Tips voor goede (merk) zonnebrillen

Fashion door Redactie

Sommige meiden hebben nét wat meer te besteden en willen bijvoorbeeld graag een goede (merk)zonnebril kopen. Een goede keus: hij kan jaren meegaan en is héél belangrijk, want een goede zonnebril beschermt je tegen slechte UV-straling. Daarbij is het een echt mode-item en kan hij je hele outfit echt afmaken. Reden genoeg om, als je dat kan, er wat geld aan uit te geven! Op deze pagina vind je een aantal tips voor het kopen van een goede merkzonnebril.

Koop een merkzonnebril ALTIJD bij de opticien en niet bij een drogist o.i.d. Als je er toch geld aan uit wilt geven, moet je natuurlijk ook goed geadviseerd worden: over het montuur van de bril, maar ook over de kleur en sterkte van de glazen! De opticien kan je daarbij heel goed helpen, en dan is het 't geld ook dubbel en dwars waard.

Koop je zonnebril liever in je eigen land dan in een land als Spanje of Italië. Ze willen daar nogal eens alleen maar verkopen en dadelijk doe je nog een grote miskoop. En dan nog een nadeel: je kunt moeilijk terugrijden om de bril om te ruilen als hij niet bevalt... In je eigen land heb je tenminste echt garantie!

Denk er goed over na waarvoor je je zonnebril wilt gebruiken. Je hebt namelijk verschillende 'factoren' bij glazen van zonnebrillen (net als bij zonnebrand, eigenlijk). Factor 1 heb je bij hele lichte glazen, deze beschermt je voldoende maar niet extreem goed. Deze glazen zijn goed voor donkere dagen of 's avonds. Factor 2 is eigenlijk het beste: dit is prima voor dagelijks gebruik, en je kunt er de hele zomer mee door! Ook bestaan er brillen met factor 3 en 4, die zijn meer bedoeld voor sporters, of bergbeklimmers etc. Het is ook vaak: hoe groter de factor, hoe duurder de bril (maar niet áltijd).

Ga niet blindelings af op merk. Het is natuurlijk leuk, maar naast mooi moet een (dure) goede zonnebril ook gewoon kwaliteit hebben!

Een ander belangrijke functie van goede zonnebrillen is de 'contrast-factor'. Dit wil zeggen dat de glazen een soort filter hebben die contrast geeft, oftewel een rustig en scherp beeld. Dit contrast is vooral belangrijk voor mensen met lenzen of mensen die veel sporten. Let wel: een bril met een goede contrast-factor is ook vaak vrij prijzig.

Heb je een gevoelige huid, dan is het slim om een bredere of grotere bril te kopen: deze beschermt dan ook meteen de huid rondom de ogen. En die is juist heel gevoelig en kan snel verbranden. Slim dus, om deze extra te beschermen!

Let goed op de kleur van de glazen. Elke kleur heeft weer een andere functie. Grijze glazen zijn goed tegen fel licht, terwijl bruine tinten verblindend licht tegengaan. Gele glazen verscherpen het beeld juist, en groen getinte glazen zijn weer goed voor het contrast.

Ook het materiaal van de bril is belangrijk. Kunstof glazen lopen namelijk veel sneller krasjes op dan glazen van echt glas. Glazen die spiegelen kunnen ook héél snel krasjes krijgen.