Girls issues: deel 2

Lifestyle door Redactie

Vorige week las je al deel 1 van Girls issues. Daarin behandelden we vragen over biseksualiteit en een vraag van een lezeres die in een moeilijke relatie terecht is gekomen.

Naast vragen over liefde, sex, relaties, vriendschappen en lifestyle krijgen we regelmatig ook vragen binnen over gezondheidsproblemen. Helaas kunnen we je hier niet mee helpen omdat we hiervoor niet de juiste expertise in huis hebben. Wij raden je aan om bij je huisarts langs te gaan met deze vragen. Deze heeft trouwens een geheimhoudingsplicht! Misschien kun je een van je ouders of een goede vriendin in vertrouwen nemen zodat je niet alleen hoeft te gaan. Succes!

Deze week behandelen de vraag van een lezeres die zich afvraagt hoe ze het beste kan omgaan met een vriendin waarvan de moeder op sterven ligt en een vraag van een lezeres die onzeker en terughoudend is en hier graag verandering in wil brengen. Lees gauw verder!

-

Hoi Sharon.
Een moeder van een goede vriendin van mij heeft kanker en het gaat erg slecht met haar. Gisteren heeft ze al afscheid genomen van haar kinderen. Mijn vriendin praat er bijna niet over en daardoor vind ik het ook moeilijk om er met haar over te praten. Ik wil haar namelijk wel laten weten dat ik er voor haar ben maar wil het haar niet moeilijker maken dan het al is. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Anoniem

Beste Anoniem,
Allereerst, wat erg voor je vriendin! Een moeder verliezen is een van de zwaarste momenten die je kunt meemaken, vooral als het door ziekte op een waarschijnlijk jonge leeftijd gebeurt. Bij zo'n ingrijpende gebeurtenis is het dan ook erg moeilijk om te weten hoe je diegene kunt helpen. Omdat je vriendin hier weinig over zegt, wil dat nog niet zeggen dat ze hier ook daadwerkelijk niet over wil praten. De beste aanpak lijkt mij dat als je een keer met haar alleen bent er gewoon naar vraagt. Je kunt eigenlijk precies hetzelfde tegen haar zeggen als dat je nu tegen mij zegt. Geef haar aan dat je er voor haar wilt zijn, maar dat je het niet moeilijker wil maken voor haar en dat je eigenlijk niet weet of ze er wel iets over kwijt wil. Als ze er inderdaad niet over wil praten, dan zal dat meteen duidelijk zijn, maar dan heb jij wel laten weten dat jij er voor haar wil zijn. Succes!
Liefs,
Sharon

-

Hoi Sharon.
Ik zit met een probleem. Ik ben van mezelf vrij verlegen en terughoudend en het lijkt wel alsof mensen mij daarom niet willen leren kennen. Daardoor wordt ik steeds maar onzekerder. Gevolg is dat ik daardoor bijvoorbeeld niet meer naar verjaardagen ga omdat ik mezelf heb wijsgemaakt dat ze me toch niet leuk zullen vinden. Ik weet dat ik dit niet moet denken maar ik kan er niets aan doen. Vrienden heb ik ook niet veel.
Na de zomervakantie ga ik studeren en op kamers in een nieuwe stad. Ik wil me daar graag op mijn plek voelen omdat het studeren dan ook beter zal gaan. Maar dan zal ik ook nieuwe mensen moeten leren kennen. Ik weet niet zo goed hoe ik dit aanpak. Ik voel me ongemakkelijk bij nieuwe mensen, weet niet goed wat ik moet zeggen en hoe ik me moet gedragen waardoor ik dichtklap en saai overkom.
Kortom; wat moet ik doen? Hoe maak ik een goede indruk en wat kan ik beter niet doen? Hoe maak ik vrienden? Ik wil niet het stille muurbloempje zijn en ik wil zo graag eens vrienden hebben om leuke dingen mee te doen.
Anoniem

Beste anoniem,
Wat vervelend dat je je zo snel onzeker voelt! Wanneer je terughoudend bent naar anderen, reageren zij hier meestal ook terughoudend op. Helaas kun je daar dan weer extra onzeker van worden en de volgende keer voel je je weer ongemakkelijk. Een soort van cirkelredenatie waar je niet uitkomt als je geen stappen onderneemt om het te doorbreken. Maar je hebt al een grote stap gezet door te gaan studeren in een nieuwe stad! Daar kun je namelijk nieuwe mensen ontmoeten en zij kunnen zien dat jij helemaal geen saai persoon bent!
Je moet wel proberen die gedachten dat ze je 'toch niet leuk vinden' te doorbreken. Vrienden maken is niet moeilijk, nieuwe mensen leren kennen ook niet, je zult alleen wat zekerder over jezelf moeten zijn! Probeer dingen te bedenken die je leuk vindt aan jezelf en die je goed kunt. Je bent in ieder geval moedig, omdat je deze stap hebt gezet! Hoe vaker je aan deze positieve kanten denkt, hoe meer je in jezelf gaat geloven. Denk niet aan negatieve dingen die mensen misschien over je zouden kunnen gaan denken. Focus jezelf op de persoon die je tegenover je hebt staan in plaats van op je eigen gedachten, zo heb je ook meer tijd om dingen te bedenken die je wilt weten van diegene.
Ook kun je wanneer je in een studentenhuis gaat wonen snel contact maken met mensen. Je woont met ze samen, dus zul je ook af en toe samen dingen moeten ondernemen als poetsen of koken! Daarnaast zijn er in de meeste studentensteden ook studentenverenigingen en studieverenigingen waardoor je mensen leert kennen met dezelfde interesses. In het begin van het jaar kun je meedoen met de introductie van de studie, waar je in groepen wordt ingedeeld en samen activiteiten onderneemt. Ook zul je tijdens je opleiding veel moeten werken in groepjes. Hoe meer je in contact komt met mensen, hoe makkelijker het je af zal gaan. Heel veel plezier in de nieuwe stad, en heel veel succes! Je kunt het!
Liefs,
Sharon

Heb jij ook een brandende vraag aan Sharon? Je kunt je vraag mailen naar sharon.girlsissues@gmail.com. We zullen iedere week twee vragen uitgebreid beantwoorden, dus houd de rubriek goed in de gaten want wie weet geeft Sharon antwoord op jouw vraag! Uiteraard blijf je volledig anoniem.