Girls issues: deel 7

Lifestyle door Redactie

Deze week in Girls issues een meisje dat erg lang gepest is, en nu graag geaccepteerd wil worden op haar nieuwe school. Een heftig probleem, dus. Lees gauw verder...

-

Hoi Sharon,

Omdat ik niet werd geaccepteerd en werd gepest op mijn vorige school ben ik dit jaar naar een andere school gegaan. Op mijn vorige school had ik een leuk groepje van vier meiden waar ik mee om ging. Uiteindelijk gingen zij ook steeds meer om met de meisjes die mij pestten. Ik vond dat ontzettend moeilijk omdat ze het nooit voor me hebben opgenomen.

Nu zit ik in het examenjaar en ben dus net naar een andere school gegaan. Het is heel erg wennen en de meisjes uit mijn nieuwe klas zijn wel aardig maar er zitten er weer een paar tussen die niet zo aardig tegen me doen. Ze negeren me of treiteren me. Zo liet een van die meisjes me laatst expres te laat in de les komen en begon me daarna waar iedereen bij was uit te lachen.

Ik weet niet wat ik moet dan want ik wil graag wel geaccepteerd worden in mijn nieuwe klas. Kun jij me helpen?

Liefs, een wanhopig meisje.

Beste anoniem,

Wat naar voor je dat er meiden zijn die je pesten. Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat je graag geaccepteerd wil worden in je nieuwe klas! Het probleem bij pesten is dat er ‘pesters’ zijn en ‘degenen die gepest worden’. De pesters zijn vaak degenen die meer agressief zijn en in het bezit zijn van minder positieve sociale vaardigheden.

Zij proberen op een niet-sociale manier (het pesten) bijvoorbeeld leuker gevonden te worden binnen een bepaalde groep. Degenen die gepest worden zijn meestal wat minder assertief, meer onzeker over zichzelf, bang voor wat anderen over hen denken en voelen zich vaker eenzaam. Door pesten ga je je onzeker voelen, maar pestkoppen pikken dit op en zien dit als reden om juist weer door te gaan met pesten.

Belangrijk is dus om dit te doorbreken en meer zelfvertrouwen te krijgen. Ook kunnen sociale contacten je helpen. Probeer contact te maken met meiden (of jongens) uit je klas die je niet negeren of treiteren, waar jij jezelf goed bij voelt. Er is vast wel iemand in de klas die jou aardig lijkt en waarbij dit wederzijds is.

Wanneer je meer mensen om je heen hebt is dit ten eerste beter voor je zelfvertrouwen. Daarnaast voel je je en bén je minder kwetsbaar voor het pesten, doordat je niet alleen bent zullen anderen je minder snel durven te treiteren. Wanneer je bang bent dat het niet lukt om contacten aan te gaan in de klas zou je kunnen aankloppen bij een vertrouwenspersoon op school, deze kan kijken hoe jij geholpen kan worden. Misschien kun je een assertiviteitscursus volgen om zo te leren om voor jezelf op te komen.

Ik hoop dat je er wat mee kunt. Heel veel succes!

Liefs, Sharon

Heb jij ook een brandende vraag aan Sharon? Je kunt je vraag mailen naar sharon.girlsissues@gmail.com. We zullen iedere week twee vragen uitgebreid beantwoorden, dus houd de rubriek goed in de gaten want wie weet geeft Sharon antwoord op jouw vraag! Uiteraard blijf je volledig anoniem.