Fashion

Hoofddoekjes

“Bij ieder geloof hoort wel iets, regels waar iedereen zich aan moet houden, toch? Zoals in mijn geloof (de Islam) hoort dat meisjes hoofddoek moeten dragen. Niet gelijk vanaf je geboorte natuurlijk, maar pas als je in je puberteit zit.
Ik draag ze zelf ook, en ik vind het helemaal niet erg. Een hoofddoek kun je ook op je eigen manier dragen en soms kan het zelfs je outfit opleuken! Als je moslim bent gaat het niet alleen om de hoofddoek, maar ook om je kleding. Je moet als het ware helemaal bedekt zijn. Niet een outfit dat op een deken lijkt, maar gewoon lange mouwen en lange broeken. Ik laat jullie een paar foto`s zien hoe Islamitische meisjes meestal eruit zien," aldus een islamitisch meisje.

De islam kent tegenwoordig niet één bepaalde kledingstijl meer, maar volgens de Koran moet iedereen zich fatsoenlijk en netjes kleden. Sommige moslims dragen liever traditionele klederdracht, terwijl anderen de westerse mode volgen.

Vooral bij speciale gelegenheden worden nog steeds veel verschillende traditionele kostuums gedragen. In de hele islamitische wereld worden vaardigheden zoals weven, verven en borduren van generatie op generatie doorgegeven, zodat deze altijd blijven bestaan.

Veel jonge moslima's willen hun visie op de Koran uitdragen en er toch modieus uitzien. En dat is helemaal niet zo onmogelijk als het misschien lijkt! Een strakke Dieselbroek, die zo mooi om je billen spant, zouden veel moslima's niet zomaar aantrekken. Maar vermaakt tot een lange rok, of origineel met een mooie doek of rok eroverheen wordt het voor hen alweer een ander verhaal. Hetzelfde geldt voor de hoofddoekjes, die kunnen ook van Burberry of Gucci zijn. Vastzetten deden hun moeders en oma's misschien met veiligheids- of gewone spelden, maar tegenwoordig zie je ook meiden die hun doeken vastzetten met glitterspelden vol strasssteentjes.

 Annelies Moors, professor aan de Universiteit van Amsterdam, is onlangs gestart met een onderzoek naar islamitische mode in Amsterdam en elders in Europa. "De eerste modeshows met islamitische kleding werden begin jaren negentig in Turkije gehouden, een land met een sterke positie op het gebied van mode" vertelt Annelies, "Maar zo langzamerhand zijn modeshows in islamitische landen gemeengoed geworden. Ook in landen als Maleisië, Indonesië en Iran worden modeshows gehouden en overal verschijnen de meest uitbundige creaties op de catwalk."

Inspiratie plaatjes (met dank aan Siddika):

Meiden: houd het alsjeblieft netjes met reageren. Plaats geen kwetsende opmerkingen of beledigingen. In het verleden is dit ook als een gebeurd en ik vind dit érg vervelend.

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved