Mijn leven met... een kunstgebit

Lifestyle door Redactie

Bezorgde moeders roepen altijd: 'laat je niet duwen op de fiets door een scooter!' Veel meiden denken: 'jahaa, het zal wel'. Maar Victoria kent de gevaren: zij viel hierdoor en raakte haar vier voortanden kwijt.

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…

Ik ben Victoria, en ik ben 15 jaar oud. Mijn hobby’s zijn uitgaan, winkelen, met vrienden leuke dingen doen en motorcross.

Jij hebt een brug in je tanden. Wat is dit precies?

Ik heb tanden op een brug, dat is eigenlijk een soort plaatje en daar zitten gewoon tanden aan, die plak ik met kleefpasta aan mijn gehemelte vast. Het is van plastic gemaakt, met een stukje metaal voor de stevigheid. Dit is alleen maar een noodoplossing. Mijn gebit is namelijk nog niet uitgegroeid, dus een vaste oplossing werkt nu nog niet.

Hoe komt het dat je dit hebt? Wat is er gebeurd?

Het is allemaal gekomen door een ongelukje. Ik was met een groep vrienden iets gaan drinken. Mijn vriendin en ik op de fiets, de rest allemaal op de brommer of scooter. Op een gegeven moment gingen de jongens op de scooters ons duwen; met hun voet op onze bagagedrager. De jongen die me duwde ging steeds harder, want hij wilde de brommer voor ons inhalen. Toen er een bocht aankwam liet hij me los, maar door de snelheid ging het stuur van mijn fiets slingeren. We gingen, wat ik gehoord heb althans, rond de 70 km/u, ik weet het zelf niet meer. Ik kon het stuur niet meer houden, en toen ben ik met die snelheid op mijn gezicht gevallen. Ik ben een paar minuten bewusteloos geweest, en toen ik een beetje bij kwam zat ik op mijn knieën. Mijn handen zaten helemaal onder het bloed en ik wilde met mijn tong langs mijn tanden gaan. Ik schrok want ik voelde niets, alleen een losse tand die ik er toen zelf uittrok. Toen ik die eruit getrokken had zag ik nog twee tanden in het gras liggen en er zat nog één tand in mijn gehemelte.

Mijn vrienden hebben toen mijn moeder gebeld, en de jongen die mij duwde zijn ouders. Mijn vrienden hebben de tanden bij elkaar gezocht en aan mijn moeder gegeven, die me toen naar het ziekenhuis gebracht heeft. Onderweg was ik heel moe. Toen we in het ziekenhuis aankwamen, werd ik meteen geholpen. Met mijn tanden konden ze niets, daarvoor moest ik naar een ziekenhuis in Brugge. Nadat ze mijn kin hadden gehecht en mijn gezicht schoon hadden gemaakt, zijn we naar het ziekenhuis is Brugge gegaan. Daar hebben ze de tand uit mijn gehemelte gehaald en mijn tanden proberen terug te zetten. Dat kon niet omdat mijn tanden er met de wortel uitgeslagen waren, waardoor het bot van mijn kaak beschadigd was. Ze hebben de plek waar mijn tanden hoorden te zitten dicht gehecht en ik moest een nacht ter observatie blijven. De volgende dag mocht ik gelukkig naar huis. Mijn gezicht lag helemaal open, ik was heel erg opgezwollen en een blauw oog. Gelukkig zie je daar allemaal niks meer van!

Hoe ging het aanbrengen van de brug? Hoe werkte het, waar gebeurde het, had je veel last?

Omdat ik geen voortanden meer had, moest er een oplossing bedacht worden, want niemand zou zonder voortanden naar school willen. Ik had geluk dat het twee weken voor het einde van de zomervakantie gebeurd was. De tandarts maakte een gipsafdruk. Vervolgens maakten ze   met plastic vier tanden na, die precies zouden passen op de lege plek. Na drie dagen kon ik het plastic kunstgebitje ophalen. Met mijn mond hebben ze verder niets gedaan.

Heb je er in het dagelijks leven veel last mee; moet je dingen laten of anders doen?

In het dagelijks leven kan ik gewoon bijna alles doen, alleen heb ik 's ochtends bij het opstaan wat extra werk. Dan moet ik nog vier tanden apart extra poetsen, gewoon met een tandenborstel en tandpasta. Daarna moet ik er een beetje kleefpasta opsmeren en kan ik het gebitje gewoon inbrengen. Ik kan bijna alles eten behalve dingen waar ik iets uit moet bijten zoals appels, dan kunnen ze breken. Dat had ik namelijk met mijn vorige paar, die braken omdat ik in iets hards beet. Ik heb nu een nieuw paar waar metaal is in verwerkt zodat het wat steviger is.

Kunnen andere mensen aan jou merken dat je een brug hebt? En reageren ze er dan wel eens (vervelend) op?

Heel veel mensen zien niet eens dat mijn tanden nep zijn. Als ik het vertel, kijken ze me eerst heel raar aan of geloven ze me niet. Op het begin hebben ze me er heel lang mee lopen pesten door me Kukident, kunstgebit of tandenfee te noemen. Dat is gelukkig wel minder en ik geef er ook niet zoveel meer om. Ik heb al heel wat dingen gehoord en ik kijk er niet meer van op als ze me zo noemen. Ik kan er wel heel erg kwaad om worden als ze me op mijn tanden pakken, want ik kan er zelf ook niet veel aan veranderen. Het is nou eenmaal gebeurd. En als ik eerlijk moet zijn ben ik heel erg blij met wat er gebeurd is want de tanden die ik nu heb zijn heel erg mooi, veel mooier dan mijn eigen tanden waar ik eigenlijk nog een beugel voor moest. 

Moet je dit je hele leven houden, of krijg je straks een andere 'oplossing'?

Het kunstgebitje dat ik nu heb is een tijdelijke oplossing. Als rond mijn 21e mijn kaak is uitgegroeid willen ze twee implantaten inbrengen op de plek van mijn tanden, tussen mijn hoek en voortanden. Ook komt er een brug voor mijn twee voortanden die ik dan moet bevestigen aan een aantal andere tanden. Dus daar moet ik voor geopereerd worden, maar dat gaat nog erg lang duren.

Wat wil je nog meegeven aan de Girlscene bezoekers?

Laat je alsjeblieft niet duwen door een brommer of scooter, want ik heb zelf heel veel geluk gehad maar het kan héél fout aflopen. Ik ben op mijn gezicht zelf neergekomen, maar ik had ook heel anders kunnen vallen, waarvoor het veel moeilijk geweest was om een oplossing voor te vinden. Dus be careful! :-)