Designer toys: spaar ze allemaal!

Lifestyle door Redactie

Postzegels, speeltjes uit de bekende Kinder Surprise eieren, voetbalplaatjes, ansichtkaarten, kaarsen of oude fotolijstjes. Je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand spaart het. Allemaal leuk en aardig, maar 2010 wordt het jaar van een nieuwe spaar-rage: de designer toys! Of niet?

De designer toys zijn in de jaren ’90 ontstaan in Amerika en hebben hun naam te danken aan het feit dat het speelgoedpoppetjes - of eigenlijk vooral wezens - zijn, die in kleine aantallen worden geproduceerd. Ook wel limited editions genoemd. Dit speelgoed wordt gemaakt door kunstenaars en ontwerpers en zijn veelal van plastic of vinyl. Uiteraard heb je uitzonderingen die gemaakt zijn van bijvoorbeeld glas, metaal of hout. Plastic is het meest populair omdat het goedkoop en makkelijk te bewerken materiaal is.

Erg veel kun je niet met deze designer toys. Het zijn over het algemeen poppetjes uit één stuk of erg lego-achtig. Dit houdt in dat je het hoofdje kunt draaien en/of dat je de ledematen kunt bewegen. Omdat de meeste mensen de designer toys kopen om het sparen, worden ze niet of nauwelijks gebruikt om mee te spelen. Ze staan op een plank in de kamer of soms zelfs in een vitrine. Waarom het nu eigenlijk speelgoed (of ‘toy’) wordt genoemd is een raadsel!

Om het geheel nog wat creatiever te maken bieden veel websites en winkels ook do-it-yourself poppetjes aan. Dit zijn nog niet beschilderde toys in allerlei soorten en maten die je zelf af kunt maken. Ook hebben ze varianten die je aan je rits of sleutel vast kunt maken. Wel schattig toch, zo’n sleutelhanger?!

(Dit is de Yummy Breakfast sleutelhanger serie.)

Uiteraard is de designer toy vooral populair onder de jongens en mannen. Maar vergis je niet, er zijn nog genoeg meiden die deze poppetjes maar al te graag sparen. Zo ook Ilse Veldt (22): “Ik ben een meisje en ik spaar nu al zo’n drie jaar designer toys. Mijn collectie begint al aardig te groeien en bestaat voornamelijk uit diertjes en robots. Ik vind het niet raar dat ik iets spaar dat eigenlijk vooral door het andere geslacht leuk wordt gevonden. De designer toys op mijn plank hebben iets aandoenlijks. Als ik ‘s ochtends wakker word, word ik aangestaard door 240 wezentjes. Gezellig!” Ilse is vooral gek op haar Dunny serie.

De meest bezochte website om designer toys te kopen is die van Highland Toys. Deze site is te vinden op www.designertoys.nl Ook kun je de winkel bezoeken, het adres vind je hier. De prijzen variëren sterk. Je hebt al een schattig speeltje vanaf ongeveer 5 euro maar kunt ook uitkomen op 50.

Wij zijn nog niet helemaal overtuigd en willen graag jullie mening. Scroll nog even verder voor wat girlproof voorbeelden!

Andere websites zijn:

www.kidkame.nl
www.myplasticheart.com
www.dunny.nl

door Lara Steenvoorden