Lifestyle

Tips om je eigen boek te schrijven

113

Hoe doen Jill Mansell, J.K. Rowling en Stephenie Meyer dat toch? Ze schrijven de ene bestseller na de andere en verdienen er veel geld mee. Schrijfsters in de dop opgelet! In dit artikel geven we je een aantal tips om je eigen boek te schrijven. Wie weet ligt er over een tijdje op menig boekenplank een bestseller van jouw hand...

Wat voor verhaal?
Als eerste bedenk je wat voor verhaal je wilt schrijven. Lees je zelf graag spannende thrillers? Dan kun je zelf ook het beste een spannende thriller schrijven.

Een goed plan
Maak eerst een goed plan. Veel beginnende schrijvers maken de fout om zo maar raak te beginnen met schrijven. Je loopt dan op een gegeven moment helemaal vast met je verhaal.

De personages
Vervolgens bedenk je de personages. Dit is misschien wel een van de leukste dingen om te doen. Je bedenkt de naam, leeftijd, hobby’s, karaktereigenschappen, etc.. De hoofdpersoon beschrijf je nog gedetailleerder.

Het plot
Vervolgens bedenk je het plot van het verhaal. Je beschrijft voor jezelf wat er in grote lijnen gaat gebeuren. Je wilt natuurlijk een goed verhaal neerzetten, dus denk hier goed over na. Je hoeft niet alles tot in de puntjes uit te schrijven. Misschien kom je tijdens het schrijven nog wel op goede ideeën.

Schrijfstijl
Natuurlijk heb jij je eigen schrijfstijl, maar je moet wel op een aantal punten letten. Zorg er namelijk voor dat je je beschrijvingen niet te lang maakt. Je hoeft alles niet tot in de details te beschrijven. Probeer ook niet je favoriete schrijver te imiteren. Wees uniek. Hou ook niet vast één stijl, maar speel met woordkeuze, zinslengte en alinealengte.

Klaar!
Als je klaar bent met je verhaal lees je het nog een keer goed door. Denk aan spelling, zinsopbouw etc. Of misschien wil je toch nog een naam veranderen van een van je personages.

-

Vervolgens laat je het aan anderen lezen. Het is erg belangrijk om de kritiek van anderen te horen. Je ziet zelf namelijk snel dingen over het hoofd als je schrijft. Vraag het ook niet alleen aan een van je vriendinnen, want die vinden het toch wel leuk. Zet je verhaal bijvoorbeeld op het Girlscene forum om kritiek van ander Girlscene members te krijgen.

Ren ook niet meteen naar een uitgeverij als je verhaal klaar is. Het is belangrijk dat je een beetje ervaring op doet voor op je cv. Schrijf je bijvoorbeeld in bij verhalenwedstrijden, zoals wij laatst op Girlscene hadden. Ook kun je je korte verhaal mailen naar Nightwriters. Misschien krijg je dan wel de kans om jou verhaal tijdens de ‘5 minutes of fame’ voor te dragen. Er lopen daar namelijk uitgevers rond.

Als je dan toch eindelijk je manuscript naar een uitgeverij wil sturen moet je eerst goed bekijken bij welke uitgeverij jouw boek thuishoort. Zo brengen House of Books en Archipel vrouwenromans uit en spannende thrillers horen juist bij De Boekerij. Voor nog meer uitgevers kijk je uitgeverij.startpagina.nl. Voeg bij je manuscript een begeleidende brief waarin je jezelf voorstelt en voeg ook een samenvatting van het verhaal toe.

Overige tips:

- Schrijven leer je door het te doen. Blijf dus oefenen.
- Vind inspiratie bij in je omgeving. Goede ideeën komen op op de meest bizarre momenten.
- Pas je woordgebruik aan aan de doelgroep waar je voor schrijft.
- Verzin de titel pas als je bezig bent met het boek of als je klaar bent.
- Schrijf alle leuke ideeën, scènes of uitspraken op. Je kunt ze later toevoegen aan je verhaal!

Heb jij ambities om een eigen boek te schrijven?

Door Gabriella

Bronnen: nl.wikihow.com, Glamour september 2010, Worldpress, NutraNutra Jobs

LOVE dit artikel
19 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

113 reacties

 • 4 jaar geleden ♥WRITER♥FASHION♥

  Ik schrijf al sinds ik vijf was. Toen pakte ik wat printpapiertjes en mijn vader niette ze aan elkaar vast. Laatst vond ik nog een boekje van mezelf, waarin ik over ''Woef de Hond'' (mijn fantasievriendje tot mijn zevende) schreef. Hij beleefde allerlei avonturen. En ik moet toegeven (en niet ego bedoelt) dat het best goed was voor een vijf jarige.

  Toen ik acht jaar was, leerde mijn vader me kennis maken met Word. Ik was er al helemaal gek van en begon steeds meer te schrijven. Jammer genoeg was het op mijn ouders laptop en was ik bang dat als ik op bed lag dat mijn ouders het lazen. Daarom verwijderde ik al mijn verhalen.

  Nu is het een soort van gewoonte (ookal heb ik mijn laptop al sinds mijn tiende) en als ik een verhaal heb geschreven is het binnen een dag weer weg. Hebben jullie tips?

 • 5 jaar geleden Aimee

  Ik schrijf nu al jaren en kreeg vroeger mijn verhaaltjes altijd wel af. Ik moet vooraf niet te veel nadenken waar ik over wil gaan schrijven want dan loop ik halverwege vast omdat ik te ver ben afgedwaald van waar ik oorspronkelijk heen wilde. Nu heb ik 2 volle ordners met aan twee kanten hand geschreven A4'tjes en is mijn verhaal pas op de helft. Ik kom niet aan het eind. Dus begon ik iets nieuws... Wéér kom ik op een punt dat ik niet verder kom. Dus nu begin ik even opnieuw (ik weet het... ALWEER?!) Maar nu wil ik het in 1 keer goed doen... het enige probleem......

  Waar ga ik over schrijven?

  Heeft iemand wat tips of ideeën voor me om me op weg te helpen?

 • 5 jaar geleden SkyeDaneX

  Hey, ik schrijf al verhalen sinds groep 7. Maar ben nu echt serieus begonnen, ik heb al gemerkt dat het heel fijn is als je het erg vaak aan mensen laat zien die je kent (maar niet zo heel erg goed als je vriendinnen). Zij geven je vaak tips en kijken kritisch naar wat je schrijft!

  Mijn tips:

  1 Schrijf veel/vaak

  2 Doe veel schrijfoefeningen (www.boekschrijven.nl)

  3 Volg cursussen

  4 Begin niet aan meerdere verhalen tegelijk (Dat werkt niet!!)

  5 Controleer je spelling

 • 5 jaar geleden Liah

  nog 1 belangrijke tip, lees heel veel. Lees van alles, verschillende boeken, artikelen etc. om schrijfstijlen te ontdekken en te kunnen toepassen

 • 5 jaar geleden Nienke

  Mijn verhaal begint zo:

  Het moment dat ik de trekker overhaalde, voelde als het moment waarop je voor het eerst een hap van je chocoladereep neemt. Het voelde goed. Ik sloot mijn ogen en genoot van het tintelende gevoel in mijn vingers. Dit was, waar ik zo lang naar had verlangd. Dit was het echte werk.

 • 5 jaar geleden Izy

  Dit artikel is al oud, maar ik was gewoon info aan t zoeken. Super leuk artikel en handige tips. Dit is ook nog een leuke site over schrijven voor jongeren: http://youthfulwriters.wordpress.com/

 • 6 jaar geleden Lauraaa

  Heb zelf eind vorig jaar een boek uitgegeven: ''Het geheim van de rozenstruik.'' De kans dat je doorbreekt is klein maar je moet vooral lol in het schrijven hebben. Je moet vooral doorzetten! Dat is eigenlijk het belangrijkste.

 • 6 jaar geleden frederiquelovee

  Heel erg bedankt voor je tips! ik ben met een boek bezig over een meisje dat verliefd word en ondekt dat ze geen contact met de jongen heeft en een rockstar is en probeert op het zelfde level te komen vanaf 11 jaar

 • 7 jaar geleden Gerinde

  Ik heb echt té veel onafgemaakte verhalen op mijn pc staan, tijd om ene nieuwe te maken en me aan deze richtlijnen te houden, ik ben al wel begonnen eergisteren op deze manier, maar heb nooit echt erover na gedacht om werkelijk naar een uitgever te gaan.

  Mijn droom was vroeger wel om de jongste schrijfster ooit te worden, hopelijk lukt het me... en anders, nou ja, ik wil denk ik sowieso een boek schrijven en die uitgeven!

 • 7 jaar geleden Heartlove_You

  Super, ik schrijf zelf ook vaak 'boeken' je kan het ook verhalen noemen

  thnx...

 • 7 jaar geleden AllyWoods

  Ik ben waarschijnlijk al 10 keer een boek beginnen schrijven. Nog nooit op pagina 3 geraakt ...

 • 8 jaar geleden blozekriekje

  leuk artikel, en zeer goeie tips. Zeker de spelling is belangrijk, ik sprak ooit is met een schrijver die vertelde dat bij zijn uitgeverij er een doos vol boeken stond met de tekst: 'dt-fouten'...

 • 8 jaar geleden MARSHMELLOWS

  Ja, het lijkt me super leuk om zelf een boek te schrijven maar. Ik schrijf ook op Quizlet mijn eigen verhaal. (Daar kan je verhalen schrijnven Quizjes maken. En verhalen van andere mensen lezen). Alleen, ik denk steeds dat ik niet goed kan schrijven dus dan lukt het me ook niet om een goed verhaal te schrijven. Dus een tip, nooit denken dat je niet goed kan schrijven want eigenlijk schrijf je super. daar ben ik een half jaar geleden achter gekomen toen ik complimenten kreeg over hoe ik schreef (: Willen jullie misschien mijn verhaal op Quizlet lezen?? Hij gaat wel over Justin Bieber. Maar ik hoop niet dat jullie het erg vinden. Ik ben er pas net mee begonnen dus ik moet nog even kijken wat er allemaal gaat gebeuren. Hij heet; Boy, you got my heartbeat runnin'

  Hier is de link;

  http://www.quizlet.nl/stories/40121/boy-you-got-my-heartbeat-runninjustindrewbieber/

  xo

 • 8 jaar geleden Stella16

  Ik en een van mijn beste vriendinnen schreven in de lagere school altijd teksten en verhaaltjes en ik zit met een heleboel ideeen maar ze op papier krijgen.. moeizaamer.. XOXO

 • 8 jaar geleden laura

  misschien is het idd wel handig om eerst over de personages na te denken enzo

  ik begin altijd gewoon te schrijven, zonder eerst na te denken :$

  ik laat me pen het werk doen

 • 8 jaar geleden anoniem

  Als je het boek 'zielen' van Stephenie Meyer leest krijg je echt inspiratie om ook te gaan schrijven.

  Een aanrader, dus!

 • 8 jaar geleden LolitaXLolita

  Fijn dat er hier tips zijn!

  Ik schrijf zelf ook .

 • 8 jaar geleden Liah

  ik schrijf al sinds ik kan schrijven verhaaltjes en hoe ouder ik werd, hoe langer de verhalen. nu zijn het echt boeken aan het worden. ben nu bezig met een super groot 'project'. het is echt leuk om te doen! haha, voor alle andere schrijfsters onder ons: Good luck!

 • 8 jaar geleden Pieterpost

  tijgerlelie is door een meisje van 16 geschreven

  echt geweldig boek!

  echt een aanrader!

 • 8 jaar geleden nienke

  ja ik heb daar ok heel erg last van,

  echt niet vet.

  maar als ik echt een boek wil schijven schrijf ik op data moment alles op:wink2:.

 • 8 jaar geleden Ninaniem

  Ik zit al vanaf jongs af aan te twijfleen of ik een boek ga schrijven. Vaak krijg ik inspiratie, maar dan ben ik het al gauw kwijt.. Nu heb ik bijv. niks in mijn hoofd zitten en 2 wkeen geleden borrelde het van de inspiratie.. hbben meer mensen daar last van? *pb

 • 8 jaar geleden pages

  tja een bestseller is niet altijd een goed boek.(gelukkig vaak genoeg wel.) (mee eens met: @CherryK)

 • 8 jaar geleden CherryK

  Hoe durf je Rowling te vergelijken met Meyer, Meyer kan echt niet schrijven.

  Ze durft helemaal geen risico's te nemen met haar personages. Ze zijn oppervlakkig en maken geen enkele ontwikkeling door. En dan heeft ze een kans om het verhaal enigzins interessant te maken maar er gebeurt vervolgens niets, gewoon niets!

  Toen haar serie zo 'in' was, vond ik het ook best een leuk verhaal, maar meer niet, het is niet goed geschreven, het is zelf het meest slecht geschreven boek dat ik ooit onder ogen heb gehad. En ik was ook echt fan toen, maar terugkijkend is het best een waardeloos verhaal.

 • 8 jaar geleden birgit

  Ik vind het altijd wel leuk om te schrijven, maar ik heb er denk ik niet genoeg geduld voor...

 • 8 jaar geleden Céline

  Ik ben nu bezig aan m'n 2e zelfgeschreven boek! Bedankt voor de tips (;

 • 8 jaar geleden Roze_punaise

  Niets nieuws en in werkelijkheid is een boek uit laten geven nou niet echt gemakkelijk.

  Debutanten komen er doorgaans heel moeilijk doorheen.

  Je kunt ook eens meedoen aan NaNoWriMo (nanowrimo.org)

 • 8 jaar geleden BlueEyezXx

  zoiets stond ook in de cosmopolitan ..

 • 8 jaar geleden M.

  Leuk! (:

 • 8 jaar geleden xxselientjexx

  @ evie219

  jaa, ik ook! toen de vorige net was afgelopen werd ik pas lid.. lijkt me super om aan mee te doen.

 • 8 jaar geleden Evie219

  @girlscene: ik hoop dat jullie snel weer een schrijf wedstrijd houden!!

  (had aan de vorige jammer genoeg niet mee kunnen doen)

 • 8 jaar geleden Evie219

  @ Jennyy2: je kan ook gewoon naar de bibliotheek gaan (kan je heel goedkoop internetten vaak). Doe ik ook!

  Ik vind de schrijftips wel handig, maar niets nieuws. En ik ben het met de anderen eens: het lijkt in dit artikel idd makkelijker dan het in realiteit is.

  Ik ben zelf al iet van een half jaar bezig met m'n verhaal en heb er zelf veel plezier aan!!

 • 8 jaar geleden JustLoveLovex

  handig

 • 8 jaar geleden Y

  ik ben nu ook aan een boek begonnen dankzij dit artikel haha. Maar wel een informatief boek, geen roman. Ben benieuwd of het wat gaat worden, meestal hou ik er na een paar keer schrijven weer mee op. Zo heb ik al verschillende verhalen proberen te schrijven ;p

  Maar nu heb ik eerst een goed plan bedacht. Bedankt voor de tips

 • 8 jaar geleden Robin

  Ik heb die tips niet nodig,

  MUAHAHAHAHAHAH >:3

 • 8 jaar geleden Jolien

  heerlijk van de cosmopolitan gejat hahaha

 • 8 jaar geleden Sohodoll

  Haha koffiemo, agree!

 • 8 jaar geleden Jenny

  bedankt voor de tips. Ben al aan het schrijven, ik moet het alleen met de hand doen want ik heb geen laptop, wat dus betekend dat het dubbel zoveel werk is maarja je moet er wat voor over hebben..

 • 8 jaar geleden Jenneke

  Ik ben al een boek aan t schrijven

 • 8 jaar geleden CIGARETTEJUNK

  wat schrijven er veel mensen hun eigen boek. >.<

 • 8 jaar geleden Sanne

  ik ben lekker al bezig met een boek. >;]

 • 8 jaar geleden Koosje

  @ loveyoumore inderdaad ja.

  handige tips alleen ik ben meer van de gedichten.

 • 8 jaar geleden Adinda

  ik heb een eigen boek geschreven die gepubliceerd is, ik mag mezelf schrijfster noemen hahaha

  mijn boek is een roman; ti amo. het is echt leuk om te schrijven, maar dit soort tips helpen niet als ik eerlijk mag zijn

 • 8 jaar geleden Jeanine

  Ja zulke tips ga ik dus echt niet opvolgen hè. Zo is het wel héél makkelijk. Je moet er de tijd voor nemen.

 • 8 jaar geleden Shiver

  OOWWHH.... ik ben hier zo blij mij ik w8 hier al heeeel lang op!<3

 • 8 jaar geleden lithargos

  'Klaar!' ....ja ehm zo lijkt het wel heel makkelijk x]

 • 8 jaar geleden xxlea

  @Ditchedprincess

  ik ben ook al vaak begonnen, maar na een tijdje heb ik dan geen zin meer of geen tijd.. haha. dan heb ik opeens een heel goed idee, maar ik maak het nooit af. daarom schrijf ik nu altijd gedichten, die zijn namelijk wat korter. (:

 • 8 jaar geleden StolenCookie

  Ik ben nu bezig met een verhaal en ben bereid om het af te maken. Tot nu toe gaat het super en de mensen aan wie ik het heb laten lezen zijn over het algemeen erg enthousiast

 • 8 jaar geleden Katie8

  Nou dan wil ik net zo ''niet goed kunnen schrijven '' als stephenie meyer. Psst. Ze schijnt best succesvol te zijn?

  wat weten jullie daar nou weer van , hebben jullie uberhaupt een boek uit .. al een bestseller?

 • 8 jaar geleden JaneAustenFan

  @Dancinmachine, ik ben het eens met romanceable en eurasia. Ik heb de boeken in het engels gelezen en haar manier van schrijven en woordkeuze is echt bagger. lucky for her dat ze een verhaal heeft gekozen dat veel wanhopige tienermeisjes aanspreekt anders was het een grote flop geworden.

 • 8 jaar geleden Writerinheels

  Ik schrijf heel veel, ben ook al vaak begonnen maar maak het meestal niet af

 • 8 jaar geleden RosaJeanice

  was ik ook al mee bezig.

  ik heb een schriftje waar ik steekwoorden van mijn inspiratie in opschrijf.

 • 8 jaar geleden Michelle

  ga ik zeker is proberen lijkt me een leuke bezigheid :P

  als ik teminste niet al te veel schoolwerk heb

 • 8 jaar geleden Lisa

  Ik studeer nu taal en communicatie aan de universiteit misschien dat ik ooit nog een boek ga schrijven maar ik hou het nu maar bij mijn blog en later lekker bij tijdschriften stukjes schrijven.

 • 8 jaar geleden Nadine

  oke mensn die vinden dat Stephanie Meyer niet kan schrijven moeten het boek nog even een keer lezen!

  ze is echt awesome(L)

 • 8 jaar geleden Dancinmachine

  @ romanceable Stephanie meyer kan heel goed schrijven!

  Ik weet niet, misschien heb jij haar boeken in het Nederlands gelezen ofzo. Maar ik heb de twilight saga in het engels gelezen, en ik was echt wel onder de indruk.

 • 8 jaar geleden xxsgatii

  heel fijn , want ik zit nu vast xp

  ik probeer steeds weer iets nieuws te bedenken.

  terwijl ik gewoon mijn eigen (zomervakantie)verhaal kan aanpassen in mijn boek.

 • 8 jaar geleden Thenightreader

  Het meeste had ik zelf al bedacht

  Maar toch leuk dat hier een artikel van word gemaakt

 • 8 jaar geleden Pieterpost

  TIJGERLELIE-DANIQUE GIMBRERE http://www.boekenroute.nl/gasten/gtn1Boek.aspx?BoekID=23564

 • 8 jaar geleden Carly

  Ik heb nu wel zin om wat te schrijven, weet alleen niet wat..

 • 8 jaar geleden Annalliinxx

  @ romanceable, eurasia

  hoezo niet? ik vind haar juist harstikke goed!

 • 8 jaar geleden Musiciannotes

  Je moet je verhaal nooit op internet zetten, dan heb je grote kans dat het niet uitgegeven wordt en je verhaal kan gestolen worden.

  @hieronder haha ja idd, zij kan echt niet schrijven ;')

 • 8 jaar geleden Brighted

  Ik vind het zo jammer. Ik hou heel erg van schrijven

  maar op een gegeven moment loop ik vast en dan raakt mijn geduld op!

 • 8 jaar geleden M

  leukk, heb ook wel een boekidee in mn hoofd haha (:

 • 8 jaar geleden doortohappiness

  leuk artikel (:

 • 8 jaar geleden eenxmeisje

  op http://www.boekscout-yo.nl/ kun je gratis je boek uitlaten geven (leeftijd 10-15)

  en op http://www.boekscout.nl/ (16 jaar en ouder voor zijn)

 • 8 jaar geleden Vivian

  Ik schrijf al sinds ik acht was, ben op dit moment ook bezig met twee verschillende romans/verhalen. De tips die hier staan kloppen echt, alleen kun je het schrijven op een aantal manieren bekijken. Het kan namelijk handig zijn om alles/veel uitgewerkt te hebben, dat doe ik zelf ook, maar sos schrijft het lekkerder om gewoon je intuïtie te gebruiken. En het klopt weldegelijk dat je vanuit jezelf moet blijven schrijven, want iets dat je zelf graag leest en waar je bekend mee bent zal ook het beste werken in je schrijven. Maar als je al wat langer schrijft, kun je wel gemakkelijker overstappen op een andere stijl of een ander genre: gewoon oefenen dus. Veel lezen helpt inderdaad ook, veel oefenen met schrijven en het is ook handig als je van tevoren of terwijl je bezig bent met een verhaal/boek een schrijfcursus doet, daar leer je veel trucjes, methoden en kennis van!

 • 8 jaar geleden Annalliinxx

  Ik schrijf best wel veel, maar meestal is mijn inspiratie halverwege op :')

  Maar wel hele handige tips

 • 8 jaar geleden Annaa89

  Je leert trouwens het beste schrijven door zo veel mogelijk te lezen. Zo krijg je meer inzicht in schrijfstijl.

 • 8 jaar geleden konijnte

  ik schrijf heel vaak verhalen,

  maar dan heb ik geen inspi meer en stop ik ermee..

  begin ik weer met een ander verhaal!

  heb wel 10 verschillende verhalen in word documentjes staan, allemaal maar half afgemaakt $

 • 8 jaar geleden Shadowplay

  Die eerste tip slaat nergens op. Dus als je van thrillers houdt kun je maar beter alleen thrillers schrijven? Bull.

  En lange, gedetailleerde beschrijvingen kunnen deel uitmaken van iemands schrijfstijl. Er zijn mensen die het geweldig vinden om beschrijvende boeken te lezen, anderen houden weer meer van dialoog.

 • 8 jaar geleden eenmeisjealsjij

  ben nu bezig met een boek!!:pctik:

 • 8 jaar geleden Eva

  ben nu met 3 boeken tegelik bezig...

  niet echt handy?! toch eerst maar 1...

 • 8 jaar geleden Afra

  ga nederlands of journalistiek studeren

 • 8 jaar geleden xsavannahh

  vroeger schreef ik altijd verhalen in een schriftje. Daar ben ik mee gestopt toen ik naar de middelbare ging maar nu ik dit zo leest trekt het weer om te gaan schrijven.

 • 8 jaar geleden chucky1012

  Hang!

 • 8 jaar geleden Yvet

  erg handig.

 • 8 jaar geleden Hypnonsense

  Mijn nederlands leraar zegt: Lezen, lezen, lezen.

  HIj bedoelt dat je elke keer het opnieuw moet lezen, bijwerken en dan er weer bij schrijven.

  Dat duurt echt lang..

 • 8 jaar geleden billetjes

  Je moet je verhaal niet op het girlscene forum zetten. Anders kopen ze je boek niet meer omdat ze t gratis kunnen lezen of heb je de kans dat iemand je verhaal steelt.

 • 8 jaar geleden billetjes

  Ik heb al een boek uitgegeven dus dit artikel komt iets te laat.

 • 8 jaar geleden -

  Die tips hebben zij wel nodig bij artikelen :santa:

 • 8 jaar geleden January

  Klaar!

  Als je klaar bent met je verhaal lees je het nog een keer goed door. Denk aan spelling, zinsopbouw etc.

  HAHA goeie van Girlscene. Hielden jullie je maar eens aan je eigen tips :')

 • 8 jaar geleden Renate

  Ik probeer heel vaak een verhaal te schrijven, maar dan verander ik het steeds en uiteindelijk geef ik maar helemaal op.

 • 8 jaar geleden Deckerss

  Ik schreef paar maanden ook nog zo een leuk verhaaltje het lijkt me daarom ook het zo geweldig om een boek temaken en uitgeven! Maar het moet natuurlijk wel een echt gebeurd verhaal worden!

  loveesss.

 • 8 jaar geleden xxselientjexx

  Mijn 'boek' ligt ook bij een uitgever..

 • 8 jaar geleden Lisanne

  haha handig. maar jammer dat ik niet goede verhalen kan schrijven, en me interesse ligt niet bij een boek schrijven. ik hou het wel bij blogs schrijven! ;p

 • 8 jaar geleden Fashion1993

  Volgens mij is de kans dat je doorbreekt als schrijver net zo klein als dat je doorbreekt als zangeres.. misschien is het de moeite waard om het te proberen, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat iedereen met een goed verhaal ook daadwerkelijk een toekomst heeft als schrijver. Er zijn zoveel mensen die hun verhaal opsturen, dus alleen de allerbesten worden er uit gevist. Maar niet geschoten is altijd mis xD

 • 8 jaar geleden Lollie

  ik schreef vroeger altijd verhalen, nu heb ik daar echt geen tijd meer voor.

 • 8 jaar geleden Anne

  Wat een leuk artikel, hier heb je dus echt wat aan Ik schrijf ook graag maar niet echt om uit te geven. Begin met verzinnen, heb het vervolgens jammer genoeg te druk.

  Maar ik heb verhalen van vroeger en ooooooit zal ik een heel boek schrijven in mijn schrijfstijl van nu!

 • 8 jaar geleden Pieterpost

  mijn nicht heeft dr boek uitgegeven!

  hoe komt vadaag uit EcCHT ZOOOOO VET!!

  Het is echt een prachtig verhaal!

  DANIQUE GIMBRERE-TIJGERLELIE!!!!!

  LEZENN!!

 • 8 jaar geleden Famphire

  ons(mn beste vriendin en ik) verhaal ligt al bij de uitgever, nu afwachten wat ze doen:P maar ik heb er goed opgelet dat er niks uit is gelekt anders heb je problemen met auteursrechten en natuurlijk dat mensen je idee kunnen gebruiken

 • 8 jaar geleden Captain Awesome

  Dat over op het forum zetten is nogal dom. Welke uitgever geeft nu iets uit als het op internet staat? Wel kan je op het forum oefenen natuurlijk.

 • 8 jaar geleden vertonghen

  "Maak eerst een goed plan. Veel beginnende schrijvers maken de fout om zo maar raak te beginnen met schrijven. Je loopt dan op een gegeven moment helemaal vast met je verhaal."

  Wel handige tips, al is het niet zo dat je echt het hele verhaal al moet hebben uitgestippeld. Meestal komen de echt goede ideeën bij mij pas later. Dus ik ben een beginnend schrijver... (':

 • 8 jaar geleden Vampiertjee

  Er staan wel een paar goede tips in, maar in het algemeen vind ik dit een vrij dom en algemeen artikel. Eens met Merveille!

  En wat ik ook eens ben is: sorry voor mijn commentaar. :$

 • 8 jaar geleden ShoppingCat

  ik ben al wel duizend keer aan een boek begonnen,

  dan nam ik me voor om elke 2 dagen wat te schrijven. Maar na twee daagjes bedacht ik dan weer een nieuw verhaal enzv....

 • 8 jaar geleden JaneAustenFan

  goede tips! ik hou heel erg van schrijven en wil al schrijfster sinds ik kan schrijven.

 • 8 jaar geleden HPfangirl

  Handig, bedankt!

 • 8 jaar geleden Michelle

  Dit ga ik doorsturen naar 2 vriendinnen van mij. die zijn er mee bezig volgens mij dus ik ga ze deze geweldige tips even geven

 • 8 jaar geleden _MOUSTACHE

  Een boek uitgeven is altijd al een meisjesdroom van me geweest, maar ik ben nog nooit verder gekomen dan 17 kantjes. :')

 • 8 jaar geleden Mars

  De t van 'Het plot' is niet dikgedrukt haha

  verder prima artikel ik kom nooit verder dan 1 hoofdstuk xd

 • 8 jaar geleden Merveille

  Vergeet ik helemaal te zeggen dat ik het een gaaf artikel vind! sorry voor al dat commentaar hoor, maar dat moest ik gewoon even kwijt x]