Jenny Downham - Voor ik doodga

Lifestyle door Redactie

‘Voor ik doodga’ is een waanzinnig boek geschreven door Jenny Downham. De emoties zijn zo écht. Je leest het in één keer uit, je kunt niet stoppen, je zit vast in het verhaal. Met een chocolade letter erbij heb ik dit boek in één keer uitgelezen. Ik heb het niet droog gehouden. Op het einde, de tranen stroomden over mijn wangen.

Het boek gaat over een meisje, Tessa. Ze is pas 16 jaar en heeft leukemie (kanker) en ze is nog lang niet uitgeleefd. Ze maakt samen met haar beste vriendin Zoey een lijst van dingen die ze wil doen voordat ze doodgaat.

Bijvoorbeeld seks hebben, de wet overtreden, stiekem rijden met haar vaders auto en ze wil ook nog reizen voordat het te laat is. Haar vader en moeder zijn niet meer bij elkaar, wat ook op haar lijst staat: haar ouders bij elkaar zien te brengen.

En ze wil liefde vinden, ze wil worden bemind om hoe ze is. Ze vindt die liefde bij haar buurjongen Adam. Eerst wil hij niet, omdat ze ongeneselijk ziek is, hij kan het niet. Maar toch beginnen ze iets, het moet helaas op deze manier eindigen. Maar wat ze hadden is écht, niemand die haar dat kan afnemen. Naarmate ze haar lijst afwerkt komen er nieuwe dingen bij.

Haar beste vriendin Zoey, eigenlijk de enige vriendin die ze heeft. Want naar school gaan daar heeft ze geen zin in of ze kan het niet aan. Ze was de blikken zat op school, iedereen zag haar alleen maar als een besmettelijk kind. Behalve Zoey die deed alsof er niks was, alsof ze geen leukemie heeft. Zoey raakt zwanger, weer een puntje voor Tessa haar lijst. ‘Lauren Tessa Walker vasthouden in mijn armen als één van de eersten personen ter wereld’ Haar vader is alles voor haar, haar steun en toeverlaat. Cal, haar broertje baalt ontzettend, hij wil zijn grote zus niet moeten missen.

Aan het eind van het boek raakt Tessa bewusteloos. Ze vangt flarden van gesprekken op, van haar vader die tegen haar praat, Adam, Cal en ook haar moeder. Ze heeft nog zoveel te zeggen tegen de mensen waarvan ze houd, maar ze krijgt er de tijd niet meer voor. Haar lichaam wil niet meer meewerken. Het eind van het boek is erg aangrijpend, ik hield het niet meer uit. Je leeft echt met Tessa mee, je voelt haar pijn, haar angst, de aandrang om nog zoveel dingen te willen doen en zeggen, maar dat gewoon niet kunt… Haar lichaam werkt niet meer mee, het heeft haar opgegeven.

Dit is zeker een aanrader, het is geen chicklit maar zeker de moeite waard om te lezen. Overweldigend in één woord, zo mooi.

door Maaike Klop