Symbolen, waar komen ze eigenlijk vandaan?

Lifestyle door Redactie

Symbolen vind je overal, denk aan kleding, sieraden, vlaggen enzovoort. In de mode worden ook veel symbolen gebruikt. Soms dragen we symbolen met ons mee, maar weten we eigenlijk waar het vandaan komt? Wij gingen op onderzoek uit en hebben de meest bekende symbolen opgehelderd.

symbolen

Klavertje vier
Ook wel klavertje vier of klavervier genoemd. De klavertjes kennen we allemaal, in de zomer zijn die er in overvloed. Maar hetzelfde plantje met vier blaadjes vind je bijna nooit. Al vanaf de middeleeuwen wordt het vinden van een klavertjevier gezien als geluk. Ook zie je dat de blaadjes van het plantje een kruis vormen en ook dit maakt dat het plantje geluk brengt. Er bestaat een legende die zegt dat elk blaadje ergens voor staat. Één blaadje staat voor geloof, één voor hoop, één voor liefde en de laatste uiteraard voor geluk.

symbolen

Het kruisje
Dit symbool komt uit het christendom, en wordt ook wel het Latijnse kruis genoemd. Vroeger was het kruis een martelwerktuig, waarmee mensen geëxecuteerd werden. In het christendom werd Jezus aan het kruis gehangenen stierf, maar rees daarna terug uit de dood. Daarom is het kruis nu nog steeds een christelijk symbool voor het geloof in Jezus en God.

symbolen

Anker
Ook dit is weer een christelijk symbool. De betekenis 'hoop' komt dan ook weer van een verhaal uit de bijbel. Het heeft niets met schepen te maken zoals veel mensen wel denken.

symbolen

Hierboven zie je de verbeelding van klein naar groot in de leeuwen

Het Nederlandse wapen
Vroeger heette ons land de Republiek der Verenigde Nederlanden. We gingen van een klein koninkrijk naar een grotere, dus moesten we ook een nieuw wapen hebben. Hierbij werden wel de symbolen van de familie van Oranje-Nassau gebruikt, maar werd ook laten zien dat we groter geworden waren. Kijk maar naar de kleine leeuw en de grote leeuw.

symbolen

De duif
Bij een bruiloft laat het bruidspaar vaak een paar (vaak witte) duiven los. Het ziet er erg mooi uit, maar waarom doen mensen dan eigenlijk. Dit is weer een symbool, met een christelijke oorsprong. In de bijbel staat de duif gelijk aan vrede en dat is vandaag de dag nog steeds de betekenis van de vogel.

symbolen

Het V-teken
Ook wel bekend als het peace-teken, oftewel het vrede-teken. Ook dit symbool komt uit de hippie tijd en het stond voor een geweldloze samenleving. In Amerika heeft dit handgebaar ook een andere betekenis, namelijk de V van victory, overwinning.

symbolen

Het vrede symbool
Dit figuur komt uit de hippietijd en wordt ook wel Ban the Bomb genoemd. Het symbool werd namelijk gebruikt bij het protesteren tegen atoombommen. Het teken symboliseert vrede en je komt het vandaag de dag nog overal tegen.

symbolen

Het gedraaide hakenkruis van de nazi's

symbolen

Het originele hakenkruis

Hakenkruis (swastika)
Dit symbool vind je niet zo snel op een shirtje of aan een ketting, maar het is wel een belangrijk symbool uit de geschiedenis en dus leggen we deze ook even uit. Dit teken roept gelijk negatieve gevoelens op, omdat dit het symbool was van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit figuur heeft van oorsprong echter een hele andere betekenis. Het is namelijk eigenlijk een symbool van geluk uit het hindoeïsme, jainisme en het boeddhisme. De nazi’s hadden het hakenkruis een klein beetje gedraaid, waardoor het er net iets anders uitzag.

Er zijn nog veel meer belangrijke symbolen, te veel om op te noemen. Wij hebben er slechts een paar uitgelegd.

Wist jij de betekenis van deze symbolen? En van welk symbool zou jij de originele betekenis wel van willen weten?

Door Myrre