Interview: Elleke Vervat (Dag Juf, Tot Morgen)

Films & Series door Redactie

Er zijn in de loop der jaren een heleboel Nederlandse kinderfilms verschenen, maar ook televisieseries. Naar aanleiding van een lijstje met mijn favoriete Nederlandse kinderfilms, interview ik de acteurs en kijk ik hoe het nu, jaren later met hen gaat en hoe zij terugkijken op de tijd dat zij in de film speelden. Dit keer een televisieserie met: Elleke Vervat. Zij speelde Mies in Dag Juf, Tot Morgen.

De serie Dag Juf, Tot Morgen verscheen in 1995 voor het eerst op de buis. Elke aflevering begint als de school uit is en volgt de kinderen dan naar huis. De kinderen die in de serie een rol spelen zijn: Mies, Daaf, Mauli, Hiske, Flo (Afroditi Piteni-Blijker) en Teet (Rick van Gastel). Zo vindt in één van de afleveringen iemand een portemonnee en gaat Mies stiekem nieuwe kleren ruilen.Elleke Vervat is inmiddels geen meisje meer van acht, maar een vrouw van vierentwintig.

Hoe ben je in Dag Juf, Tot Morgen terecht gekomen?
Dag Juf, Tot Morgen is alweer een hele tijd geleden, als ik het mij goed herinner 1992. Ik weet nog dat het castingbureau bij ons op de basisschool kwam en op zoek was naar kinderen die wilden auditeren voor een nieuwe televisieserie. Zelf had ik nog nooit interesse gehad in toneel of de spotlights, vandaar dat ik mij niet had opgegeven. Daarnaast waren ze op zoek naar kinderen in een bepaalde leeftijdsgroep en daar zat ik eigenlijk een jaar boven. Maar toen ze de klas in kwamen om de aanmeldingen op te halen vroegen ze waarom ik me niet had opgegeven en of ik toch niet wilde meedoen aan de auditie. En aangezien ik altijd een van de kleinste van de klas was, vormde het geen probleem dat ik eigenlijk een jaar ouder was. De audities daarna gingen zoals ik mij herinner heel snel, hoewel ik steeds het idee had dat ik niet was wat ze zochten, zat ik uiteindelijk toch bij de laatste kinderen die geselecteerd werden!

Wat deed je als kind graag toen je uit school kwam?
Ik was al vanaf jongs af aan veel aan het sporten: ballet, turnen en paardrijden. Dus als ik uit school kwam ging ik eerst gezellig met vriendinnen spelen en daarna naar één van de sporten. Verder ben ik geboren en getogen in Rotterdam en heb ik twee oudere broers en een oudere zus.

Twee afleveringen draaiden echt om jou… Welke vond je het leukst om op te nemen: 'Nieuwe kleren kopen' of 'Koninginnedag'?
Dat vind ik een lastige keuze. Allebei de afleveringen waren heel anders om te doen. Bij de aflevering over kleren ruilen was het erg leuk dat voor de opnames de Maison de Bonneterie in Amsterdam helemaal voor ons was. Daarnaast hebben we opnames gedaan in Rotterdam, op de drukke lijnbaan tussen alle winkelende mensen. Wat natuurlijk ook erg leuk was, was dat die roze jurken speciaal voor ons waren gemaakt. Absoluut niet iets wat mijn moeder ooit voor me zou kopen, maar daarom des te leuker om een keer te dragen. Voor de opnames van 'Koninginnedag' hadden ze midden in de zomer een hele straat in Rotterdam omgetoverd tot 'vrijmarkt', terwijl er een straat verderop helemaal niks aan de hand was. Bovendien had ik voor de serie nog nooit een instrument in mijn handen gehad en toen snel een paar liedjes geleerd op de blokfluit, haha! Als je de aflevering terugkijkt kun je dat ook wel merken.

elleke vervat dag juf tot morgen klein

Heb jij weleens meegemaakt dat je plekje bezet werd door de buren op Koninginnedag of ben jij weleens stiekem kleren gaan ruilen, omdat je ze niet mooi vond?
Ik deed nooit zoveel met Koninginnedag, soms waren we op vakantie of moesten mijn broer en zus sporten dus gingen we met het hele gezin gezellig kijken. Daarnaast heb ik nooit stiekem kleren geruild zonder mijn ouders, ik ben eigenlijk altijd wel tevreden geweest met de keuze van mijn moeder. Al wilde ik natuurlijk het liefst de kleren van mijn oudere zus hebben! Wat braaf eigenlijk allemaal, haha.

Waren de volwassenen op de set lief voor je?
Als ik terugdenk aan de opnames heb ik alleen maar goede herinneringen. Iedereen was heel lief, behulpzaam en geduldig. Allereerst was de regisseur, Ben Sombogaart, echt een fantastische man met zijn eigen opvattingen over hoe je een kinderserie moest regisseren. We kregen bijvoorbeeld het script maar heel even thuis om te bestuderen. Het was dus niet de bedoeling dat je je tekst van tevoren uit je hoofd zou leren. Moelijke scènes werden voor de opnames tijdens speciale repetitiedagen geoefend en verder werd elke scène voor opname met ons doorgenomen en geoefend. De opnames waren grotendeels tijdens de zomervakantie gepland. Maar omdat een aantal van de opnames tijdens schooltijd viel, hadden we ook een persoonlijke begeleidster die ons begeleidde met bijvoorbeeld huiswerk. Ik kan haar me nog goed herinneren: Martha Mojet. Echt een ontzettend lieve vrouw, die ervoor zorgde dat het tijdens het wachten voor ons ook gezellig was op de set.

Zijn er vriendschappen ontstaan?
De meeste opnames deed je alleen, dus alleen met de openingsscène en bij enkele andere scènes samen zagen we elkaar. We kenden elkaar nog niet voor die tijd en we zijn tijdens de opnames ook niet echt hele goede vrienden geworden. Het was wel altijd extra gezellig als we scènes samen deden! Pieter van Huis (Daaf) kende ik al wel, we zaten op dezelfde basisschool.

Je had na Dag Juf, Tot Morgen nog een klein rolletje in Abeltje. Hoe ging het daarna verder met jou?
Ik heb inderdaad daarna nog een piepklein rolletje gehad in Abeltje, ook heel leuk om te doen! Ook omdat er veel dezelfde mensen aan mee werkten, was het leuk om iedereen weer te zien. Daarna heb ik nog een klein rolletje in een (wat onbekende) kinderfilm gespeeld: De Jongen Die Niet Meer Praatte, ook van Ben Sombogaart. En daarna was het toch echt afgelopen met mijn film 'carrière', erg leuk om gedaan te hebben, maar ik vond teamsporten zoals hockey toen toch leuker!

Wat doe je op dit moment?
Ik ben nu vierentwintig jaar, bijna klaar met mijn studie Geneeskunde en woon sinds kort samen. Mijn grootste hobby, hockey (wat ik een aantal jaar op hoog niveau heb beoefend), heb ik recent even op een lager pitje gezet om extra tijd te hebben voor mijn andere grote hobby: reizen. Voor mijn studie ben ik vijf maanden in Zuid-Afrika geweest. Daarna ben ik nog twee maanden door zuidelijk Afrika gereisd, afgelopen jaar naar Japan en voor dit jaar staan Zuid-Afrika en Tanzania op het menu. Genoeg om naar uit te kijken dus! En als het allemaal volgens plan verloopt ben ik eind dit jaar na zes jaar studie eindelijk arts! Er zijn geen verdere film ambities, hoewel ik in mijn vrije tijd graag een goede film kijk.

Interview Elleke Vervat portret

Welke Nederlandse kinderfilm is jouw favoriet?
Het Zakmes, ook weer een film van Ben Sombogaart. Wat een fantatische regisseur, erg knap hoe hij dit allemaal voor elkaar krijgt met kinderen. Daarnaast heeft hij de afgelopen tijd laten zien dat hij naast goede kinderfilms ook prijswinnende bioscoopfilms kan regisseren!

Door Rosa Lee