Het verhaal achter Lady Gaga

Lifestyle door Redactie

Het is dat de titel van dit artikel het verraadt, maar anders had je waarschijnlijk niet gedacht dat dit Lady Gaga was. In korte tijd is Lady Gaga uitgegroeid tot een icoon in de muziekwereld. Daarom een artikel over the rise and reign van deze Stefani Germanotta (want zo heet Lady Gaga eigenlijk!).

ladygaga

Lady Gaga werd op 28 maart 1986 geboren als Stefani Joanne Angelina Germanotta. Ze is, zoals je het noemt, een geboren ster. Op haar vierde leerde ze al pianospelen, op haar dertiende componeerde ze muziek op haar piano en een jaar later trad ze op. Het was toen al duidelijk dat dit een superster zou worden.

Met rolletjes in musicals op de lagere school oefende de kleine Gaga al voor een leven in de spotlights. Ze deed auditie voor alle schoolmusicals en elke keer had ze de hoofdrol te pakken. Het was dus eigenlijk wel vanzelfsprekend dat ze naar de NYU School of the Arts ging, om muziek en kunsten te gaan studeren. Deze School of Arts was een openbaring voor haar. Met zo veel creativiteit om zich geen ontwikkelde ze haar stijl waar ze nu zo om bekend staat.

Tijdens het tweede jaar van haar opleiding kwam Lady Gaga met een bizar plan naar haar ouders: ze wilde een rockster worden. Menig ouder had gezegd: 'dream on', maar vader Gaga vond het idee van zijn dochter zo gek nog niet. Hij zou haar financieel helpen, als ze hem beloofde haar studie af te maken, mocht het plan om door te breken in de showbizz niet lukken. En zo verruilde ze haar ouderlijk huis voor een klein en goedkoop appartement in New York en – zoals ze zelf zegt - “ate sh*t until somebody would listen.”

hjhgjgj

Optreden in The Stafani Germanotta Band.

In New York trad ze samen met een paar andere studievrienden op onder de naam The Stefani Germanotta Band. Op een avond traden ze op, niet wetende dat er een vrouw in het publiek zat die het leven van ‘Stefani’ behoorlijk zou veranderen. Deze dame was namelijk Wendy Starland, een singer-songwriter die samenwerkte met Rob Fusari. Rob Fusari was een producer die heeft gewerkt met Destiny’s Child en Will Smith. Hij was op zoek naar een vrouwelijk zangeres die iets unieks en speciaals had. Wendy Starland zag dat unieke meteen bij Lady Gaga.

Rob Fusari vond Lady Gaga inderdaad uniek en speciaal, maar ook erg vreemd. Een soort vrouwelijke John Lennon. Zijn poging om een rustige singer-songwriter van het type Norah Jones van haar te maken, mislukte daarom ook. Daarom kwam hij met een nieuwe naam voor Stefani: Lady Gaga, gebaseerd op het liedje van Queen “Radio Gaga”. En hij zette een popbeat achter haar zang.
‘Lady Gaga’ was niet zomaar een naam. Het werd een alterego, een identiteit. Na de naamsverandering tekende ze een contract bij Island Def Jam, maar werd na een paar maanden alweer ontslagen. Bij de pakken neerzitten is niets voor Lady Gaga en ze ging door. In deze tijd leerde ze DJ Lady Starlight kennen met wie ze samen optrad en ze schreef nummers voor onder andere the Pussycat Dolls en Britney Spears.

Een echte doorbraak kwam er nadat ze het nummer ‘Just Dance’ had geschreven. Zanger Akon was zo onder de indruk van het nummer dat hij er een clip bij maakte. Ze kreeg nu ook een contract bij zijn platenlabel, Streamline.

Het bizarre imago van Lady Gaga werd nog extra benadrukt toen ze haar haar blond verfde en ze er meer uit zag als een Drag Queen dan als een standaard popzangeresje. Ook een aantal geruchten zorgde voor flink wat publiciteit. Zo werd er gefluisterd dat Lady Gaga het mannelijke model Jo Calderone is. Gaga gaf hierop geen commentaar. Ook werd er gezegd dat Lady Gaga misschien een hermafrodiet zou zijn, nadat er een foto was gepubliceerd waarop het net leek alsof ze een mannelijk geslachtsdeel had.

lady gaga

Lady Gaga als model Jo Calderone voor de Vogue Homme Japan.

Met al het succes stroomt natuurlijk ook al het geld binnen in huize Gaga. Ze staat op de zevende plaats van bestverdienende artiesten van 2010 met een inkomen van 62 miljoen dollar. En bijna elke cent wordt uitgegeven aan het maken van extravagante sets voor als ze op tour is. Wat kleding betreft zit de zangeres ook gebakken. Designers liggen aan haar voeten en willen maar al te graag dat ze een creatie van hen draagt. Verder kan de zangeres niet zonder haar ‘Haus of Gaga’, een groepje mensen dat dicht bij haar staat zoals haar manager, styliste en een aantal medewerkers. De zangeres noemt ze haar heart and soul.

lady gaga

Stefani Germanotta zoals we haar nu kennen: Lady Gaga!

Door Gabriella

Bronnen: Club Notes, Gaga Daily, Zimbio