Lifestyle

Groepsdruk

‘Vind ik Uggs eigenlijk mooi?’, ‘Wil ik na mijn eindexamen ook op kamers?’, ‘Neem ik ook een piercing?’ en ‘Zal ik ook gaan roken?’ Dit zijn vragen waarmee veel meiden mee te maken krijgen. Eigenlijk sta je er niet elke dag bij stil, maar je leven bestaat uit (heel veel) keuzes maken; van niet héél erg belangrijke: ‘Wat smeer ik vandaag op mijn boterham?’ tot wél belangrijke: ‘Wat wil ik later gaan studeren?’.

Gelukkig hoef je deze keuzes niet alleen te maken, vaak hebben je ouders een goed advies en anders krijg je wel hulp van je beste vriendin.

Maar als je er goed over nadenkt, doe of kies je voor iets omdat jij het zelf wilt (‘Jij vindt Uggs heerlijk lopen en ze zijn lekker warm’) of doe je of kies je voor iets omdat je vriendinnen het ook doen (‘Iedereen loopt met Uggs’)? Als je voor iets kiest omdat je een zekere ‘druk’ voelt door de mensen (ouders, vrienden, leraren) om je heen, heb je te maken met groepsdruk.

Iedereen heeft te maken met groepsdruk en eigenlijk kan niemand dit weerstaan, denk maar aan Sinterklaas vieren (‘Iedereen viert toch Sinterklaas?’) en aan iets wat heel vanzelfsprekend is, zoals kleding dragen (het is eigenlijk not done om naakt op school of op je werk te verschijnen en bovendien ook heel erg koud… ;-)).

Groepsdruk kan heel erg positief zijn. Als jouw hele klas met elkaar afspreekt om voortaan met de pauze geen ongezonde snacks meer te eten, dan kan je spreken over gezonde groepsdruk. Jij zult dan niet zo snel een patatje bestellen als de rest van je klasgenoten bijvoorbeeld een salade neemt.

Groepsdruk kan ook negatief zijn, dit gebeurt vaak als je iets doet waar je het eigenlijk helemaal niet mee eens bent of niet achter staat. Denk aan pesten of stelen.

Misschien doe je iets wat je eigenlijk helemaal niet wilt doen omdat de hele groep het doet en jij eigenlijk niet de ‘buitenstaander’ wilt zijn. Dat is helemaal niet raar of erg, want iedereen vindt het belangrijk om bij een groep te horen. Maar als je merkt dat iemand (vaak is het 1 persoon) druk op jou uitoefent en jij bent het er niet mee eens, is het het beste om er gelijk wat over te zeggen. Het komt vaak voor dat jij níet de enige bent die het er niet mee eens is en waarom zou je eigenlijk iets doen waar je niet helemaal achter staat?

Als je je in een ernstige situatie begeeft waarbij je dingen doet die erg heftig voor jou zijn, kan het ook helpen om met iemand van buiten de groep te praten of aan de bel te trekken bij mensen die je vertrouwt (je ouders of een leraar of lerares).

Het is slim om te weten wanneer je eigenlijk te maken hebt met groepsdruk. Want vaak heb je niet eens door dat je onder druk staat of zelf druk uitoefent op een ander!

Na dit gelezen te hebben, weet je wat groepsdruk is, maar hoe herken je het eigenlijk?

- Er is vaak 1 persoon of een klein groepje personen in een (grote) groep die druk zet op de rest van de groep; en niemand zegt er wat over

- Niemand mag/kan iets anders doen dan de rest van de groep, dat wordt dan als uncool beschouwd

- Er wordt wel eens grapje gemaakt over iemand van de groep dat eigenlijk helemaal niet grappig is; er is weinig respect in de groep

- Buiten de personen om die het voor het zeggen heeft, vindt niemand het eigenlijk leuk in de groep

Wat kan je het beste doen als je merkt dat jij de dupe bent van (negatieve) groepsdruk? Hier een aantal tips:

- Probeer uit te vinden wat belangrijk voor jou is en waar jouw grenzen liggen, vertrouw op je intuïtie

- Vraag jezelf goed af waarom je meegaat met het gedrag van de groep

- Merk je dan dat je eigenlijk helemaal niet mee wilt doen met het gedrag van de groep, probeer dan te stoppen met het uitvoeren van het gedrag. Iets doen wat je eigenlijk helemaal niet wilt doen, maakt je uiteindelijk erg ongelukkig

- Durf nee te zeggen te zeggen en kom voor jezelf op

- Schakel hulp in van mensen die je vertrouwt als je er zelf niet uitkomt

- Merk je dat anderen ‘slachtoffer’ zijn van negatieve groepsdruk, spreek diegene dan aan. Diegene zal erg opgelucht zijn omdat hij/zij dan merkt dat hij/zij niet de enige is die er zo over denkt. Daarbij merkt diegene dat jij het ook niet okee vindt iemand te pesten.

Youtube filmpje over groepsdruk:

Door Phuonghan (studente Sociale Psychologie aan de VU Amsterdam)

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved