Lifestyle

Dumonts kleine Mode Lexicon

Altijd al een korte encyclopedie willen hebben over mode? Girlscene member Milou wel, daarom schafte ze het boek ‘Dumonts kleine Mode Lexicon’ aan. Voor de prijs (€4,99) kon ze het niet laten. Maar is zo’n goedkoop boek nu ook echt goed?

Milou: “Ja, ik vind van wel. Het boek heeft ongeveer de afmetingen van een ‘gewoon’ boek, en telt 295 pagina’s. Elke pagina heeft een foto, en soms wel twee. De foto’s zijn natuurlijk al enigszins verouderd omdat het boek uit 2007 komt, en ja, zo snel gaat mode nu eenmaal. Maar voor de informatie maakt dat verder niet uit.

Het boek is verdeeld in drie onderdelen: Stijl & Kleding (de geschiedenis), Mode ABC, en Namen & Merken. Het eerste deel van het boek is het kleinste, maar daarom niet minder interessant. Wist jij namelijk dat er regels waren in de middeleeuwen over het dragen van kleuren? Ik niet. Ik vond dat erg interessant om te lezen, en vond het jammer dat er maar 13 pagina’s aan gewijd werden. Dat klinkt veel, maar het boek is niet één en al tekst, en veel foto’s, dus dan valt het erg mee.

Het tweede deel is het Mode ABC, een woordenboek met begrippen uit de mode-industrie. Er staan zowel voor de hand liggende woorden in zoals: fashion, en casual, maar ook namen van ingewikkelde stoffen of motieven die ik niet kende: Pepita, Nubuckleer, of bijvoorbeeld merinoswol. Enorm handig dus.

Het derde en grootste deel van het boek gaat op aan Namen & Merken. Maar liefst 221 bladzijden worden besteed aan wereldberoemde en wat minder bekende merken. In deze korte autobiografieën staat de ontstaansgeschiedenis, de opkomst en de kenmerken van het merk of designer. Waar is het merk bekend om? Allerlei leuke feitjes staan in kadertjes, en de geschiedenis is altijd wel interessant. Super leerzaam.

Waarom wel kopen? De prijs! En het is een heel nuttig en interessant boek. Voor iedereen die –net als ik- in de modejournalistiek wil als handig naslagwerk, of als je gewoon veel van mode af wilt weten!

Waarom niet kopen? Het is geen boek dat je leest ‘voor de leuk’. Het is vrij kort en bondig geschreven, en hoewel ik het een handig boek vind, het is vrij informatief.  Het is niet grappig, het richt zich voornamelijk op het informeren van de lezer. Wat natuurlijk ook het hoofddoel is, dus dat vind ik persoonlijk niet erg.

Het boek kost €4,99 en als je het op Cosmox bestelt betaal je geen verzendkosten!

Grappig om te weten: Er is een hele reeks lexicon’s van Dumont, onder andere (en je mag best lachen): Dumonts kleine hammen en worsten lexicon, Dumonts kleine barbecuelexicon, en Dumonts kleine rotstuinenlexicon."

Door Milou van Roon

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved