Ik & mijn huisdier: Jessica

Lifestyle door Redactie

Jessica vertelt in "Ik & mijn huisdier" over haar grote passie: haar twee hondjes, Twirre en Svarri.

hond

Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Jessica en ben 23 jaar. Ik woon samen met mijn vriend (28) in Leeuwarden. In mijn vrije tijd ga ik graag naar concerten en festivals, ook houd ik van koken, cocktails drinken en films kijken. Mijn grootste hobby zijn mijn hondjes. Met één van mijn hondjes ga ik naar hondenshows, ik hoop dat ze volgend jaar Nederlands Kampioen wordt.
Na de havo ging ik HBO MEM doen, maar dit beviel me totaal niet. Een paar jaar later heb ik een versnelde MBO gedaan (dierverzorging), tijdens deze 2 jaar heb ik stage gelopen bij een dierentuin, trimsalon, hondenschool en bij een bedrijf in Engeland waar ze dieren voor films, commercials etc. trainen. Bijvoorbeeld de uilen in Harry Potter, de eekhoorns van Charlie and the Chocolate Factory, honden uit de film Golden Compass en nog veel meer. In de dierenwereld is het heel moeilijk een (betaalde) baan te krijgen, daarom ben ik zelf een bedrijfje begonnen. Ik heb een webshop met hondenartikelen (www.furry-tails.nl). Dit kan ik vanuit huis doen, dus daarom heb ik genoeg tijd voor mijn hondjes. Verder help ik soms nog bij een trimsalon.

Wat voor huisdier heb jij?
Ik heb 2 hondjes: Twirre, een Boston Terriër-reu (gecastreerd) van 1,5 jaar, en Svarri, een Noorse Lundehund-teef van 8 maanden. Verder hebben we nog 2 katten, 2 lachduifjes en 2 visjes!

Hoe kwam je op het idee dit huisdier te nemen?
Als dierengek heb ik in mijn jeugd veel huisdieren gehad. Toen we eindelijk een hondje kregen, bleek mijn broer allergisch en hebben we haar weg moeten doen. Toen ik ging samenwonen met mijn vriend werd al snel duidelijk dat er later sowieso een hond bij zou komen. Na lange research over welke rassen bij ons paste, kwamen we bij verschillende rassen uit. Van die rassen hebben we een paar ontmoet op hondenshows, daar hebben we de eigenaren vragen gesteld over het ras en daarna konden we weer een paar rassen wegstrepen van ons lijstje. Uiteindelijk zijn we nog bij mensen thuis op bezoek geweest om hun hond(en) te ontmoeten en uiteindelijk hebben we voor een Boston Terriër en een Noorse Lundehund gekozen. Ook hebben we gekeken of deze 2 rassen wel goed bij elkaar pasten.

hond

Wat is er zo bijzonder aan jouw huisdier?
Svarri, mijn Noorse Lundehund, is een erg zeldzame hond. Er zijn er maar 2000 van in de wereld. Als je dit vergelijkt met zo'n 25.000 Golden Retrievers (met stamboom) in Nederland, is dit dus heel weinig. Verder heeft dit ras een aantal anatomische kenmerken die geen enkel ander hondenras heeft. Zo hebben ze aan elke poot minimaal 6 tenen, ze kunnen hun oren sluiten tegen vuil en vocht, ze kunnen hun voorpoten volledig spreiden door hun soepele schoudergewrichten en hun kop kan zover naar achteren gebogen dat het voorhoofd op de rug kan.
Twirre is, wat dat betreft, een normale hond, haha! Wat wel leuk is aan Twirre, is het commentaar op straat. Veel mensen denken dat hij ademhalingsproblemen heeft omdat hij een korte snoet heeft, maar dit is totaal niet zo! Met dit weer heeft Svarri eerder last van de warmte dan Twirre.
Beide hondjes zijn heel lief, ze leren snel, hebben weinig vachtverzorging nodig en passen zich makkelijk aan. Qua beweging passen ze zich ook aan, ze vinden het prima als ze maar een half uurtje per dag wandelen, maar kunnen het ook 4 uren volhouden, mits het niet te warm is…

Wat zijn de leukste eigenschappen van jouw huisdier? Zijn er ook nadelen aan het hebben van dit dier?
De leukste eigenschappen van honden in het algemeen, is dat ze je niet beoordelen op hoe je eruit ziet, wat je geschiedenis is en dat ze zo trouw zijn. Het klinkt erg cliché, maar toch is het waar. Op je honden kan je altijd vertrouwen. Verder kan een bepaalde eigenschap voor de één een voordeel zijn, maar voor de ander een nadeel. Neem bijvoorbeeld honden die heel veel beweging nodig hebben. Sommige mensen hebben geen zin om in hun eentje te gaan joggen, dus die zouden een perfect maatje aan een hond hebben. Maar dat is dus niks voor luie mensen. Gelukkig zijn er heel veel verschillende rassen, dus in principe is er voor elk wat wils. Gewoon goed zoeken en nagaan of het ras wel écht bij je past, en dus niet alleen op het uiterlijk afgaan.
De nadelen van een hond, is toch wel dat ze niet lang alleen kunnen zijn. Katten kan je makkelijk een weekendje alleen laten (mits je genoeg water en voedsel neerzet), maar met honden is dit moeilijker. Voor vakanties of weekenden weg, moet je dus altijd een oppas zoeken.
Een hond (of eigenlijk pup) opvoeden kost ook veel tijd en moeite. Voordat ik Twirre kreeg, dacht ik: "dat doe ik wel even", en dat viel dus best tegen. Gelukkig zijn beide hondjes nu goed opgevoed, ze springen niet op, ze poepen altijd in het gras (wat ik altijd opruim!), ze janken niet als we een paar uurtjes weg zijn, ze slopen niks en ze hebben geen baknijd (dat ze grommend hun voedsel beschermen).

Waarom zouden andere meiden ook dit huisdier moeten hebben?
Een hond kan je beste maatje zijn! Toch vind ik dat mensen niet zomaar een hond moeten nemen, veel mensen nemen tegenwoordig een populair ras, zonder erbij na te gaan of het wel bij hun past. Als de pup dan wat ouder wordt en gaat puberen, plaatsen ze maar een advertentie op Marktplaats. Veel mensen kijken alleen naar het uiterlijk en niet naar het karakter. Ook kan een hond je helpen met je sociale leven, vaak komen er mensen die je hond even willen aaien of die vragen wat voor ras (of kruising!) het is. Als je naar cursus gaat met je hond, maak je ook vaak nieuwe contacten. Have fun!

hond