Girls issues: deel 5

Lifestyle door Redactie

Deze week behandelen we in Girls issues de vraag van een meisje die haar hele leven al onzeker is over haar uiterlijk en een lezeres die het moeilijk vindt om niet verliefd wil worden. Onze expert Sharon geeft antwoord! Lees gauw verder....

-

Hallo Sharon, 

Ik ben een meisje van 18 jaar oud. Ik zit met het probleem dat ik niet tevreden ben met mijn uiterlijk,  en dan vooral mijn gezicht. Al heel mijn leven ben ik onzeker over mijn voorkomen en mijn gedrag. De laatste twee jaren is het al heel erg verbeterd, maar ik blijf even onzeker over mijn gezicht als voorheen. Ik kijk in de spiegel en het enige dat ik zie zijn al mijn minpunten, eventuele pluspunten merk ik nooit op. Op sommige dagen is het zelfs zo erg dat ik amper in de spiegel durf kijken. Een vriendje heb ik nog nooit gehad. Ik zorg wel dat ik een beetje netjes voor de dag kom: ik gebruik crèmepjes, werk alle onzekerheden weg met make-up, mijn wenkbrauwen zijn altijd netjes geëpileerd… maar toch kan ik mij er niet overheen zetten. Ik ben bang dat dit nooit meer zal overgaan. Ik ga straks studeren en ik wil graag van al die onzekerheid af want ik ben zeker dat ik dat ook uitstraal. Heb jij misschien goede tips om mijn onzekerheden opzij te zetten?


Groetjes,
Anoniem

Beste Anoniem,
Wat vervelend dat je al zo lang met deze onzekerheid rondloopt. En wat goed van je dat je dit wil overwinnen! Diep van binnen weet je zelf dat je er veel beter uitziet dan hoe je meestal over jezelf denkt. Je geeft zelf al aan dat je je altijd alleen maar op de minpunten focust, en niet op de pluspunten. Je weet dus dat je deze pluspunten wel hebt! Ook weet je goed hoe je jezelf moet verzorgen zodat je netjes voor de dag komt. Het probleem is dus eigenlijk de negatieve gedachten die je over jezelf hebt, deze zullen moeten worden omgezet naar positieve gedachten. Je geeft aan dat je hier eigenlijk al heel je leven onzeker over bent, en dat dit de laatste jaren wel al is verbeterd.
Ga bij jezelf na wat er de laatste twee jaren is veranderd waardoor je al een stukje positiever bent geworden. Zijn dit bijvoorbeeld bepaalde ervaringen geweest waarbij bevestigd werd dat je helemaal niet zo negatief hoeft te zijn? Probeer deze situaties dan vaker op te zoeken of zorg zelf voor deze bevestiging door iets positiefs tegen jezelf te zeggen! Daarnaast is het belangrijk om je te focussen op de gedachten die je hebt. Schrijf op wat je het meest over jezelf denkt als je in de spiegel kijkt en probeer een zin te formuleren die positiever is. Al is het niet geloofwaardig voor je op dat moment, probeer elke keer wanneer je in de spiegel kijkt die zin voor de geest te halen en niet aan de negatieve gedachte te denken. In het begin zal dit moeilijk zijn, maar hoe vaker je positief denkt, hoe makkelijker dit gaat! Als je het idee hebt dat je onzekerheid zo sterk is en het een grote negatieve invloed heeft op je dagelijkse leven, is het misschien goed om professionele hulp aan te vragen of er in ieder geval met iemand over te praten. Dit kan je een stuk beter helpen met het verkrijgen van een positiever zelfbeeld en zal een opluchting zijn omdat je dan je negatieve gevoelens kwijt kunt.
Liefs, Sharon

-

Hoi Sharon,  
Ik ben nu 3,5 maand samen met mijn vriendje, maar kom er nu achter dat ik op dit moment eigenlijk helemaal geen relatie wil. Waarschijnlijk ga ik het dan ook binnenkort met mijn vriendje uitmaken. Dat is niet het probleem: het echte probleem is dat ik niet opnieuw verliefd wil worden. Niet op hem, niet op een ander. Want ik merk nu al dat ik een andere jongen erg leuk begin te vinden.

Mijn vraag is dus: hoe kun je voorkomen om verliefd te worden? Misschien een rare vraag maar ik wil het liefst gewoon een jaartje single zijn. Flirten vind ik leuk maar ik kan mezelf er vaak niet van 'weerhouden' om gevoelens voor iemand te krijgen... Kun jij me helpen?
Bedankt!
Liefs, Anoniem

Beste Anoniem,
Dit is inderdaad een vraag die ik niet had verwacht. Niet veel meisjes willen graag ‘niet verliefd’ zijn, denk ik! Als je op dit moment niet toe bent aan een relatie kan het echter juist even goed zijn om lekker een tijdje vrijgezel te zijn. Verliefd zijn zal nooit te voorkomen zijn, het is alleen de vraag of je iets met deze gevoelens doet of niet. Als je van jezelf weet dat je iemand snel leuk gaat vinden, is het dan misschien ook het beste om op een afstand te blijven. Flirten kun je dan gewoon blijven doen. Als je echt met iemand af gaat spreken of samen dingen gaat ondernemen heb je een grotere kans dat deze gevoelens meer worden.

Daarnaast vraag ik mezelf echter af of je wel écht single wil blijven. Als je namelijk zo snel een jongen leuk vind en er dus eigenlijk alweer over na gaat denken dat jullie misschien wel iets zouden kunnen krijgen, dan ben je daar naar mijn gevoel teveel mee bezig voor iemand die heel graag single wil blijven! Als je echt geen relatie wil, zul je je automatisch afstandelijker op gaan stellen ten opzichte van jongens of in ieder geval afspreken. En als je je er minder mee bezig houdt, ga je er vanzelf ook weer minder over nadenken. Denk dus goed bij jezelf na OF je wel single wil zijn. Ik denk dat niemand liever single wil blijven als je een super leuke jongen tegenkomt waar echt een klik mee is en deze gevoelens ook wederzijds zijn. Het lijkt me erg onprettig als je deze gevoelens van jezelf zou moeten uitschakelen omdat je per se geen vriendje wil! Misschien is het ‘t beste om gewoon even wat afstand te nemen van jongens als je het graag wil proberen. Spreek meer met vriendinnen af, ga vaker sporten, zorg dat je leuke dingen doet zonder dat hier een vriendje bij betrokken hoeft te zijn. Maar als de gevoelens komen, zou ik ze niet proberen tegen te houden!
Liefs, Sharon

Heb jij ook een brandende vraag aan Sharon? Je kunt je vraag mailen naar sharon.girlsissues@gmail.com. We zullen iedere week twee vragen uitgebreid beantwoorden, dus houd de rubriek goed in de gaten want wie weet geeft Sharon antwoord op jouw vraag! Uiteraard blijf je volledig anoniem.