Je eigen magazine maken, dat kan!

Lifestyle door Redactie

Brainstormen, foto's maken, interviews afnemen, research doen, uren in Indesign werken enzovoort. Er komt een heleboel kijken bij het maken van een blad. Ben jij benieuwd hoe dat in zijn werk gaat of wil je misschien je eigen magazine maken? Dat kan!

magazine

In dit artikel laten we zien wat er allemaal bij komt kijken als je een blad maakt. Misschien ben je gewoon nieuwsgierig of misschien wil jij zelf wel een blad maken. We leggen stap voor stap uit hoe je tot een uiteindelijk blad komt.

magazine

Allereerst moet je natuurlijk bedenken wat voor soort magazine je wilt maken. Maak je een blad voor vrouwen, voor natuurliefhebbers of een culinair blad? Het is belangrijk dat je weet waar het blad over gaat en voor wie je het maakt. Maak je een blad voor zakenmensen, dan moet je ook serieuze artikelen plaatsen en netjes schrijven. Als je een modeblad wilt maken, dan moet je wel op de hoogte zijn van alle nieuwe trends. Ook bedenk je een naam voor je magazine die past bij hetgeen wat je gekozen hebt.

magazine

Wil je iets met veel beeld?

magazine

Wil je iets met veel beeld en tekst?

magazine

Of iets met meer tekst dan beeld?

Je weet nu dus voor wie je het blad gaat maken. Denk nu eens na over hoe je het gaat vormgeven. Wil je een groot blad of juist klein? Wil je glimmend papier of mat papier? Wil je veel kleur gebruiken of alleen zwart/wit? Deze vragen moet je jezelf stellen voordat je begint met het maken van het magazine. Vooral als je vaker het blad gaat maken (wekelijks/maandelijks), is het belangrijk dit vast te stellen. De opvolgende nummers moeten namelijk wel in dezelfde stijl zijn. Kijk maar naar de LINDA., Glamour of Cosmogirl, elke keer anders maar toch zien ze er hetzelfde uit. Ze passen allemaal binnen een bepaald format.

Nu ga je bedenken waarover je de eerste keer wilt gaan schrijven. Welke onderwerpen wil je in je magazine hebben? Je kunt daarvoor een plank maken. Je maakt dan een totaaloverzicht van alle pagina’s in je blad en dan bedenk je wat je op welke pagina wilt hebben. Hierbij noteer je dus alle paginanummers en het onderwerp van die pagina. Zo kun je later altijd terugvinden wat er bijvoorbeeld op pagina 6 moet komen te staan. Ook bedenk je waar je het beeldmateriaal vandaag gaat halen en of je misschien nog foto’ s moet maken.

magazine

Hierboven zie je een 'plank' van een magazine, voor elke pagina staat vast wat er op komt te staan.

Dit is het moment dat je alle bedachte werkzaamheden uit gaat voeren. Je gaat interviews afnemen, zoekt informatie op en gaat de artikelen schrijven. Als je klaar bent met schrijven, controleer je de spelling. En moet je nog foto's maken, voor bij een interview/column/shoppingpagina of iets dergelijks? Dan doe je dat in deze fase.

magazine

magazine

Je hebt nu je tekst en je beeld bij elkaar verzameld. Het is vervolgens de bedoeling dat je alles op de juiste plek gaat zetten in de computer. Hier wordt vaak het computerprogramma Indesign voor gebruikt. Dit programma is best ingewikkeld, dus als jij zelf een blad wilt maken, kun je bijvoorbeeld ook Paint gebruiken. Als je niet zo’n computer-nerd bent, kun je natuurlijk ook gewoon met de hand schrijven en plaatjes knippen en plakken.

magazine

Hierboven zie je hoe een magazine wordt gevormd in Indesign.

Wanneer alles op de juiste plek staat, ga je nog een laatste keer alles na. Kijk naar de spelling, de plaatjes, de paginanummers, de lay-out enzovoort. Als alles klopt kun je het blad gaan uitprinten. Wanneer je dit thuis doet, wordt het natuurlijk minder mooi dan bij de drukker. Printen bij een drukker is wel redelijk duur, dus daar moet rekening mee gehouden worden. Wanneer het uitgeprint is, niet (als in nietjes) je het blad in elkaar. Als je dit niet mooi vindt, kun je het ook laten inbinden. Jij hebt nu je eigen blad!

magazine

In het filmpje hieronder zie je in vogelvlucht het proces van begin tot eind.

Wist je dat…

… bij grote bladen al 3 maanden van tevoren het blad klaar ligt om gedrukt te worden.
… naast het schrijven van teksten, het bedenken van titels en leuke kopjes ook heel veel tijd kost.
… er heel veel geld in wordt gestoken om mooie foto’ s te maken.
… dat bladen voor een groot deel afhankelijk zijn van adverteerders, die reclame willen maken in het blad. Als er geen advertenties in een blad staan, zou het veel te duur zijn om het magazine te drukken.
… je in sommige bladen wel 10.000 euro moet betalen om een advertentie te plaatsen.
… een magazine minimaal 4 pagina’s moet hebben. Als je gaat printen heb je bijvoorbeeld 1 blad dat wordt dubbelgevouwen. Je hebt dan een voorkant nodig, een achterkant en twee pagina’s aan de binnenkant.

Zou jij je eigen magazine willen maken?

Door Myrre