Ik & mijn huisdier: Iris

Lifestyle door Redactie

Iris vertelt in "Ik & mijn huisdier" over haar grote passie: haar twee katten, Billy en Nora.

-

Vertel eens wat je over jezelf…

Ik ben Iris, zeventien jaar en ik woon in Groningen. Dieren, natuurlijk in het bijzonder die van mijzelf, zijn voor mij echt mijn passie. Ik heb nu twee konijntjes, Fred en Feline, een Dwerg Schnauzer genaamd Barber en twee katten, Billy en Nora. Verder help ik regelmatig mee in een konijnen & knaagdierenopvang, wat ik echt met plezier doe. Het is vervelend om te zien hoeveel dieren er afgedankt worden, maar om ze dan naar een nieuw huisje te zien gaan maakt dat helemaal goed. Ik ga straks beginnen aan het laatste jaar van de Havo en na mijn examen wil ik graag de opleiding Diermanagement gaan doen. Verder hou ik een weblog bij, ben ik veel op fora te vinden en dol op fotograferen, en dan het liefst, jawel, dieren.

Wat voor huisdier heb jij?

Ik heb twee katten, Billy en Nora. Billy is een kater van twee jaar, we hebben hem van Marktplaats gehaald als kitten. Zijn vorige eigenaresse was er van overtuigd dat haar poes een kater was en zie hier het witgrijze resultaat. Nora komt uit het asiel, over haar is weinig bekend. Haar vorige eigenaren zijn verhuisd maar blijkbaar "vergeten" de poezen mee te nemen. Nora is vermoedelijk een Britse Korthaar kruising en ze wordt geschat op vijf jaar, ze woont nu twee maanden bij ons.

katten

katten

Hoe kwam je op het idee dit huisdier te nemen?

Toen mijn ouders gingen samenwonen, hebben ze een poes genomen, een sneeuwwitte poes genaamd Whoopie. Zij is zestien jaar geworden en in 2003 hebben we haar in laten slapen, zij had huidkanker. Mijn ouders wilden absoluut geen poes weer, maar vier jaar later stonden ze opeens in de woonkamer met een klein cypers poesje, Twiggy. Een geweldig beestje dat helaas maar een jaartje bij ons is geweest, ze is in 2008 doodgereden. Het was toen zo verschrikkelijk stil in huis, dat we besloten hebben niet alleen weer een kat te nemen, maar ook een hond. En twee jaar later zagen we Nora op de website van het asiel en waren we spontaan verliefd, mijn moeder en ik zijn dol op blauwe katten. We waren eigenlijk helemaal niet op zoek naar een tweede kat, maar ja, ze was wel erg mooi! Grappig genoeg zijn er, sinds mijn ouders in 2003 uitriepen er geen dieren meer bij te willen, drie katten, twee konijnen en een hond bij gekomen..  Hoezo consequent?

Wat is er zo bijzonder aan jouw huisdier?

Ja, wat is er niet bijzonder aan ze. Het zijn heerlijke beestjes met super karaktertjes. Ook typisch katten, je kent vast het gezegde "honden hebben een baas, katten hebben personeel" wel, nou, voor deze twee gaat dat zeker op. Ze weten precies wat ze wel en zeker wat ze niet willen. Het leuke aan katten vind ik ook dat ze echt voor je kiezen. Ze zijn gek op jou specifiek, terwijl ze met andere mensen vaak helemaal niks hebben. Billy komt altijd zo blij op me af gerend en hij is dol op de konijntjes, echt heel leuk om te zien. Nora praat altijd terug als je wat zegt, we hebben hele gesprekken haha. Ik zou echt niet zonder ze willen, veel te stil!

katten

Wat zijn de leukste eigenschappen van jouw huisdier? Zijn er ook nadelen aan het hebben van dit dier?

Ze zijn lief, eigenwijs en weten precies wat ze willen. Echte nadelen zijn er niet echt, in elk geval niets dat opweegt tegen het plezier dat ze je geven. Maar het verschonen van de kattenbak is uiteraard niet mijn favoriete klusje en Nora haart enorm uit, ze heeft een verschrikkelijk dikke vacht waar soms plukken tegelijk uitvallen. Dit betekend dat er vaak overal haren liggen, dat er elke dag gestofzuigd moet worden en dat ze regelmatig gekamd moet worden, wat ze natuurlijk niet leuk vindt. Oh, en de cadeautjes die ik van Billy krijg.. Erg lief bedoeld, maar ik heb het niet zo op dode kikkers, muizen, mollen, vogeltjes, ratten..

Verder kosten katten, zoals alle dieren, een hoop geld, natuurlijk bij de aanschaf, denk aan de kat zelf, alle spullen, de eerste entingen, ontwormen, ontvlooien, het beestje moet geholpen worden. Je bent zo honderden euro's verder. Verder moeten ze ook eten hebben, de goedkopere brokken zijn vaak niet gezond, dus ook daar ben je aardig wat kwijt per maand. Maandelijks ontvlooien, regelmatig ontwormen en jaarlijks enten. Het is allemaal best duur. Ze zijn het zeker waard, maar als ik kijk wat we jaarlijks aan onze dieren kwijt zijn, dat is een klein fortuin!

Waarom zouden andere meiden ook dit huisdier moeten hebben?

Katten brengen een hoop gezelligheid in huis en vaak ook een hoop lol met hun typische kattengedrag. Het zijn prachtige dieren om te zien en op hun eigen manier ook altijd heel erg lief. Daarbij zitten de asielen helaas weer stampvol, dus genoeg bijzondere beestjes die een nieuw huisje zoeken!

katten