Gehoorschade

Lifestyle door Redactie

Voor het uitgaan met vriendinnen optutten en dansen op de muziek uit je radio, met de volumeknop ver open om in de feeststemming te komen! Soms is dat heerlijk! Maar te vaak, te harde muziek kan uitlopen op gehoorschade. Vandaar deze handige informatie!

gehoorschade

Gehoorschade
Bij de term gehoorschade denk je waarschijnlijk eerder aan je oma of opa dan aan mensen van jouw leeftijd. Toch komt deze aandoening steeds meer voor onder jongeren. Dit komt vooral doordat jongeren steeds meer gebruik maken van MP3-spelers en deze bovendien vaak veel te hard zetten. Ook door harde muziek in discotheken of op festivals kan gehoorschade ontstaan. Inmiddels is het zelfs zo erg dat ruim een half miljoen Nederlandse jongeren tussen de 16 en 30 jaar te maken heeft met gehoorschade. En per jaar komen daar ook nog eens zo'n 20.000 jongeren bij. Bovendien is gehoorschade blijvend, het is dus niet op te lossen door een simpel doktersbezoekje. Geschrokken van deze cijfers? Gelukkig zijn er een paar simpele manieren om de kans op gehoorschade te beperken:

Gehoorbeschermers dragen
De beste manier om jouw oren te beschermen tegen te harde geluiden is het dragen van oordoppen. Zeker op festivals zie je steeds vaker mensen rondlopen die deze gehoorbeschermers dragen. Ook onder andere Valerius, Don Diablo, Giel Beelen en Diggy Dex dragen allemaal al oordoppen tijdens hun werk en wanneer ze uitgaan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de enige bent die oordopjes in heeft en dat je voor schut staat. Wanneer je vaak uitgaat of festivals bezoekt, kan je het beste de zogeheten Otoplastieken met filter aanschaffen. Dit zijn op maat gemaakte oordoppen met een lange levensduur. Ze dempen het geluid goed, maar zorgen er ook voor dat je nog wel op een normale manier gesprekken kan voeren. De kwaliteit is dus zeer goed, maar dat zie je helaas ook terug in de prijs. Deze oordoppen kosten namelijk minimaal €120. Wil je wel oordoppen dragen, maar vallen deze iets buiten je budget? Dan zijn de Alpine MusicSafe Classic oordoppen misschien wat voor jou: voor  €17,95 krijg je comfort en voldoende bescherming. De welbekende goedkope, gele schuimdopjes die vaak maar €1,00 kosten, houden wel iets van het geluid tegen, maar lang niet genoeg om goede bescherming te bieden. Bovendien zijn ze niet herbruikbaar.

gehoorschade

Te harde geluiden vermijden
Heb je geen zin of geld om oordoppen aan te schaffen? Of ben je ze vergeten? Zorg er dan in ieder geval voor dat je niet te dicht bij de boxen gaat staan. Een afstand van twee meter is vaak al voldoende om het risico op gehoorschade aanzienlijk te verminderen. Zoek ook af en toe een wat stillere plek op, ga even naar buiten of ergens anders waar jouw oren even kunnen uitrusten. Als je na het uitgaan last hebt van oorsuizingen of een fluittoon dan is dat een teken dat het geluid te hard is geweest voor jouw oren.

MP3-speler verantwoord gebruiken
Natuurlijk is het heerlijk om in de trein, op de fiets of ’s avonds voordat je gaat slapen even naar je favoriete muziek te luisteren, maar zorg ervoor dat je het volume van je MP3-speler niet te hard zet. Veel mensen hebben de neiging vervelende geluiden zoals geklets of het geluid van de trein weg te drukken door het geluid van hun MP3-speler extra hard te zetten. Probeer dit niet te doen. Een andere koptelefoon is een beter alternatief om vervelende omgevingsgeluiden minder binnen te krijgen. Probeer verder je oren af en toe wat rust te geven en doe je oortjes regelmatig even uit of zet je koptelefoon af. Gebruik de AVLS- of de 'smart volume'-mogelijkheid, als je MP3-speler die heeft.

Meer weten over gehoorschade? Kijk op www.oorcheck.nl. Hier kan je bovendien gratis en gemakkelijk testen hoe het met jouw gehoor gesteld is!

Luister jij vaak naar harde muziek? Tijdens feesten, onderweg of gewoon lekker op je kamer?

Foto's: flickr.com

Door Marije Schuurs