Lifestyle

Tien schrijftips voor een goed verhaal

47

Ja, ik geef het toe. Als ik door een boekenwinkel loop, de geur van vers gedrukte verhalen ruik en mijn hand over een gladde kleurrijke kaft laat strijken, dan droom ik stiekem ook van een eigen boek. Eentje waarin ik al mijn creativiteit kwijt kan, waarin de wereld van mij is en mijn karakters tot leven komen. Maar hoe schrijf je een goed verhaal? Ik geef je tien tips.

Laat ik voorop stellen: ik ben geen autoriteit op dit gebied. Ik heb geen boek geschreven. Wel heel veel artikelen. Ook zit ik in mijn vrije tijd regelmatig achter mijn laptop te worstelen met fictieverhalen. Verhalen schrijven is al jaren één van mijn grootste hobby’s. De tips die ik je geef komen dus voort uit jarenlange ervaring en heel veel lezen over het schrijven zelf (my favorite!). Op het forum zie ik regelmatig verhalen van Girlscene lezeressen voorbijkomen. Wat een creativiteit! Dat inspireerde mij dit artikel te schrijven. Mijn tips richten zich op het schrijven van een fictieverhaal. Mijn lijstje is bij lange na niet compleet, dus ik hoor dan ook graag jullie tips!

meisje
Je hoofdpersonage

1. Bedenk wat je wilt vertellen
Het is misschien een open deur, maar wel eentje die men vaak vergeet te sluiten. Wat wil je met je verhaal vertellen? Stel: Jij wilt een verhaal schrijven over een stinkend rijk meisje dat er op een dag achter komt dat haar ouders failliet zijn. Ze moet noodgedwongen verhuizen naar een klein huisje op het platteland en afstand doen van haar designeroutfits. Waarom? Dat lijkt je een grappig verhaal. Dat zou het ook best kunnen zijn, maar er moet wel meer gebeuren in je boek anders blijft een lezer niet hangen. Een verhaal zonder ontwikkeling is geen verhaal. Je karakter moet aan het einde van je boek veranderd zijn door de gebeurtenissen die ze meemaakt. De beslissingen die ze neemt vormen haar tot wie ze aan het eind van het verhaal is.

2. Wat zijn de belangrijke plotpunten?
Grofweg bestaat je boek uit een aantal onderdelen. Je begint je boek met een ‘inciting event’, een gebeurtenis die het verhaal in gang zet. Iets waarbij de lezer meteen wil weten wat er verder zal gebeuren. Dit kan plaatsvinden op de eerste bladzijde, of ergens verderop in het eerste hoofdstuk. In het eerste deel van je verhaal introduceer je je karakters. Laat je lezer merken wie ze zijn en welke rol ze in het verhaal spelen.

Vervolgens gebeurt er op ongeveer een vierde van je verhaal iets wat je hele story verandert. Vanaf nu kan je karakter niet meer terug. Voorbeeld: Je hoofdpersonage krijgt te horen dat ze verhuist naar een plattelandsdorpje en dat ze haar Prada-tas moet inleveren. Hierna heb je een kwart van je boek om te schrijven over hoe je karakter met deze verandering omgaat.

Op de helft van het verhaal gebeurt er iets wat het boek weer een compleet andere richting opstuurt. Voorbeeld: Je hoofdpersonage besluit een inzamelingsactie te houden, zodat ze weg kan uit het rot dorp waar ze nu woont en terug kan naar haar oude vrienden. Hierover vertel je weer ongeveer een kwart van je boek.

Rond die vierde van je verhaal gebeurt er voor het laatst iets dat haar leven verandert. Voorbeeld: Eindelijk heeft je hoofdpersonage vrienden gevonden in haar nieuwe dorp, en is ze verliefd op haar buurjongen. Maar nu het beter gaat met haar vaders bedrijf willen de ouders van je personage weer terugverhuizen naar hun oude woonplaats.  Maar wil je hoofdpersoon dat nog wel?

ending
Fantaseer het einde!

In de climax van je verhaal komt vervolgens alles samen: je hoofdpersonage moet het gevecht aan met zichzelf en met de omstandigheden. Dat zorgt als het goed is voor wat vuurwerk! Als dat gebeurd is, heb je nog maar een paar bladzijden nodig om het af te ronden. Het verhaal moet immers wel een beetje af zijn, toch?

3. Wie zijn je karakters?
Je verhaal is natuurlijk belangrijk, maar een boek staat of valt met personages. Om je hoofdpersoon geloofwaardig te maken, moet je haar kennen. Dit kun je doen door haar te ‘interviewen’. Waar is ze geboren? Wat is haar favoriete kleur? Wat doet ze op zaterdagavond? Wat is haar grootste angst? Dat zijn allemaal dingen die uiteindelijk van pas komen als je het verhaal schrijft omdat je weet hoe je hoofdpersonage denkt en reageert als ze in een moeilijke situatie komt.

4. Maak je personages likeable, maar niet perfect
Een veel gemaakte fout bij beginners: je hoofdpersonage is iemand die jij heel graag zou willen zijn. Iemand zonder flaws. Haar kapsel zit altijd perfect, ze heeft een fantastisch lijntje en de knapste jongen van school is smoorverliefd op haar. Hoe leuk jij dat ook kan vinden, je lezer vindt dat saai. Wat moeten we met een perfect persoon? Juist de imperfecties maken iemand interessant. Wat nou als ze wèl perfect haar heeft, maar zich heel erg schaamt voor het feit dat ze een huidaandoening heeft? Of eigenlijk heel onzeker is over haar dunne benen? O ja, die jongen die verliefd op haar is, maakt haar niets uit. Ze valt zelf op meisjes, maar dat mag niemand weten. Dat is toch veel interessanter?

5. Hoe eindigt het?
Hoewel je echt niet alles in details vooraf vast hoeft te leggen, is het wel handig om te weten hoe je verhaal eindigt. Eindigt het met een open of een gesloten einde? Is het een happy of een sad ending? Als je weet wat er ongeveer gebeurt op het einde, dan weet je ook hoe je personage gedurende het verhaal moet veranderen om op dat punt te komen. Het scheelt je heel wat gezwalk door het verhaal als je weet waar je naartoe werkt.

6. Schrijfstijl
Welke schrijfstijl past bij je verhaal en bij jou? Als je een thriller schrijft dan hou je het waarschijnlijk sober. Bij een chicklit past humor weer beter. Wissel ook niet teveel tussen tijdsvormen. Als je wisselt tussen tegenwoordige en verleden tijd, wordt het verhaal heel onrustig om te lezen. Bepaal dat je het verhaal in (bijvoorbeeld) verleden tijd vertelt en blijf erbij.

srhijven

7. Kies één vertelvorm
Er zijn boeken die vanuit verschillende vertelpunten worden geschreven, maar als beginner is dat vrij lastig. Kies één vorm: wil je een alwetende verteller of wil je liever je personage in de derde vorm omschrijven? Oftewel: ‘Ze liep naar de koelkast en dacht aan haar vaders faillissement’. Je kunt ook schrijven uit ik-perspectief. Voorbeeld: ‘Ik trek de koelkastdeur open en denk aan mijn vaders bedrijf. Waar heeft het in godsnaam zo fout kunnen lopen?’

8. Gebruik niet teveel details
Details kunnen algauw teveel worden. Je hoeft niet te vertellen dat je personage haar rode krullende haren borstelt, terwijl ze in de spiegel in haar amandelvormige bruine ogen staart. Dat verzint de lezer liever zelf. Zeggen dat je hoofdpersonage haar haar borstelt terwijl ze in de spiegel kijkt, is eigenlijk al genoeg. Maar denk nu niet dat je helemaal geen details moet vertellen. Anders krijg je last van een ‘White Wall Syndrome’: alles lijkt zich in een witte ruimte af te spelen. Als je kort een omschrijving geeft van die ruimte, dan heb je daar geen last van. Maar: hou het kort en bondig. Bijvoorbeeld: ‘Ik loop de kamer binnen en baan me een weg langs stapels dozen die tot mijn schouders reiken. Als ik op de bank plof, valt er aan de andere kant een stapel oude kranten van de leuning.”

9. Show don’t tell
De belangrijkste schrijfregel is: show, don’t tell. Zeg dus niet: De bel gaat. Ik doe open en zie daar mijn beste vriendin. Doe liever: Triiing. Ik spring op en ren naar de deur. Ik zwiep de voordeur open en wordt verast door het gewicht van Eva, die zich enthousiast bovenop me werpt. ‘Ik heb je zo lang niet gezien!’, gilt ze in mijn oor.’ Bij het eerste voorbeeld wordt omschreven wat er gebeurt. Bij het tweede zie je het voor je.

10. Wees niet bang
Veel amateurschrijvers vinden het heel moeilijk om te schrijven. Je verhaal moet namelijk wel perfect zijn. Een bestseller bovendien. Als jouw verhaal klaar is, zal iedereen je zien als de nieuwe Sophie Kinsella of de opvolger van Stephen King. Zodra het visioen van signeersessies en borrelen met Saskia Noort zich in je hersens nestelt, is geen enkele letter die je op papier zet nog goed genoeg. Logisch, de lat ligt heel hoog. Schrijf gewoon wat je zelf leuk vindt. Wat JIJ wilt vertellen. En trek je van de rest niet teveel aan.

Extra regel: Have fun
Zie je die regels hierboven? Die zijn bedoeld om je op het goede pad te zetten, maar schrijven leer je het beste door het veel te doen. Zo ontdek je wat jouw schrijfstijl is, wat jij leuk vindt om te schrijven en wat je juist niet leuk vindt. Van fouten leer je. Neem de regels dus met een korreltje zout. Maar het belangrijkste: schrijven is je hobby, je doet het voor je lol. Dus open je word-bestandje en laat je fantasie de vrije loop. Have fun!

dream

Wat zijn jouw beste schrijftips?

Door: Milou van Roon van Writer in Heels

LOVE dit artikel
82 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

47 reacties

 • 4 jaar geleden afrikanbeauty

  leuke tips kan ze zeker gebruiken

 • 4 jaar geleden Josiee_x

  Ik ben begonnen aan een pagina 'stories' (op mijn blog) en daar plaats ik stukjes van een zelfgeschreven vehaal. Alleen dat verhaal moet ik dus nog schrijven, dus bedankt voor de tips!!

  xxx

  ~ www.completelyjosie.weebly.com

 • 5 jaar geleden I´m Charlyne

  Dankjewel ik heb al een ideetje

 • 5 jaar geleden Annelies

  Topppie ben heel blij mee!!!

 • 5 jaar geleden leentje <3

  Super goede tips! Ik ga hier zeker iets mee doen

 • 5 jaar geleden Liah

  Tip 8. hoeft niet perse waar te zijn. Ik vind juist boeken waarin veel details erg prettig om te lezen. Het geeft je een beeld, je kunt precies voor je zien hoe iets of iemand eruit alsof je een film kijkt. Zelf schrijf ik ook zo beeldend mogelijk om de lezer mee trekken . Waarschijnlijk is het persoonlijk (;

  Verder super tips

 • 5 jaar geleden Lilo

  goede tips, krijg meteen weer zin om te gaan schrijven

 • 5 jaar geleden xKath

  Woow goeie tips, ik ga maar weer eens aan de slag dan

 • 5 jaar geleden Red Flower

  Goede tips!

  ik hou van schrijven, alleen na een tijdje heb ik helaas geen zin meer in één verhaal en begin opnieuw met iets anders

 • 5 jaar geleden Tezzie

  in het eerste middelbaar moesten we een verhaal schrijven , en mijn leerkracht bleef 20 minuten zagen over hoe geweldig mijn verhaal wel niet was. eerlijk geneerde ik me nogal, maar ze zei dat ik later zeker schrijfster moest worden : )

 • 5 jaar geleden BelieveYourself

  Ik ben ook bezig en ben er ook achter gekomen het is echt heel belangrijk om op te schrijven hoe je denkt dat ej het verhaal wilt laten lopen dan kun je er overheen schrijven. Ik schrijf trouwens alles ik een schrift

 • 5 jaar geleden Happily

  Je hebt helemaal gelijk, en voor de mensen die, net zoals jij van verse, nieuwe verhalen houden, mijn eigen boek ( ik ben 14 mensen ) is net uitgekomen! Als je het leuk vindt kun je even kijken op deze website voor mijn boek:

  http://www.boekscout-yo.nl/boek.asp?id=4054

 • 5 jaar geleden ~Linde~

  Super goede tips!

  Ik hou er echt van om verhalen te schrijven en door de tips gaat dat nu veel gemakkelijker.

  Bedankt!!

 • 6 jaar geleden SamTheConcerror

  Dit was weer een boost voor mij om te gaan schrijven!

  Ontzettend goede én inspirerende tips!

 • 6 jaar geleden Flowerpower

  Leuke tips! Ik krijg gelijk zin om te schrijven!

 • 6 jaar geleden Appelflapljeex

  goede tips!!!

 • 6 jaar geleden Mijntje

  Super tips! Ik ga meteen beginnen! Bedankt!

 • 6 jaar geleden Avaah

  Hele handige tips! Nu heb ik echt zin om een verhaal te schrijven

 • 6 jaar geleden Sweetiee

  heeelee goede tips, thanks!

 • 6 jaar geleden Nadia

  Echt hele goede tips. Bedankt!

 • 6 jaar geleden Soraya

  Hele goeie tips!

  Ik zelf hou erg van verhalen schrijven

  Mijn eerste verhaal heet angel of darknes dat is meer fantasie.

  Mijn tweede verhaal word mischien een girlverhaal of horro

  Het is heel leuk om je eigen creativiteit op papier te zetten.

 • 6 jaar geleden loveonedirection

  erg goede tips, zelf is verhalen/boeken schrijven ook mijn hobby. ik ben nu bezig met een verhaal/boek aan het maken. ik heb nu 52 A4 tjes volgeschreven. dat is zowat een half boek ;P het gaat btw over de liefde.

 • 6 jaar geleden NopeDoodles

  Leuke tips! Dit soort artikelen vind ik leuk om te lezen. Al wil ik wel iets toevoegen aan tip 8, over de details. J.K. Rowling bijvoorbeeld vertelt enorm veel details, en dat maakt het wel heel leuk en interessant om te lezen omdat de omgeving al is 'vastgesteld'. Echter, niet alle schrijvers kunnen dit. 3 bladzijden over de cactus in de hoek is een beetje jammer, om het maar zo te zeggen. Als je wel details wilt vertellen zou ik het aan iemand laten lezen, en kijken wat diegene ervan zegt, of het langdradig is of niet. (:

 • 6 jaar geleden Isabella

  Ik vind helemaal niet dat je een "likeable" personage moet hebben, een verschrikkelijke rotzak vind ik heerlijk om over te lezen.

 • 6 jaar geleden Writerinheels

  @ Esmèe er schiet me even geen voorbeeld binnen, maar dat kan best hoor. Je kunt altijd na een tijdje bekijken of het lekker loopt. Dat is sowieso een tip, na een tijdje eens naar de je verhaal kijken, en kijken of het niet beter vanuit een ander perspectief/tijdsvorm verteld kan worden

 • 6 jaar geleden Julia

  goed artikel!

 • 6 jaar geleden redlipsticks

  Inspirerend artikel, naamgenootje! Ik schrijf ook heel graag en veel en wil mezelf altijd verbeteren. Met deze tips kan ik wel wat!

 • 6 jaar geleden E.

  Leuk artikel, heel handige tips! Ik vroeg me nog af ... is het raar om vanuit het ik-perstectief te schrijven, maar dan in de verleden tijd?? Dan krijg je het idee dat de hoofdpersoon zijn/haar verhaal achteraf vertelt. Mij lijkt het wel leuk, maar wordt dat nog wel gedaan in boeken?

 • 6 jaar geleden Writerinheels

  Lief! Dankjewel, blij dat jullie er iets mee kunnen

 • 6 jaar geleden Judith

  Ik vind dit soort dingen echt super :3. Kunnen er niet vaker artikelen over schrijven komen?

 • 6 jaar geleden Lonneke

  hele goede tips ! krijg er veel inspiratie van zeg.

 • 6 jaar geleden Floepieee

  Wat een goede tips zeg! Tenminste niet zo standaard, hier hebben we wat aan!

 • 6 jaar geleden Nymphéas

  Ik dacht dat er weer 10 standaard tips zouden komen, maar dit is toch wel vernieuwend! Dankjewel Milou. (:

 • 6 jaar geleden ---

  wauw goede tips, ik schrijf soms verhalen maar hiermee wordt het vast beter xD

 • 6 jaar geleden Writerinheels

  Dankjewel voor de leuke reacties, allemaal!

  @Pivione: Het idee is dat je wel op een bepaalde manier het personage 'moet begrijpen' of leuk vinden, zodat je interesse hebt in hoe het verhaal afloopt. Als je niks geeft om een karakter dan boeit het je ook niet hoe het afloopt. Een antiheld is natuurlijk geweldig, maar blijkbaar heeft hij dus wel iets wat je interesseert Dat bedoelde ik meer te zeggen. Had ik waarschijnlijk uit moeten leggen!

 • 6 jaar geleden Rana

  Jullie hebben altijd al leuke artikelen gehad, maar nu de site compleet veranderd is, vind ik het veel leuker om girlscene te bezoeken! Het nieuwe onderdeel Blog vind ik het leukst, want daar kan ik alles schrijven i.p.v. dat ik een blog maak op blogspot ofzo.. wat natuurlijk ook wel leuk is, maar alles op 1 site vind ik toch wel overzichtelijker =)

 • 6 jaar geleden Nina

  Echt handige tips,

  zelf schrijf ik een beetje vreemd en onduidelijk, hopelijk dat, dat wat verbetert als ik deze tips toepas

 • 6 jaar geleden Pivoine

  "Maak je personages likeable, maar niet perfect", waarom zou je personage 'likeable' moeten zijn? Soms is er niets leuker dan een perfecte antiheld. Verder niet veel op aan te merken hoor, voor echte beginners is dit een goed artikel (:

 • 6 jaar geleden Belle

  Goeie tips!

 • 6 jaar geleden Anne

  Superleuk artikel, en wat een leuke schrijfstijl!

 • 6 jaar geleden Suri

  Ik hou van schrijven!!! Super goed artikel, heb je echt wat aan.

 • 6 jaar geleden Vivian

  Dit zijn echt hele goede tips, ik zou er zelf niets aan toe kunnen voegen! Wat een leuke site ook, tof artikel!

 • 6 jaar geleden Rianne

  Ik schrijf het liefst fantasie alles is mogelijk en plots een magische wereld ingetrokken kan zorgen voor zo veel wendingen of anders om van een magische wereld plots alleen in een boerden plaats komen en je voor moeten doen als mens en je hele leven aanpassen terwijl je opgejaagd word door dingen uit je verleden en bijv verliefd word op je menselijk buurjongen terwijl deze liefde onmogelijk is of een weerwolf/vampier liefde in dat thema kan zo veel dat vind ik er ook zo geweldig aan. Super bedankt voor de tips vooral nummer 9 was ik effe vergeten

 • 6 jaar geleden Miracle

  Leuk artikel, borrelt ideetjes op

 • 6 jaar geleden ScreamAndShout

  wauw, goed artikel! handige tips!

 1. 1