Interview met René Nijman (uit Lang Leve de Koningin)

Films & Series door Redactie

Er zijn in de loop der jaren een heleboel Nederlandse kinderfilms verschenen. Naar aanleiding van een lijstje met mijn favoriete Nederlandse kinderfilms, interview ik de acteurs en kijk ik hoe het nu, jaren later met hen gaat. En hoe de acteurs terugkijken naar de tijd dat ze in een film speelden. Dit keer: René Nijman (Victor in Lang Leve de Koningin).

Mijn favoriete Nederlandse kinderfilm is Lang Leve de Koningin! In 1995 was deze film van regisseuse Esmé Lammers, te bewonderen op het witte doek.

Interview met René Nijman (uit Lang Leve de Koningin)

Interview met René Nijman (uit Lang Leve de Koningin)

De film gaat over Sara (Tiba Tossijn) die op een dag in de etalage van de nieuwe speelgoedwinkel kijkt en naar binnen gaat. Daar ontmoet ze Victor en valt haar oog op een schitterend schaakspel. Ze wil niks liever dan leren schaken, Victor is bereid het haar te leren. Sara hoopt haar vader een keer te ontmoeten. Ze weet alleen van hem dat hij Zuid-Afrikaans spreekt. Haar moeder is niet van plan haar te helpen en Sara mag pas op haar zestiende meer over hem weten, maar zo lang kan Sara niet wachten.

Inmiddels is René Nijman geen jongen meer van tien, maar is hij vijfentwintig.

Lang Leve de Koningin is een hele tijd geleden... Hoe gaat het nu met je?
Goed! Ik ben nog steeds veel bezig met film en theater en studeer aan de toneelacademie in Maastricht.

Denk je nog weleens terug aan de tijd dat je in Lang Leve de Koningin speelde?
Jazeker. Het was een hele mooie tijd. Ik vond het fantastisch dat ik destijds alleen op maandag en dinsdag naar school hoefde en de rest van de week op een spannende filmset mocht zijn. Het was een leuke groep mensen en er werd goed voor ons gezorgd door kindermeisjes. Ik vond het geweldig om te zien hoe ze alles "namaakten". Hoe we met z'n allen heel erg ons best deden om te doen alsof. Om een sprookje te bouwen.

Wat schiet je het eerst te binnen als je daaraan terug denkt?
De dag waarop ik kwam kijken bij de opnames in het reusachtige schaakkasteel in de studio's. Ik was compleet gefascineerd door het grote decor dat er van de voorkant ongelooflijk mooi en complex uit zag, maar aan de achterkant bestond uit simpele platen triplex en schuimrubber. Helemaal nep. Terwijl ik daar rondliep en alles bekeek kwam Jack Wouterse (de witte koning) naar me toe en zei: "Goeiemorgen, collega." Dat maakte een enorme indruk op me.

Hoe was je in Lang Leve de Koningin terecht gekomen?
Ik volgde toneellessen bij Jeugdtheaterschool Rabarber. Via hen ben ik gevraagd voor de audities voor de rol. Ik weet nog dat ik moest spelen dat ik misselijk werd in de les. Verder herinner ik me er niet zo veel meer van.

Was je zenuwachtig als je opnames had?
Nee, totaal niet. De scènes werden altijd pas vlak voor de opnames met ons geleerd en gerepeteerd. Daarna hoefde we dus alleen maar dat korte toneelstukje op te voeren voor de camera. Esmé Lammers kon altijd rustig en helder uitleggen wat ze wilde zien en als het over moest, was dat nooit een probleem.

Wat kan je nog van Tiba herinneren?
Tiba was ontzettend energiek en stoer. Ze klom vaak in bomen en haalde veel kattenkwaad uit. Ze verzamelde alles van varkens en zat nooit stil. 

Heb je Tiba na Lang Leve de Koningin nog weleens gezien?
Jazeker. We hebben elkaar nog jarenlang regelmatig gezien en zijn goede vrienden geworden. We zijn samen op vakantie geweest en we hebben zelfs eens met Dick Maas en Esmé Lammers Sinterklaas gevierd. In de loop der jaren is het contact wel minder geworden, maar nog steeds zie ik haar af en toe. Onze moeders zijn ook nog steeds goede vriendinnen. 

Vond je dat de rol van Victor paste bij wie jij op dat moment was?
Niet echt. Ik kon me wel goed verplaatsen in zijn hulpvaardige en positieve kant en had geen moeite om de rol te spelen. Maar hij leek niet veel op mij. Ik vond school nou niet bepaald leuk en ook schaken interesseerde mij niks (inmiddels kan ik het wel, maar echt leuk vind ik het nog steeds niet).

Hoe zou jezelf omschrijven?
Als een acteur/regisseur/cameraman/uitvinder.

Hoe ging het na Lang Leve de Koningin verder met jou?
Ik heb vlak na Lang Leve de Koningin in een andere film gespeeld (Twee Ogen uit Lemberg) en ben doorgegaan bij de jeugdtheaterschool. Daarna heb ik zelf een toneelgroep gevormd met drie vrienden (Fastpak), heb ik gespeeld bij Toneelgroep de Appel en ben ik aangenomen op de toneelacademie in Maastricht. Daar zit ik nu in het laatste jaar van de regie-opleiding.

Droom je er nog weleens van om weer eens in een film te spelen?
Ik zou het zeker leuk vinden om nog eens in een film te spelen. De sfeer van een filmset mis ik wel eens. Ik houd er van om met zo veel mensen samen aan een nepwereld te bouwen, maar het spelen op het toneel heeft mijn voorkeur. Het is spannender en het stelt je in staat om langer achter elkaar door te spelen.

Waar word je blij van?
Muziek van de Beatles, Indisch eten, koffie en varen.

Wat vind je leuk om te doen als je vrij bent?
Samen met een vriend knutsel ik graag aan gekke uitvindingen. Zo hebben we een biertrebuchet gebouwd die een blikje bier naar je toe werpt als je er om vraagt en een koffiezetapparaat dat gaat werken als je hem opbelt. Met hem en een andere vriend heb ik een grote zeilboot gekocht waar we vaak mee varen. Ik maak ook graag korte films en ga graag naar het theater.

Welke Nederlandse Kinderfilm vind jij de beste?
Het Zakmes. Iets simpels als het terug willen geven van een zakmes, wordt in deze film tot een prachtig groots avontuur gemaakt. Na het zien van deze film wilde ik ook niets liever dan zelf in een film spelen.

door Rosa Lee