Lifestyle

Girls issues: deel 9

Deze week in Girlsissues: “Ik denk dat mijn vriendje depressief is”. Lees gauw verder...

girlsissues

Beste Sharon,


Ik ben een meisje van 18 jaar en heb al twee jaar een relatie met een jongen die vier jaar ouder is. Hij is mijn eerste vriendje en ik hou ontzettend veel van hem. De laatste tijd heeft hij het erg moeilijk en ik denk dat als het langer gaat duren dat hij depressief zal worden.

Het begon toen hij te horen kreeg dat zijn oom kanker heeft, in diezelfde periode was hij aan het studeren voor zijn examens en hij kon het niet meer aan. Telkens wanneer ik hem belde, moest hij huilen en kon hij niet praten. Veel zagen elkaar niet, omdat hij liefst alleen wilde zijn. Ik bleef hem bellen en zei dat wanneer hij wel wilde praten hij me altijd kon bereiken. Na een tijdje ging het weer beter met hem. Ook deed hij z'n best op de Universiteit en behaalde hij goede punten, nooit had ik hem zo blij en trots gezien.

Paar dagen terug zei de directeur van de Universiteit dat hij beter kan gaan werken omdat hij zijn laatste jaar toch niet zou gaan halen. Hij belde mij op in tranen en vertelde dat zijn leven geen zin meer heeft en dat hij het beu is.
Wanneer ik hem nu bel of sms antwoord hij niet. Ik weet dat het niet aan mij ligt en dat hij van mij houdt. Ik wil hem gewoon steunen, maar ik weet echt niet meer hoe.
Ik wil dat hij met me praat over zulke dingen, maar dat doet hij niet. Ik denk elke minuut aan hem en wil niet dat hij alles opkropt en gebroken door het leven gaat.
Ik hoop dat je mij kunt helpen.

Liefs, Anoniem.


Beste Anoniem,

Wat ontzettend rot voor je vriend, maar ook voor jou. Ik snap heel goed dat je graag wil dat je vriend er met jou over praat als er iets aan de hand is, maar dit is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. Misschien heeft hij het idee dat hij jou er op zo’n moment mee ‘opzadelt’ en dat hij het zelf op wil lossen. Toch is het juist heel goed om over zulke problemen te praten, zoals je zelf ook aangeeft. Zijn reactie op zijn zieke oom is heel normaal, voor veel mensen zal het moeilijk zijn om te horen dat een familielid ernstig ziek is. Het is goed dat je hem hebt proberen te steunen in deze tijd, ondanks dat hij aangaf het liefst met rust te willen worden gelaten heb jij hem wel laten merken dat je er voor hem bent. Ik denk dat dit het allerbelangrijkste is.

Je geeft aan dat hij na deze periode zijn best heeft gedaan op de Universiteit en goede punten behaalde. Het is dan natuurlijk een grote klap om te horen te krijgen dat hij het beste kan stoppen met zijn studie als hij daar zijn zinnen op heeft gezet. De reactie van jouw vriend is wel heel heftig. Ik weet niet wat de reden is dat hij je niets meer laat horen, maar uit je verhaal maak ik op dat hij weinig steun van anderen wil accepteren. Probeer hem te bereiken, stuur hem desnoods een lange mail waardoor hij zelf kan bepalen wanneer hij contact met je opneemt. Maak hierin duidelijk wat je zelf aangeeft naar mij toe. Dat je hem wil steunen, dat je zoveel aan hem denkt en dat je niet wil dat hij gebroken door het leven gaat.

Daarnaast denk ik dat je voor jezelf een grens moet stellen van wat je aankunt als zijn vriendinnetje. Ik denk niet dat jij het fijn vindt dat hij op dit moment niets laat horen, hij is toch je vriendje en jij wil waarschijnlijk ook graag over dingen praten die je zelf meemaakt en gewoon samen zijn en kunnen genieten. Ik zou dit bij hem aangeven, geef hem aan dat je hem mist en dat je niet wil dat hij zich zo voelt. Dat je dit samen met hem wil proberen op te lossen, in plaats van hij alleen! Als je echt het idee hebt dat hij depressief is, zou ik hem daarnaast aanraden om contact op te nemen met professionele hulp. Hier kan hij leren omgaan met zijn gevoelens en leren zich open te stellen naar zijn omgeving.

Heel veel sterkte voor jullie samen.

Liefs, Sharon

Heb jij ook een brandende vraag aan Sharon? Je kunt je vraag mailen naar sharon.girlsissues@gmail.com. We zullen iedere week twee vragen uitgebreid beantwoorden, dus houd de rubriek goed in de gaten want wie weet geeft Sharon antwoord op jouw vraag! Uiteraard blijf je volledig anoniem.

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved