The Sophie Lancaster foundation

Lifestyle door Redactie

In augustus 2007 liepen de Britse Sophie Lancaster (20) en Robert Maltby (21) naar huis. Ze kwamen langs een groep tienerjongens bij de entree van het park in Bacup, Engeland. De groep volgde hen, maar er waren geen problemen, totdat een paar van de jongens Robert begonnen aan te vallen zonder enige aanleiding. Toen hij bewusteloos was geslagen, vielen de jongens Sophie aan, terwijl zij Robert probeerde te beschermen door zijn hoofd vast te houden. Ze smeekte de jongens om op te houden. Een 15-jarige getuige vertelt later aan de politie; "ze trapten tegen haar aan en stonden op en neer te springen op haar hoofd."

De daders vierden hun "goede daad" door aan al hun vrienden te vertellen: "er liggen twee gothics bijna dood in Bacup park, je moet ze zien, ze zijn helemaal kapot." De politie verklaarde later: "het was een onafgebroken aanval waarbij het koppel serieuze hoofdletsels opliep. Hun gezichten waren zo gezwollen, dat we in het begin niet wisten wie de jongen en wie het meisje was. De reden voor deze aanval was het uiterlijk van het koppel, ze waren gothic." Robert kwam weer bij na 2 weken coma, maar Sophie werd nooit meer wakker.

Na deze tragische gebeurtenis heeft Sophie's moeder, Sylvia, een stichting opgezet genaamd The Sophie Lancaster foundation. Hun slogan is; S.O.P.H.I.E. Stamp Out Predjudice, Hate & Intolerance Everywhere. De stichting komt voornamelijk op voor meer tolerantie voor mensen die "anders" zijn. Deze stichting is vrij bekend in Engeland, maar in Nederland nog niet, daarom heb ik besloten een Hyve op te richten, die in 6 dagen al 1039 leden heeft gekregen. Er zijn zelfs al plannen om een benefietconcert te organiseren, mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse band Disease. Het valt mij op dat veel mensen zich hiervoor in willen zetten, wat natuurlijk super is! Binnenkort worden er zelfs armbandjes verkocht waarvan de opbrengst naar Sophie's foundation gaat.

De grootste reden waarom ik dit doe is te vinden in de poll op de hyve, waaruit blijkt dat 68% van de mensen die gestemd heeft, regelmatig wordt uitgescholden ofbedreigd vanwege hun uiterlijk. Enkele reacties hierop waren; "Ik heb ook ergens op een anti-gothic hyve gelezen dat iedereen die zich dus anders kleedt, erom vraagt gepest te worden. Volgens mij vraagt geen enkel mens iemand om zich te laten pesten!", "Ik ben bijna een keer in elkaar geslagen door 15 jongens omdat ik kistjes droeg... ik kon ze met een heleboel praten en m'n pakje sigaretten afkopen." en "Ik werd laatst zelfs in de bus in elkaar geslagen en uitgescholden alleen omdat ik ben wie ik ben"

Wij (en nu spreek ik namens iedereen via de Hyve) vinden dat het maar eens afgelopen moet zijn met het kortzichtige gedrag van sommige mensen. Laat iedereen in zijn waarde, want uiterlijk zegt niks over het innerlijk!

Check onze site: www.inmemoryofsophie.hyves.nl

door Tamara