Ik & mijn huisdier: Charlene

Lifestyle door Redactie

Charlene vertelt in "Ik & mijn huisdier" over haar grote passie: haar vier tamme ratjes.

charlene

Vertel eens wat je over jezelf…

Mijn naam is Charlene, ik ben 21jaar. Ik woon in een klein dorpje in Noord-Brabant. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig met dingen voor mijn huisdieren maken of fotograferen. Wat ik het liefste doe is bezig zijn met mijn huisdieren. Ik heb op dit moment één hondje, een chihuahua genaamd Lady, ik heb haar in huis genomen toen ze zeven maanden was, deze zomer woont ze hier al weer twee jaar. Ook hebben we nog een hond in huis; Shakey, een kruising bordercolli van 13jaar die van mijn moeder is. En ik heb een Russische dwerghamster; Dinky, een enorm lief klein pluizig bolletje. En natuurlijk mijn ratjes waar ik nu meer over ga vertellen.

Wat voor huisdier heb jij?
Ik heb vier tamme ratjes, allemaal dames. Luna en Pluck zijn twee zusjes van elf maanden. Ziva is één jaar en vijf maanden. En Silvermist haar leeftijd weet ik niet, maar ze zal ongeveer drie maanden jonger dan Luna en Pluck zijn. Ze wonen samen in een grote kooi, sinds kort heb ik een nieuwe die speciaal voor mij gebouwd is door een volierebouwer, hij is iets groter dan hun oude voliere. Hij is 90cm breed, 60cm diep en 179cm hoog. Hun kooi staat op mijn slaapkamer.

ratjes

Hoe kwam je op het idee dit huisdier te nemen?

Acht jaar geleden wilde ik graag een huisdier voor mezelf hebben. Uiteindelijk besloot ik dat ik een rat wilde, en dan één die ik trucjes zou kunnen leren en eigenlijk alles mee kon doen. Toen wist ik nog niets van ratten en dus ook niet dat het groepsdieren zijn die je absoluut niet alleen kunt houden. Maar als verrassing voor mijn verjaardag kreeg ik twee ratjes, ze moesten wegens een allergie weg bij hun vorige eigenaar. En sinds die eerste ratjes ben ik altijd gek gebleven op deze leuke dieren. Mijn ratjes komen altijd van ratten opvangen of mensen die een nieuw huisje voor hun rat zoeken.

Wat is er zo bijzonder aan jouw huisdier?

Omdat ik zo gek op ze ben vind ik natuurlijk alles bijzonder aan hen! Ze zijn heel erg mensgericht in tegenstelling tot veel andere (knaag)dieren. Je kunt ze trucjes leren en op je schouder laten zitten terwijl je door de kamer loopt. Met de inrichting van de kooi kan je oneindig creatief zijn en je kunt een hele sterke band met ze opbouwen. Alle ratten die ik heb en heb gehad zijn/waren op hun eigen manier bijzonder. Ik kan enorm genieten van de ratten die van knuffelen houden, maar ook de ratten die totaal niet van aaien of oppakken houden zijn heerlijk om naar te kijken als ze hun eigen ding doen. Wat ik er ook heel leuk aan vind zijn alle mogelijkheden om de kooi mooi te maken, je kunt de hele kooi naar je eigen smaak aanpassen.

ratjes

ratjes

Wat zijn de leukste eigenschappen van jouw huisdier? Zijn er ook nadelen aan het hebben van dit dier?

Zoals ik al eerder noemde kan je dus heel veel met ze doen. Je kunt hun kooi ook bijna als vuilnisbak gebruiken ;-) De lijst met soorten voedsel die ze mogen is heel erg lang. Ze verscheuren ook met plezier je oude kranten en ze gebruiken graag jouw oude kleding als hangmat. Je bent ook nooit klaar met leuke spelletjes verzinnen of hun kooi inrichten.

Het nadeel aan ze is dat ze snel ziek kunnen worden. Vooral tumoren, abcessen en luchtwegen problemen komen veel voor. Het is zeker iets om over na te denken voor je aan ratjes begint, als je niet veel geld hebt zal je zeker een spaarpotje moeten maken. Een operatie kost al snel meer als honderd euro, en het kan van de één op de andere dag gebeuren dat het nodig is.

Je zult je goed moeten inlezen van te voren aangezien er zoveel fabels over ratten in de rondte gaan. Al is dat meestal juist leuk en geen nadeel, je moet alleen even geduld hebben zodat je meteen goed kunt beginnen.

Waarom zouden andere meiden ook dit huisdier moeten hebben?

Als je genoeg tijd hebt en huisdieren zoekt die mensgericht zijn, dan zijn ratjes zeker een goede keuze. Ze kunnen echt je beste vriendjes worden. Tussen mannen en vrouwen is ook een verschil te zien over het algemeen. Vrouwen zijn actiever en vaak druk bezig, ze komen dan ook niet zomaar rustig bij je liggen. Mannen zijn vaak luier en rustiger, ze vinden het meestal heerlijk om in je nek te slapen. Zo kan je ratjes kiezen die het beste bij je passen.

En er zitten (vooral nu in de zomer) zoveel lieve ratjes in de opvangen die een nieuw baasje zoeken, dus vooral ook daarom hoop ik dat de meiden hier gaan nadenken om deze leuke dieren in huis te nemen!