Findel

Lifestyle door Redactie

Findel is een vrolijk Nederlands solobandje dat onder leiding staat van de 20-jarige Bart van Dalen. Hij is nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar hier gaat waarschijnlijk verandering in komen. Findel won eind 2006 al een award voor meest veelbelovende act van Utrecht. De hoogste tijd misschien voor een nationale doorbraak? Lees snel verder om wat meer over dit bandje te weten te komen!

Bart van Dalen was altijd al bezig met muziek. Hij was gitarist en zanger in verschillende Amersfoortse punkrockbands zoals DNA en NIRC.

In 2005 besloot Bart een berichtje achter te laten in het online gastenboek van de Nederlandse hiphopband Relax. Llewy, de zanger van Relax, las het berichtje en luisterde naar de muziek van Bart. Llewy vond de muziek erg goed en wilde dat Bart het voorprogramma ging verzorgen tijdens de aankomende clubtour van Relax. Bart zag dit wel zitten en begon meteen met het schrijven van nog meer liedjes. Om deze nummers live goed neer te kunnen zetten, ging Bart samen met Llewy eerst op zoek naar een live-band. Toen deze werd gevonden, was de band Findel compleet. Findel trad tijdens de clubtour met Relax op in clubs als de Melkweg in Amsterdam, Het Paard van Troje in Den Haag, 013 in Tilburg, Patronaat in Haarlem en Mezz in Breda.

Na deze clubtour volgde er nog meer succes voor Findel. In 2006 deed de band een clubtour met The Sheer en in 2007 volgden twee succesvolle tours door België, Frankrijk, Groot-Brittanië en Wales.

Findel schrijft al zijn nummers zelf en omschrijft zijn muziek als 'Pixelpunk': een mix van punkrock met elektronische geluiden van oude computerspelletjes. Het debuut-album van Findel is verkrijgbaar sinds 9 november 2007 en heet 'Findel Enters The Shadowlands'. De eerste single van het album heet 'Burnin on Sunday'.

De reacties over Findel zijn enthousiast en de interesse in de band begint steeds meer te groeien. Zelfs op internationaal niveau, want vanuit Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn de reacties ook positief. Wie weet wat Findel te wachten staat in de toekomst...

Door Marijke