Je rijbewijs halen

Lifestyle door Redactie

Word je bijna 18 en sta je al te popelen om rijles te nemen? Misschien zit je nog vol vragen zoals: wat houdt het precies in? Waar moet ik op letten als ik ergens rijlessen neem? Wat kost het allemaal? Wij maken je graag wegwijs!

Het begint natuurlijk allemaal bij het kiezen van een rijschool. Vergelijk rijscholen met elkaar. De prijzen kunnen namelijk enorm wisselen en de ene rijschool boekt meer succes dan de ander. Als je wilt kun je je rijles heel snel halen. Zo kun je bij veel rijscholen al binnen 5, 10 of 30 dagen je roze papiertje halen. Wil je er liever wat langer over doen? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week rijles te nemen. Het voordeel hiervan is dat je dan ook de kosten van de rijlessen spreidt, wat zeker handig is als je zelf moet (mee)betalen aan je rijbewijs.

rijbewijs

Je eerste rijles is natuurlijk onwijs spannend. Bij sommige rijscholen kun je de eerste les in een simulator volgen. Je krijgt dan een virtuele rijles en aan de hand van deze les wordt er bepaald hoeveel rijlessen je nodig hebt. Ook zijn er rijscholen waarbij je de eerste rijles kunt volgen op een afgesloten terrein. Zo kun je je eerst focussen op hoe de auto werkt en hoef je nog geen rekening te houden met het verkeer. In de les daarna wordt dan bepaald hoeveel lessen je nodig hebt en krijg je een rijinstructeur toegewezen.

rijbewijs

Gemiddeld heb je zo'n 40 rijlessen nodig om je rijbewijs te kunnen halen. Een rijles kost gemiddeld tussen de 30 en 45 euro per uur. Het totale lespakket kost gemiddeld 1800 euro. Dit is vaak inclusief theorielessen, de tussentijdse toets en het praktijkexamen. Maar het kan natuurlijk ook goedkoper of duurder. Het is afhankelijk van de lessen die je nodig hebt en hoe exclusief je lespakket is.

Hoe gaat het in z’n werk?

Het begint dus allemaal met de rijlessen. In de eerste fase begin je met de bediening van de auto. Je leert in- en uitstappen, stuuroefeningen, remmen, schakelen en sturen. Daarna leer je de bijzondere verrichtingen zoals achteruit rijden en inparkeren. In de laatste fase leer je het naderen van kruisingen, afslaan, in- en uitvoegen op snelwegen, rijden op rotondes. Belangrijk is dat je zelf leert in te schatten wanneer je welke handelingen moet toepassen en zelf beslissingen gaat nemen in het verkeer.

Als je ongeveer driekwart van de lessen achter de rug hebt sta je voor het eerste zenuwslopende moment in je rijles-carrière; de tussentijdse toets. Deze toets lijkt heel veel op het praktijkexamen en is er ook voor bedoelt dat je went aan het idee. Daarnaast worden de bijzondere verrichtingen zoals fileparkeren, achteruit parkeren, hellingproef en een bochtje achteruit rijden. Als je tijdens deze tussentijdse toets de bijzondere verrichtingen goed hebt uitgevoerd krijg je hier vrijstelling voor tijdens je praktijkexamen. Ook krijg je van je examinator een advies mee. Wat gaat goed? Waar moet je nog aan werken.

rijbewijs

Bij sommige rijscholen zit ook een slipcursus in het lespakket of kun je deze er bijkopen. Persoonlijk vind ik dit wel een aanrader. Ten eerste is het echt gaaf om met een slippende auto over de baan te rijden maar daarnaast leer je ook wat je moet doen als je in een gevaarlijke situatie terecht komt. Zo leer je hoe je een noodstop maakt zonder of met ABS, hoe je een achterwiel slip corrigeert en hoe je uitwijkt zonder of met ABS. Daarnaast krijg je ook nog demonstraties. Je krijgt na afloop van zo'n slipcursus ook een certificaat mee naar huis.

rijbewijs

Dan is er natuurlijk nog het theoretische examen. Deze kun je halen tijdens je lessen en blijft een jaar geldig. Het examen bestaat uit 65 vragen; ja/nee vragen, meerkeuze vragen en vragen waarbij je zelf iets moet invullen (zoals een getal). Ter voorbereiding krijg je theorielessen van je rijschool waarbij je een theorieboek gebruikt. Daarnaast is het de bedoeling dat je ook zelf studeert. Je kunt studeren met het theorieboek maar je kunt ook online oefenexamens doen zoals op de website www.onlinetheorieles.nl.

rijbewijs

En als je dat allemaal achter de rug hebt en je je laatste lessen achter de rug hebt komt daar het meest zenuwslopende moment; het praktijkexamen. Dat is het moment waarop je moet laten zien wat je hebt geleerd en wat je dus kunt. Je kunt ervoor kiezen om je rijinstructeur mee te nemen tijdens je examen of alleen met je examinator de auto in te stappen. Het voordeel van het meenemen van je rijinstructeur is dat je misschien iets meer op je gemak bent en hij of zij ook kan zien wat je wel of niet goed doet tijdens je examen. Als je veel last hebt van zenuwen is het aan te raden om hier voorbereidingen op te treffen. Zo kun je bijvoorbeeld bij de huisarts op recept een bloeddrukverlagend medicijn krijgen zodat je lichamelijk wat rustiger bent tijdens je examen.

rijbewijs

En dan... Le moment suprême..  Wel of niet geslaagd? Als je niet bent geslaagd is dit natuurlijk geen ramp. Misschien kwam het door de zenuwen dat je toch niet zo lekker reed als normaal. Of misschien beheers je een bepaalde vaardigheid toch nog niet zo goed? In sommige pakketten zit een tweede examen en hoef je dus niet bij te betalen. Het kan ook zijn dat je extra lessen en een praktijkexamen moet bijkopen.

Wel geslaagd? Dan gaat het feest beginnen. Je mag je rijbewijs gaan ophalen! Helaas duurt het 5 werkdagen voordat je deze kunt afhalen maar als het dan zover is kun je eindelijk alleen de weg op... Dan begint het echte rijden pas... En het zeuren om de auto van je ouders! Good luck ladies!

rijbewijs

Door Anne van Laarhoven

Foto's: helden.nl, dekrosse.nl, verkeerspro.nl, driveweeze.com, hbvl.be, ybusautorijschool.nl, verkeerspro.nl