Haat, nijd en jaloezie in de film

Films & Series door Redactie

Ruzies om jongens, jaloezie over andermans prestaties of achterbaks geroddel. Catfights zijn eigenlijk nooit leuk, tenzij je ervan kunt smullen vanuit je luie bank of bioscoopstoel. Kijk met ons mee naar enkele films waarin dames op creatieve wijze de strijd met elkaar aangaan.

You Again (2010)

De jonge, succesvolle vrouw Marni (Kristen Bell) weet niet wat haar overkomt, als ze erachter komt dat haar broer gaat trouwen met haar high school bully. Marni's toekomstige schoonzus Joanna (Odette Annable) is niet van plan haar verontschuldigingen aan te bieden en doet alsof ze niks meer van de pestpartijen afweet. Marni's doel: Joanna ontmaskeren. Ook de jeugdtrauma's van Marni's moeder (Jamie Lee Curtis) komen naar boven, want Joanna's tante blijkt háár pestkop van vroeger te zijn. Wel érg toevallig allemaal, maar daarom niet minder komisch!Mean Girls (2004)
Wat Lindsay Lohan ook allemaal uitspookt, 'haar' film Mean Girls blijft leuk om naar te kijken. Cady (Lindsay Lohan) probeert na haar vrije jeugd in Zuid-Afrika te overleven op een Amerikaanse high school, waar iedereen tot een kliekje behoort. Ze weet te infiltreren bij de Plastics, bestaande uit de drie populairste meisjes van de school. Maar dan maakt ze de fout om op het ex-vriendje van Plasic girl Regina (Rachel McAdams) te vallen...Black Swan (2010)
Verwacht niet rustig in je stoel te kunnen zitten tijdens het kijken van deze thriller/drama mix. De met een Oscar bekroonde film vertelt het verhaal van de perfectionistische Nina (Natalie Portman), die de hoofdrol mag dansen in het Zwanenmeer. In de periode voor de première voelt ze zich steeds meer bedreigd door haar understudy Lily (Mila Kunis) en verliest ze onder de druk langzaam de controle over haar gedachten. Wat is echt en wat is verzonnen?Whip It (2009)
En weer terug naar een wat vrolijkere film! De 17-jarige Bliss (Ellen Page, misschien ken je haar nog van Juno) is haar saaie leventje in een klein Amerikaans dorp helemaal zat. Na een bezoekje aan grote stad Austin ontdekt ze dat er meer buitenbeetjes zijn zoals zij én haar nieuwe grote liefde: roller derby. Dit is een full contact sport waarbij twee teams op rolschaatsen allebei zo snel mogelijk de finish proberen te bereiken, duwen en trekken -oftewel catfights- toegestaan! Bliss blijkt heel snel te zijn en mag zich bij een team voegen. Wel moet ze dit verzwijgen voor haar moeder, die haar liever als peagant queen ziet.My Best Friend's Wedding (1997)
Julianne (Julia Roberts) komt erachter dat ze verliefd is op haar beste vriend Michael (Dermot Mulroney). Het enige probleem is dat hij zich zojuist heeft verloofd met de aandoenlijke Kimberly (Cameron Diaz). Dat belooft natuurlijk drama. Julianne laat het er niet bij zitten en probeert haar BFF enkele dagen voor zijn huwelijksdag voor zich te winnen.The Other Boleyn Girl (2008)
Jaloezie en verraad speelt niet alleen tussen vriendinnen en rivaliserende groepen meiden. Ook tussen zussen kunnen flinke ruzies ontstaan, zoals in deze film. Anne (Natalie Portman) en Mary (Scarlett Johansson) Boleyn proberen beiden het hart van de charmante Koning Henry VIII (Eric Bana) te veroveren. Hoe ver gaan ze om dit te bereiken? Na het zien van The Other Boleyn Girl lijken de akkefietjes tussen jou en je broer of zus waarschijnlijk plotseling niets meer voor te stellen.Bring It On (2000)
Ah, cheerleader films... Ze zijn zo fout, dat het weer leuk wordt. In het eerste deel (het zijn er tot nu toe alweer vijf in totaal) komt een succesvol cheerleading squad uit San Diego in de problemen, als wordt aangetoond dat hun oude aanvoerder allerlei moves heeft gestolen van het kleinere Clovers team. Aan nieuwe aanvoerder Torrance (Kirsten Dunst) de taak om de jury van de nationale kampioenschappen aan te tonen, dat ze wél iets anders kunnen dan pasjes van andere teams kopiëren. Bovendien zinnen de Clovers op zoete wraak.Jawbreaker (1999)
Nog zo'n gouwe ouwe over vriendinnen die het zogenaamd oh-zo-gezellig hebben met samen, maar elkaar ondertussen wel wat aan kunnen doen. Letterlijk, in dit geval. Drie populaire meiden 'kidnappen' voor de grap een vriendin als verjaardagsgrap. Eén van de dames, Courtney (Rose McGowan), stopt een gigantische kauwgombal in de mond van de vriendin om haar geschreeuw te stoppen. Als het arme meisje daarin stikt, doet met name Courtney er alles aan om de dood van de prom queen te verbergen. Alleen de nerdy Fern (Judy Greer) komt erachter. Courtney belooft haar populair te maken, zolang ze maar d'r mond over de moord houdt. Jullie voelen 'm waarschijnlijk al aankomen: dit kan niet lang goed blijven gaan.Bride Wars (2009)
Beste vriendinnen Liv (Kate Hudson) en Emma (Anne Hathaway) gaan allebei trouwen met de man van hun dromen. Dit dubbele geluk komt abrupt tot een eind als hun bruiloft door een fout in de planning op dezelfde datum én locatie plaats moet gaan vinden. Als blijkt dat ze allebei niet van plan zijn hier iets aan te doen, verklaren ze de oorlog aan elkaar. De over the top streken die ze met elkaar uithalen om andermans bruiloft te saboteren, zijn om te smullen.10 Things I Hate About You (1999)
Bianca (Laris Oleynik) is eerstejaars, populair, geïnteresseerd in jongens en wil daten. Haar oudere zus Kat (Julia Stiles) houdt zich daarentegen liever met feministische proza en kunst bezig, dan met dates en alles wat daarbij komt kijken. Tot grote frustratie van Bianca heeft hun vader een nieuwe regel opgesteld omtrent jongens: Bianca mag pas daten als Kat aan een date voor prom wordt geholpen. Een lastige klus, blijkt al snel.Waarover heb jij wel eens een fikse ruzie met een vriendin of zus gehad? En belangrijker: hoe losten jullie dit op?

Door Joyce