die volwassenen en dat ik mijn proefwerken (ik zat in de eerste van het VWO) gefaxt kreeg. Ik ben Willem was ook erg leuk, maar er is gewoon een groot verschil tussen het maken van een korte aflevering en een film van ander half uur. 

Wat is het grootste verschil tussen het maken van een film en het maken van een serie?
Een serie bestaat uit korte afleveringen. De draaidagen zijn dus ook korter. Bij het maken van een lange film moet je veel meer rekening houden met dingen als huidskleur, haarlengte, gewicht en lichaamslengte. We waren kinderen en die groeien soms ineens een paar centimeter. We hebben natuurlijk in Spanje gedraaid en vervolgens in Luxemburg, maar in de film gaan we eerst naar New York en daarna pas naar Quoquapepapetl. Dan moet je er wel voor zorgen dat je niet in ene een stuk bruiner bent geworden.

Je was van plan om na de middelbare school naar de kleinkunstacademie te gaan. Ben je daar uiteindelijk ook naar toe gegaan?
Ik ben na de middelbare school eerst een jaar Rechten gaan studeren in Amsterdam. Dat was absoluut niet mijn ding. Daarna heb ik auditie gedaan om toegelaten te worden tot de Kleinkunstacademie, maar ik werd helaas niet aangenomen. Vervolgens heb ik een jaar International Business gestudeerd in Maastricht. Dat bleek toch ook niet echt wat voor mij te zijn. Toen heb ik besloten eerst wat te gaan werken, omdat ik echt niet wist wat ik wilde doen.

Ben je creatief?
Heel erg! Daar ben ik blij om, omdat het me motiveert een heleboel dingen te doen, maar tegelijkertijd is het ook een vreselijke valkuil, omdat ik dus ook echt álles wil doen. Dat gaat nu eenmaal niet. Ik speel bijvoorbeeld viool, piano, blokfluit en een beetje gitaar. Ik zing, dans, turn, schilder, schrijf, teken, lees veel, naai zelf kleding, speel hockey, zit op scouting en geef ook leiding. Niet allemaal tegelijkertijd natuurlijk, maar in vlagen. Ik geef inmiddels bijna vijf jaar leiding en kan daar echt heel erg veel van mijn creativiteit in kwijt waardoor ik niet meer zo nodig alles hoef te doen.

Had je later geen spijt dat je niet naar de toneelschool bent gegaan? Zou het kunnen dat je dat in de toekomst daar alsnog gaat doen?
Ik vind het soms wel jammer dat ik daar niet wat meer werk van heb gemaakt. Aan de andere kant denk ik niet dat het iets voor mij zou zijn geweest. Ik was een stuiterbal en misschien wel teveel mezelf om echt gevormd te kunnen worden op zo’n opleiding.  Ik denk dat de kans klein is dat ik het acteren helemaal opgeef, dus het zou zomaar kunnen dat ik daar in de toekomst heen wil.

Wat doe je op dit moment qua werk?
Ik werk nu drie dagen als headhunter bij een recruitmentorganisatie. Dat houdt eigenlijk in dat ik mensen probeer "weg te stelen" bij het ene bedrijf om ze vervolgens een soortgelijke baan aan te bieden bij een ander bedrijf. Ik werk niet fulltime omdat ik ook nog moeder ben, van een kindje van drie (Roemer).

Vond je Rick (Abeltje) in het echt ook leuk?
Haha! Nee, we waren meer maatjes. Ik denk wel dat we misschien een paar dagen verkering hebben gehad, maar dat stelde niet veel voor. In ieder geval hebben we nooit gezoend. We waren ook nog wel erg jong allebei..

Je had Rick vijf jaar niet gezien en zag hem toen in het programma van Ivo Niehe... Hoe was het om hem na al die tijd weer te zien?
Ehm.. gewoon hetzelfde eigenlijk. We hebben uiteraard veel bijgepraat toen, maar echt anders was het niet.

 

Heb je hem daarna ooit nog gezien of gesproken?
Nee. We zijn wel vriendjes op hyves dus zo nu en dan gaan er krabbels heen en weer, maar dat is alles.

Je zou hem niet nog een keer willen zien?
Het is niet dat ik hem niet zou willen zien, maar we zijn wel allebei volwassen nu en hebben een heel ander leven dan toen. Daarnaast kennen we elkaar ook gewoon niet. Ik weet nog hoe hij was als jongetje van tien, maar dat is natuurlijk niet wie hij op dit moment is.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Ik heb werkelijk geen idee. Ik heb zoveel leuke jeugdherinneringen! Ik weet wel dat ik heel erg blij was toen ik Nederlands Kampioen turnen werd (ik denk, dat ik iets van acht of negen was). En ik herinner me nog heel erg goed dat we vaak naar CenterParks gingen (de Lommerbergen of de Kempervennen).

Wat voor rol zou je nog weleens willen spelen?
Een ontzettende trut! Heerlijk lijkt me dat. Lekker gemeen doen.

Wie mag dan jouw tegenspeler zijn?
James Franco, Jonathan Rhys Myers en James McAvoy. James Franco speelt de hoofdrol in Tristan en Isolde. Ik vind hem heel natuurlijk acteren, niet geforceerd. Hij is ook een heel veelzijdige acteur, speelt badguy en goodguy rollen. Jonathan Rhys Myers zag ik voor het eerst in de film: August Rush. Echt een ongelooflijk goede acteur. James McAvoy speelt sullig en verlegen, maar wel erg goed. Ik kan trouwens nog wel tachtig andere mensen opnoemen hoor.

Wat is jouw favoriete Nederlandse kinderfilm?
Ik denk dat het dan toch Het Zakmes is, met Olivier Tuinier in de hoofdrol. Dat was ook een van de eerste kinderfilms die ik bewust heb gezien. Oja, laatst zag ik een film met Carice van Houten (Knetter) en die vond ik geweldig.

Door Rosa Lee