Fashion

Vintage

Vintage. De term vliegt je om de oren, en in elk toonaangevend modeboekje lees je 'm wel. Maar wat ís het nu eigenlijk, hoe kun je het herkennen, en waar is het te koop? Ik vertel je alles over de wereld van vintage.

Wat is vintage?
Eigenlijk betekent vintage heel simpel 'mooi ouderwets'. Vintage artikelen zijn vaak tweedehands en 'stammen' dus echt uit vroegere tijden. De jurk die je oma vroeger gedragen heeft en die jij nu aankan op een hippe jeans, kun je dus 'vintage' noemen.
Tegenwoordig wordt aan veel nieuwe spulletjes een 'vintage look' gegeven, bijvoorbeeld een spijkerbroek van Replay met een verwassen effect. Die kan je dus niet vintage noemen (hij is nieuw en dus niet van vroeger), maar heeft wel een 'vintage look'.
Wat je ook nog hebt, is 'customized vintage'. Dit zijn items van vroeger die nu 'opgeleukt'  en moderner gemaakt zijn.

Hoe kun je vintage herkennen?
Als het een oud items is uit de kast van je grootouders, oude tante of bejaarde buurvrouw komt, is het vast en zeker vintage. Kleding bij de Kringloopwinkel en tweedehands zaakjes is ook vaak vintage, maar is soms maar een paar jaar oud en dan kun je nog niet echt van vintage spreken. Vaak heeft vintage kleding ook nog geen wasvoorschrift erin zitten, want dat werd pas in de jaren 60 ingevoerd.

Hoe ga je met vintage items om?
Veel vintage items mag je niet zomaar wassen, en sommige items zijn in zo'n staat dat ze snel kapot gaan. Ze laten stomen bij een stomerij is daarom een betere optie.

Waar koop je vintage?
Op vintage webwinkels (bv. www.ilovevintage.nl, heel erg leuk!), in tweedehandszaakjes (bv. Episode, Laura Dolls, Zipper), op markten (bv. het Waterlooplein of de Noordermarkt in Amsterdam), bij de Kringloopwinkel, het Leger des Heils, of op veilingsites als Ebay en Marktplaats.Echte vintage laarsjes (van Ebay)

Echte vintage tas (Doortje Originals)

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved