Girlscene experiment: van BFF to TTYN!

Lifestyle door Redactie

Een nieuwe rubriek op Girlscene: Girlscene experiment! In deze rubriek doen we elke keer een onderzoekje naar dingen die jonge meiden bezig houden. Deze keer: wanneer is een vriendschap echt over?

Gewapend met een emmer en een schepje stapt een 5-jarig meisje de zandbak in. Daar zit nog een ander meisje te spelen met een stel gekleurde vormpjes. “Zullen we samen spelen?”, zegt het eerste meisje. En dat is dat. Zo simpel gaat het. Heerlijk was die tijd! Maar des te ouder je wordt, des te moeilijker ook je vriendschappen worden…

Want wat als je vriendin jaloers op je is? Of er met je vriend vandoor gaat? Of wat nou als ze je elke dag wil claimen? Misschien heeft je vriendin je wel heel erg gekwetst. Of misschien heb je wel het gevoel dat jij al je energie in de vriendschap stopt maar er niets voor terug krijgt. Hoe ga je daar mee om?

Girlscene sprak met psycholoog Pieternel Dijkstra die zich de laatste jaren verdiept heeft in vriendschappen en andere relaties. Haar bevindingen kun je lezen in de vele boeken die ze heeft geschreven. “Veel mensen denken dat een vriendschap onvoorwaardelijk moet zijn. Maar dat is absoluut niet zo. Je vriendschap moet juist in balans zijn. Het is dus ook niet gek dat je het zat bent om alleen maar te geven in een relatie”.

Volgens Pieternel is het belangrijk dat er in je vriendschap wederzijds respect is. Respecteer bijvoorbeeld dat jouw vriendin af en toe gewoon alleen wil zijn. Dat ligt niet aan jou, zo is ze nou eenmaal.

Een nieuwe rubriek op Girlscene: Girlscene experiment! In deze rubriek doen we elke keer een onderzoekje naar dingen die jonge meiden bezig houden. Deze keer: wanneer is een vriendschap echt over?

Forever friends?

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je het al een hele poos zat bent met een vriendin. Je kunt het gevoel hebben dat je alleen maar aan het geven bent en er nooit iets voor terug krijgt. “Geven en nemen is een belangrijk onderdeel in een vriendschap. Heb je het gevoel dat je vriendschap scheef is dan is het soms een goed idee om een beetje afstand te creëren tussen jou en je vriendin. Laat de vriendschap maar een beetje verwateren. Als je elkaar dan na een paar maanden of een jaar weer spreekt kan het ineens heel anders zijn!”

Beter is het natuurlijk om al eerder aan de bel te trekken als je bepaalde dingen vervelend vindt. “Als je vriendin dingen doet die jij niet leuk vindt kan je daar het beste heel duidelijk over zijn. Let er op dat je heel concreet jou gevoel bij bepaald gedrag van haar uitlegt. Word vooral niet boos! Dan schiet je vriendin in de verdediging en gaan jullie beiden dingen zeggen die jullie helemaal niet menen”.

Respect en balans is binnen een vriendschap dus erg belangrijk. Daarnaast zijn er ook nog een paar ‘regels’. “Help elkaar altijd, emotioneel en praktisch. Geef elkaar een goed gevoel en maak het elkaar naar de zin. Houd rekening met de gevoelens en privacy van de ander, maar stel je wel open voor elkaar. Neem je vriendin in vertrouwen, geef jezelf bloot want daardoor wordt je vriendschap alleen maar beter. En doe samen veel leuke dingen! Zorg ervoor dat je het gezellig hebt”, aldus Pieternel.

Ook al noemen we dit regels voor vriendschap, het is niet de bedoeling dat het een ‘moeten’ wordt. Vriendschap is iets waar je blij van wordt, als je het gevoel hebt dat je dingen moet is dat geen goed teken. Vriendinnen heb je zeker nodig, maar als ze jou opslokken en jij jezelf tegen je zin wegcijfert dan wordt het tijd om nog eens goed na te denken over deze vriendschap.

Dus, nog even in het kort:

  • Voelt je vriendschap niet goed meer? Denk dan nog eens goed na over wat jij ermee wilt.
  • Ben je het echt zat? Neem dan eens een poosje afstand van je vriendin. Na een paar maanden afstand kan je er weer met een frisse blik naar kijken.
  • Respecteer je vriendin zoals ze is en houd je vriendschap in balans.
  • Doe veel leuke dingen!

Heb jij wel eens ruzie met je vriendin?

Bron foto: Filmbeeld.blogspot.com

Door Marit