Interview met Tiba Tossijn (Lang Leve de Koningin)

Films & Series door Redactie

Er zijn in de loop der jaren een heleboel Nederlandse kinderfilms verschenen. Naar aanleiding van een lijstje met mijn favoriete Nederlandse kinderfilms, interview ik de acteurs en kijk ik hoe het nu, jaren later met hen gaat. Ook ben ik benieuwd hoe zij terugkijken op de tijd dat zij in de film speelden. Dit keer: Tiba Tossijn. Zij speelde Sara in Lang Leve de Koningin.

Mijn favoriete Nederlandse kinderfilm is Lang Leve de Koningin! In 1995 was Lang Leve de Koningin, van regisseuse Esmé Lammers, te bewonderen op het witte doek. De film gaat over Sara die op een dag in de etalage van de nieuwe speelgoedwinkel kijkt en naar binnen gaat. Daar ontmoet ze Victor (René Nijman) en valt haar oog op een schitterend schaakspel. Ze wil niks liever dan leren schaken, Victor is bereid het haar te leren. Sara hoopt haar vader een keer te ontmoeten. Ze weet alleen van hem dat hij Zuid-Afrikaans spreekt. Haar moeder is niet van plan haar te helpen en Sara mag pas op haar zestiende meer over hem weten, maar zo lang kan Sara niet wachten.

 

Tiba Tossijn is inmiddels geen meisje meer van negen, maar een vrouw van vierentwintig.

Hoe gaat het nu met je?
Goed, ik studeer tegenwoordig Geneeskunde. In mijn vrije tijd ga ik vaak weg met vriendinnen, en nu het lekker zomers wordt zit ik graag op terrasjes. Verder skate ik ook graag (stunt). Ik heb een dochtertje, Megan-Lee, zij is nu bijna vier jaar.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Ik ben altijd wel opzoek naar vermaak. Ik verveel me ook snel dus ben altijd weer opzoek naar iets nieuws. Ik ben ook sportief en ik vind het altijd leuk om onder de mensen te zijn. Ik kan er niet tegen alleen zijn en probeer altijd zoveel mogelijk lol te hebben. Humor is heel belangrijk in mijn leven. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Wat doe je zoal bij je studie geneeskunde?
Je leert van alles over het lichaam, hoe het precies werkt maar ook hoe je het beste met patiënten om kunt gaan. Ook leer je hoe je behandelingen moet uitvoeren. Anatomie krijg ik ook. Daar zie je hoe het menselijk lichaam er van binnen uitziet, heel interessant! Wat ook heel erg leuk is bij mijn studie geneeskunde zijn de feestjes! Ik heb een heel gezellig jaar met veel vrienden en we gaan zo vaak mogelijk uit.

Kon je net zo goed schaken als Sara?
Ik kon vroeger al best goed schaken. Op de basischool was er een schaakclub en daar zat ik in. Ik heb zelfs een keertje meegedaan aan een Amsterdams school-schaak kampioenschap, toen ben ik derde van Amsterdam geworden.

tiba tossijn

Hoe kwam je in Lang Leve de Koningin terecht?
Op tv waren er reclames over broodbeleg en in die reclame zag je allemaal kinderen klimmen in bomen en buitenspelen, dat wilde ik toen ook doen. Toen heeft mijn oma mij meegenomen naar een castingbureau en tot mijn verbazing werd ik meteen uitgekozen. Over de auditie weet ik niet meer zo veel eerlijk gezegd. Wel dat ik een stukje moest spelen en dat er later een jongetje bij kwam. Ik was niet zenuwachtig, ik ben nooit echt heel erg zenuwachtig. Omdat ik te jong was, werd ik eerst afgewezen. Later werd ik toch gebeld dat ze me hadden uitgekozen voor de rol, toen was ik erg blij.

Hoe was je als puber?
Als puber was ik een beetje hetzelfde als nu, alleen wat opstandiger denk ik. Ik maakte wel vaak ruzie met mijn ouders en wilde altijd mijn zin doordrijven. Maar volgens mij word ik nooit helemaal volwassen. Dat lijkt mij ook helemaal niet leuk, zo saai. Ik ga vaak met mijn dochtertje naar de speeltuin en skaten en kinderdingen doen, dan doe ik gewoon gezellig mee en kan ik lekker doen alsof het allemaal voor mijn dochter is, maar stiekem vind ik het zelf ook wel erg leuk…

Welke scène(s) weet je nog goed te herinneren?
Ik weet nog dat ik een heel stuk moest rennen. Dat werd gefilmd uit een hoogwerker, deze scène moest een stuk of vijf keer over, omdat het niet goed ging. Na de vijfde scène kon ik geen stap meer verzetten, zo uitgeput was ik. Later na de opnames mocht ik ook mee met die hoogwerker de lucht in, dat was wel erg leuk! Verder kan ik mij geen speciale scènes meer herinneren, wat ik wel heel erg goed nog weet is dat ik tussen de scenes door allemaal leuke dingen deed. De opnames waren in een grote filmstudio met allemaal knutsels en frutsels. Ik had een keer een vliegtuig op wieltjes gebouwd en ging daarmee in de studio rijden, super vond ik dat. Verder klom ik ook vaak in bomen en gingen wij vaak krekels vangen, want bij de studio was er een heel groot grasveld waar je kon spelen.

Heb je bloopers gemaakt?
Ik ben best wel onhandig en heb wel vaak dingen laten vallen. Of ik raakte weleens iets kwijt, terwijl er een opname gemaakt moest worden. 

Wat voor mooie dingen heeft Lang leve de Koningin jou gebracht?
Ik ben bij veel programma’s geweest en ik heb leuke mensen leren kennen. Het was een hele leuke ervaring om een film te maken en om te zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat.

tiba tossijn

Kan je nog wat vertellen over wat je allemaal nog meer hebt gedaan met acteren? Hoe oud was je toen?
Ik heb een korte tv-film gedaan toen ik elf was. Daarnaast heb ik ook wat reclame werk gedaan voor televisie en model gestaan voor andere opdrachten. Eigenlijk vind ik het wel jammer dat ik er toen mee ben gestopt, ik had het nu nog wel leuk gevonden, denk ik.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Uitgaan, winkelen, eten buiten de deur en op vakantie gaan.

Waar doe je dat graag?
Eten doe ik overal met plezier, ik ben echt heel erg gek op eten en lust ook alles. Het liefst eet ik Japans. Op vakantie gaan doe ik ook graag, ik hou van nieuwe dingen zien en nieuwe mensen ontmoeten. Stedentrips vind ik heel erg leuk, maar ik ga ook graag ver weg voor een relaxte zonvakantie. Ik wil wel altijd wat doen op vakantie, een hele week op het strand liggen vind ik heel erg saai. Dan ga ik liever iets actiefs doen. Winkelen vind ik ook erg leuk, ik ben sowieso erg gek op uiterlijke verzorging. Mijn favoriete merken zijn Chanel, Zara, D&G, H&M en Gucci. Winkelen vind ik heel erg ontspannend. Verder ga ik ook graag naar de sauna of Wellness Resorts. Ik ben gek op luie, luxe dingen.

Wie zou je liever weer ontmoeten Monique van de Ven (de Koningin) of Rene Nijman (Victor)?
Rene Nijman heb ik toevallig laatst nog gezien! We waren erg goede vrienden geworden tijdens de opnames.

Is hij erg veranderd?
Nee, ik vind René niet zoveel veranderd. Vroeger zagen we elkaar regelmatig, nu wat minder, maar we zien elkaar meestal wel één keer per jaar. Onze moeders zien elkaar wel vaak. Hij is eigenlijk altijd wel hetzelfde gebleven maar wat ouder. Hij is altijd bezig met theaterdingen, heel erg leuk!

Wat wil je nog graag een keer doen in je leven?
Ik ben nu bezig met mijn motorrijbewijs, die wil ik erg graag halen. Dan wil ik een Ducati monster kopen en daar vaak op rijden. Verder wil ik nog heel erg veel gaan reizen. Ik ben gek op nieuwe uitdagingen en veranderingen. Alles wat op mijn pad komt, grijp ik met beide handen aan.

Wat is jouw favoriete Nederlandse kinderfilm?
Eigenlijk vond ik vroeger buitenlandse films leuker. Spannende films, ik hou van thrillers en aangrijpende drama's. Maar Tasjesdief vond ik ook wel erg zielig, dat heeft wel indruk op me gemaakt. Ik weet niet meer hoe oud ik was maar heb hem inmiddels zeker een stuk of tien keer gekeken. Ik vond dat jongetje toen ook leuk, volgens mij heeft hij ook in Het Zakmes gespeeld, die film was top! Ciske de Rat vind ik nog steeds erg goed, het verhaal is ook erg goed en het jongetje is heel Jordanees, ik ook, dat schept toch een band.

Met wie zou je wel een beschuitje willen eten?
Hoeveel beschuitjes zitten er in een rol ;-) In ieder geval met: Johnny Knoxville (van Jackass), ik vind hem heel stoer. Ook eet ik graag een beschuitje met Jude Law en hunk Zac Efron.

Door Rosa Lee