Tips om je eigen boek te schrijven

Lifestyle door Redactie

Hoe doen Jill Mansell, J.K. Rowling en Stephenie Meyer dat toch? Ze schrijven de ene bestseller na de andere en verdienen er veel geld mee. Schrijfsters in de dop opgelet! In dit artikel geven we je een aantal tips om je eigen boek te schrijven. Wie weet ligt er over een tijdje op menig boekenplank een bestseller van jouw hand...

Wat voor verhaal?
Als eerste bedenk je wat voor verhaal je wilt schrijven. Lees je zelf graag spannende thrillers? Dan kun je zelf ook het beste een spannende thriller schrijven.

Een goed plan
Maak eerst een goed plan. Veel beginnende schrijvers maken de fout om zo maar raak te beginnen met schrijven. Je loopt dan op een gegeven moment helemaal vast met je verhaal.

De personages
Vervolgens bedenk je de personages. Dit is misschien wel een van de leukste dingen om te doen. Je bedenkt de naam, leeftijd, hobby’s, karaktereigenschappen, etc.. De hoofdpersoon beschrijf je nog gedetailleerder.

Het plot
Vervolgens bedenk je het plot van het verhaal. Je beschrijft voor jezelf wat er in grote lijnen gaat gebeuren. Je wilt natuurlijk een goed verhaal neerzetten, dus denk hier goed over na. Je hoeft niet alles tot in de puntjes uit te schrijven. Misschien kom je tijdens het schrijven nog wel op goede ideeën.

Schrijfstijl
Natuurlijk heb jij je eigen schrijfstijl, maar je moet wel op een aantal punten letten. Zorg er namelijk voor dat je je beschrijvingen niet te lang maakt. Je hoeft alles niet tot in de details te beschrijven. Probeer ook niet je favoriete schrijver te imiteren. Wees uniek. Hou ook niet vast één stijl, maar speel met woordkeuze, zinslengte en alinealengte.

Klaar!
Als je klaar bent met je verhaal lees je het nog een keer goed door. Denk aan spelling, zinsopbouw etc. Of misschien wil je toch nog een naam veranderen van een van je personages.

-

Vervolgens laat je het aan anderen lezen. Het is erg belangrijk om de kritiek van anderen te horen. Je ziet zelf namelijk snel dingen over het hoofd als je schrijft. Vraag het ook niet alleen aan een van je vriendinnen, want die vinden het toch wel leuk. Zet je verhaal bijvoorbeeld op het Girlscene forum om kritiek van ander Girlscene members te krijgen.

Ren ook niet meteen naar een uitgeverij als je verhaal klaar is. Het is belangrijk dat je een beetje ervaring op doet voor op je cv. Schrijf je bijvoorbeeld in bij verhalenwedstrijden, zoals wij laatst op Girlscene hadden. Ook kun je je korte verhaal mailen naar Nightwriters. Misschien krijg je dan wel de kans om jou verhaal tijdens de ‘5 minutes of fame’ voor te dragen. Er lopen daar namelijk uitgevers rond.

Als je dan toch eindelijk je manuscript naar een uitgeverij wil sturen moet je eerst goed bekijken bij welke uitgeverij jouw boek thuishoort. Zo brengen House of Books en Archipel vrouwenromans uit en spannende thrillers horen juist bij De Boekerij. Voor nog meer uitgevers kijk je uitgeverij.startpagina.nl. Voeg bij je manuscript een begeleidende brief waarin je jezelf voorstelt en voeg ook een samenvatting van het verhaal toe.

Overige tips:

- Schrijven leer je door het te doen. Blijf dus oefenen.
- Vind inspiratie bij in je omgeving. Goede ideeën komen op op de meest bizarre momenten.
- Pas je woordgebruik aan aan de doelgroep waar je voor schrijft.
- Verzin de titel pas als je bezig bent met het boek of als je klaar bent.
- Schrijf alle leuke ideeën, scènes of uitspraken op. Je kunt ze later toevoegen aan je verhaal!

Heb jij ambities om een eigen boek te schrijven?

Door Gabriella

Bronnen: nl.wikihow.com, Glamour september 2010, Worldpress, NutraNutra Jobs