Bijna beroemd: Lisette Jonkman

Lifestyle door Redactie

Stel je voor: je bent student Journalistiek en je grote passie is schrijven. En daarom schrijf je een manuscript voor een chicklit. Op goed geluk doe je mee aan de Jill Mansell Schrijfwedstrijd die je vervolgens glansrijk wint. Nog voordat je afgestudeerd bent, heb je een contract bij een uitgeverij voor je eerste boek te pakken. Girlscene stelt aan je voor: Lisette Jonkman.

lis

“Toen ik op 31 december 2010 aftelde naar 12 uur en per ongeluk champagne op mijn jurk morste, had ik nooit kunnen denken dat dit jaar zo geweldig zou worden. Ik wist altijd al dat ik schrijfster wilde worden, maar dat het nog zou gebeuren voordat ik afgestudeerd was, had ik in mijn stoutste dromen niet durven hopen”, vertelt Lisette.

“Schrijven is wat mij betreft net zo’n legitieme verslaving als roken of koffiedrinken. Ik krijg er een kick van als ik een nieuw idee bedenk, dan word ik helemaal duizelig. Tijdens het schrijven raak ik vaak al mijn besef van tijd kwijt, waardoor het zomaar ineens drie uur later kan zijn. Schrijven deed ik ook altijd al, maar mijn eerste ‘echte’ verhaal, met een heus begin en einde, schreef ik in groep 7. Het heette Het Monster en was maar liefst anderhalve pagina lang. Wauw. Ik deed er drie dagen over om het te schrijven – wel grappig om te bedenken dat anderhalve pagina me nu zo’n twee uur kost, en dat niet eens als ik al weet wat ik wil schrijven.”

lis

Lisette met een grote overwinningsglimlach op de prijsuitreiking van de Jill Mansell Schrijfwedstrijd

Dat schrijven Lisette haar grote passie is, is wel te merken. Binnen een korte tijd schreef zij haar manuscript voor haar eerste boek Glazuur, waarmee ze de Jill Mansell Schrijfwedstrijd won. Ondertussen heeft ze een contract bij  Uitgeverij Sijthoff op zak en wordt haar boek Glazuur uitgebracht in het voorjaar van 2012.

“Dat ik mijn eerste boek uit mag brengen, heb ik eigenlijk te danken aan een gelukkige samenloop van omstandigheden. In november 2010 deed ik mee aan de National Novel Writer’s Month, een creatief initiatief waarbij duizenden mensen over de hele wereld in een maand een boek van 50.000 woorden schrijven. Zo is Glazuur ontstaan. Vlak daarna stuitte ik op een schrijversforum op de Jill Mansell Schrijfwedstrijd. Ik was direct enthousiast, vooral omdat mijn manuscript precies aan de criteria voor deelname voldeed. Mijn hoofdpersoon Sophie had de juiste leeftijd, er zat een flinke dosis humor en romantiek in... Toch was ik wel oprecht verrast toen ik op de shortlist bleek te staan. Ik zat bij de beste vier inzendingen, terwijl er in totaal 60 deelnemers waren! Op het moment dat ik te horen kreeg dat ik gewonnen had, herkende ik mijn eigen naam eerst niet eens. Ik kon alleen nog maar stom grijnzen en ‘wow’ zeggen. En dat m’n geleende jurk te klein was en dat de kaartjes in m’n onderbroek kropen. Want ja, dat wilde de zaal vast heel graag weten... Ahum.”

lis

Lisette samen met de andere twee meiden uit de top 3 van de schrijfwedstrijd

Glazuur, het boek van Lisette is vanaf het voorjaar van 2012 te koop bij de boekwinkels. Nieuwsgierig? Lees hier alvast het eerste hoofdstuk.

Maar Girlscene stelt Lisette niet zomaar aan jullie voor. Binnenkort zullen jullie haar terugzien. Wat ze precies gaat doen? Dat houden we nog even geheim. Hou onze site vooral in de gaten.

Zou jij een boek willen schrijven? Wat denk jij dat Lisette gaat doen voor Girlscene?

Door Brenda