Interview: schrijfster Lotte Hagen

Lifestyle door Redactie

Ken jij Lotte Hagen al? In 2010 won zij de columnistenwedstrijd van Chicklit.nl en sindsdien schrijft ze elke maand de meest hilarische columns in haar eigen rubriek: Lotte schrijft…

Kort na de uitslag werd Lotte benaderd door uitgeverij Pimento om een heus boek te gaan schrijven en daar zei Lotte natuurlijk geen nee tegen! Sinds kort is Lotte naast columniste dus ook een échte schrijfster met Lekker belangrijk! als resultaat! Tijd om kennis te maken met Lotte…

Lotte stuitert nu al 24 jaar rond op deze aardbol en daar woont ze nu precies twee van in Amsterdam. Samen met twee vrienden bewoont Lotte het kleinste appartementje met het grootste balkon in de hele stad. Het huis is scheef, ruikt altijd naar brood (ze woont boven een bakkerij) en er komt zeker 10x per dag een gillende ambulance voorbij, maar het is er knus en ze krijgt elke dag gratis verse croissantjes. Lotte zit graag urenlang aan haar laptop gekluisterd in een cafeetje; om te schrijven en cappuccino’s te drinken.

Interview Lotte Hagen

Als Lotte zichzelf in 5 woorden zou moeten omschrijven, dan zou ze zeggen: “Lichtelijk sarcastisch, af en toe een wat op hol geslagen fantasie, ongedisciplineerd, vrolijk en colaverslaafd.” Dat zijn meer dan 5 woorden, maar dat negeert Lotte gewoon.

Een eigen boek
Lotte is pas 24 jaar oud en ze heeft al een column op Chicklit.nl én een eigen boek! De droom van iedere jonge schrijfster-in-spé. Hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen? “Een flinke dosis geluk, denk ik. Ik heb het altijd al leuk gevonden om te schrijven, maar ik had nooit eerder écht actie ondernomen. Toen ik columnist werd ging het eigenlijk vanzelf. Uitgeverij Pimento had mijn columns gelezen en vroeg mij of ik een keertje langs wilde komen voor een gesprek. Toen ik na dat gesprek weer buiten stond, mocht ik ineens een boek gaan schrijven. Heel bizar (maar ook ontzettend cool)!”, aldus Lotte.

Haar échte debuut
Toen Lotte hoorde dat ze een heus boek mocht gaan schrijven, dacht ze eerst dat het een grap was. Ze droomde altijd al van het schrijven een boek. Maar die droom is al veel eerder werkelijkheid geworden. Toen Lotte zes jaar oud was schreef ze een vervolg op haar lievelingsboek Grote Pien en kleine Pien van Wim Hofman. Ze heeft dat uitgegeven in eigen beheer (een oplage van maar liefst twee stuks, want haar vader had per ongeluk twee keer op het ‘print’-knopje gedrukt, in plaats van maar één keer). Ze maakte er haar eigen tekeningen bij en heeft toen de hele boel aan elkaar geniet. Haar lezers (haar vader en haar moeder) waren laaiend enthousiast! Benieuwd naar het boek? Het heet Grote Pien en kleine Pien op de boerderij (ISBN-nummer 123456789).

Inspiratie uit de trein/bus/metro/fietstaxi/veerpont
Nu Lotte elke maand een column af moet hebben, heeft ze veel inspiratie nodig. Op de vraag waar ze die vandaan haalt, antwoordde ze: “Uit de ogenschijnlijk gewone dingen om me heen. Vroeger zat ik vaak muziek te luisteren in de trein/bus/metro/fietstaxi/veerpont, maar dat doe ik tegenwoordig veel minder. Ik luister beter naar de dingen die mensen tegen elkaar zeggen (je weet niet wat je hoort!) en ik ben ook veel gevoeliger voor details. Een kleine gebeurtenis die me eerder nooit opgevallen zou zijn, kan nu soms een aanleiding zijn voor een complete column. Ik let ook beter op mijn eigen vreemde trekjes. Ik betrap mezelf vaker op dingen die onbewust vaak doe of zeg, en dat schrijf ik dan op.”

Tips voor schrijfsters in de dop
Onder de lezeressen van Girlscene zitten vast en zeker een hele berg schrijfsters in de dop. Wil jij net als Lotte een boek schrijven, maar weet je niet hoe? “Gewoon beginnen”, zegt Lotte, “En zorg ervoor dat je in een omgeving zit waar je niet teveel wordt afgeleid, maar ga ook weer niet in een inspiratieloze kamer zitten met alleen vier grijze muren en een stoel. Wees niet te streng voor jezelf en wees gewoon lekker trots op alles wat je schrijft En het allerbelangrijkste: wis nooit grote stukken van je tekst in een moment van frustratie, want daar krijg je namelijk spijt van. Echt.”

Als je denkt dat Lotte haar doel nu bereikt heeft, heb je het mis! Lotte wil namelijk nog minimaal honderd boeken op haar naam en de Nobelprijs voor literatuur winnen. Maar voorlopig vindt ze het gewoon leuk om verhalen en columns te schrijven die dichtbij haar staan. Niet te ingewikkeld of te zwaar, maar wel een beetje maf. Zoals bijvoorbeeld haar eerste column van 2012: Suiker komt toch ook gewoon van de aarde?

Interview Lotte Hagen

Aan het begin van elke maand, verschijnt er een nieuwe column van Lotte op Chicklit.nl. Ben je benieuwd naar haar boek? Lekker belangrijk kost slechts € 13,95 en is verkrijgbaar in boekhandel en warenhuis en via Bol.com. Bekijk de recensie!

Welk boek ben jij momenteel aan het lezen?