Fabels en feiten over de anticonceptiepil

Lifestyle door Redactie

Zit je na te denken om te gaan starten met de pil? Poe, hoor ik meiden al denken. Er is ook zoveel informatie, dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Op mijnanticonceptie.nl worden er op alle brandende (en zelfs genante) vragen helder en duidelijk antwoord gegeven.

anticonceptiepilbayer

Voor alle inns & outs over 'de pil' kun je dus terecht op mijnanticonceptie.nl. Binnen no time ben jij de expert op het gebied van de anticonceptiepil en kun je je jongere zusje, nichtje of wie weet zelfs je oma helemaal bijpraten!

Heb je een kijkje genomen? Goed. Dan rest ons alleen nog de fabels en feiten over de pil! Want, verandert ons lichaam wanneer we de pil gaan gebruiken? Krijg ik grotere borsten of kan ik onvruchtbaar raken? Girlscene zet de fabels en feiten voor je op een rijtje:

Ik kom aan van de anticonceptiepil - fabel of feit?
Dat kan! Als je zwaarder wordt wanneer je met de pil start, dan kan de gewichtstoename te wijten zijn aan het onnodige vocht dat je lichaam vasthoudt. Hoe kan dat? De meeste pillen bevatten twee hormonen: een oestrogeen dat de vochtopname bevordert en een progestageen dat de eetlust kan bevorderen. Hierdoor kun je wat aankomen in gewicht als je met de pil begint. Niet alle anticonceptiepillen zullen hetzelfde effect hebben op je lichaam. De ene pil kan meer vocht afvoeren dan de andere. Daarom is het belangrijk dat je de juiste pil uitkiest. Je arts zal je hier raad over kunnen geven. Het kan dus, maar dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn.

Mijn borsten zullen groter worden als ik de anticonceptiepil slik – fabel of feit?
Dit verschilt per vrouw. Sommige pillen stimuleren de borstklieren meer dan andere, vandaar dat je borsten iets groter kunnen worden. Misschien heb je wel last van gespannen borsten? Dat komt doordat je lichaam vocht vasthoudt. Praat erover met je arts.

Mijn heupen zullen breder worden door het gebruik van de anticonceptiepil – fabel of feit?
Veel meisjes beginnen met de pil op het moment dat hun lichaam nog in de groei is. Hierdoor denken ze vaak dat de anticonceptiepil verantwoordelijk is voor de veranderingen die toch al in hun lichaam optreden.

anticonceptiepilbayer

Roken en de anticonceptiepil gebruiken is gevaarlijk – fabel of feit?
Roken wanneer je de pil slikt, wordt sterk afgeraden. Zeker vrouwen boven de 35 jaar lopen dan een verhoogd risico op schade aan hart- en bloedvaten. Lees aandachtig de bijsluiter. Deze bevat belangrijke informatie. De pil heeft veel voordelen en dat kun je van roken niet zeggen. Daarom kun je beter stoppen met de sigaret dan met de pil.

De hormonen in de anticonceptiepil zijn ongezond – fabel of feit?
De hoeveelheid hormonen in de hedendaagse pillen is niet meer vergelijkbaar met die uit de eerste pillen in de jaren '60. De gebruikte hoeveelheden liggen nu heel wat lager. Moderne anticonceptiepillen hebben meer voor- dan nadelen.

Van de anticonceptiepil word je onvruchtbaar – fabel of feit?
Er is geen verband tussen vruchtbaarheidsproblemen en het gebruik van de anticonceptiepil. Zodra je stopt met de pil kun je onmiddellijk zwanger worden.

Ik moet af en toe stoppen met de anticonceptiepil om mijn lichaam te laten rusten – fabel of feit?
Als je geen last hebt van bijwerkingen is er geen enkele reden om te stoppen met de anticonceptiepil. Deze anticonceptiemethode is met de grootste zorg getest.

Ook voor meiden die de anticonceptiepil al enige tijd gebruiken of juist willen stoppen met het gebruik van de pil, kunnen terecht op mijnanticonceptie.nl.

Is jouw kennis up-to-date over anticonceptiemiddelen?

Door Marjolein