Lifestyle

Mijn leven met... psoriasis

91

Demi heeft psoriasis, al heel lang. Deze zelfverzekerde meid staat positief in het leven en deelt graag haar ervaringen met de lezeressen van Girlscene. Want, hoe kun je het bijvoorbeeld krijgen en hoe reageren mensen in haar omgeving? Lees snel verder.

Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Demi. Ik ben 18 jaar en volg momenteel een opleiding fiscaal recht. Ik ben een gezellige en gemotiveerde meid. Ik hou me graag bezig met mijn vrienden en vriendinnen, winkelen, sporten en reizen. Kortom, een echte levensgenieter.

Jij hebt psoriasis. Wat is dit precies?
Psoriasis is een chronische huidziekte waarbij de cellen van de bovenste huidlaag te snel groeien. Het lichaam stuurt verkeerde signalen waardoor de celdeling van de huid 6 tot 9 keer sneller gaat dan normaal. Door de overproductie ontstaan schilfers en vlekken. De huid is verdikt, rood en schilferig. Hierdoor doet het soms pijn en jeukt het heel erg. Het is geen ziekte waar je dood aan kunt gaan maar het is wel altijd aanwezig. Het is overigens ook niet besmettelijk, al denken sommige mensen van wel. De oorzaak is nog niet bekend en dit is ook de reden waarom het nog niet volledig aangepakt kan worden.

Mijn leven met... Psoriasis

Hoe heb jij psoriasis gekregen?
Vroeger als baby had ik al enorm last van eczeem en hierdoor was mijn huid vaak beschadigd door het krassen. Naarmate ik ouder werd is dit wel verminderd maar ik kreeg nog regelmatig vlekken en ik had ook last van zonneallergie. Ongeveer 2 jaar geleden kreeg ik allemaal rode vlekjes op mijn huid. Mijn vader herkende dit meteen want ook hij heeft psoriasis. Het was dan ook meteen duidelijk dat ik dit ook had want het is een erfelijke ziekte. Mijn vader en mijn oma hebben het ook allebei dus de kans was aanwezig dat ik of mijn broer het ook zou krijgen. De vlekjes werden steeds roder, schilferig en groter. De jeuk werd erger en de huid was gesprongen waardoor het soms erg pijn kon doen.

Is het te genezen of is het onherstelbaar?
De oorzaak van psoriasis is nog niet duidelijk en daarom is het ook nog niet te genezen. Wel zijn er bepaalde behandelingen zoals zalf, pillen of lichttherapie. De vlekken kunnen soms voor een tijdje weggaan maar vaak komen ze weer terug. Zeker in tijden van veel stress wordt het erger.

Hoe ga je er in het dagelijks leven mee om? Heb je er veel last mee; moet je dingen laten of anders doen?
Ik kan alles doen wat een ander ook zou doen. Wanneer de vlekken in sommige periode erger zijn dan normaal kan het wel wat onzekerheid met zich mee brengen. Ik heb het geaccepteerd dat ik het heb dus ik vind het niet erg om te laten zien. Ik noem het zelf ook geen ziekte. Ik heb gewoon veel jeukende, schilferige vlekken maar ik ben totaal niet zielig. Ik ga gewoon zwemmen en loop regelmatig in open kleren als het lekker weer is. Ik geniet ondanks psoriasis enorm van mijn leven. Soms heb ik wel een dipje. Zeker omdat de jeuk 24/7 aanwezig is en dit breekt je soms op. De jeuk is af en toe verschrikkelijk en zeker als de huid dan ook nog open gekrabd is. Verder kost het best veel tijd om alles in te smeren en heb ik daar dan ook niet altijd zin in. Mijn moeder smeert ook vaak mijn hoofdhuid in met een hele vettige zalf, dus moet ik mijn haren dan de volgende ochtend goed wassen met afwasmiddel om het te ontvetten. Dit is de enige manier om het vet eruit te halen helaas.

Kunnen andere mensen aan jou merken dat je psoriasis hebt? En reageren ze er dan wel eens (vervelend) op?
Ja en nee. Natuurlijk kunnen mensen het zien, maar je merkt het niet aan mijn gedrag of persoonlijkheid. Ik kijk overal positief tegenaan en dus ook tegen psoriasis. Mensen in mijn directe omgeving merken het ook omdat ik vaak aan het jeuken ben of omdat ze me moeten helpen met insmeren. Buiten dat merk je niks aan mij, want niets weerhoud me ervan om van het leven te genieten. Ik ben net zo vrolijk als ieder ander. Zoals ik al zei is psoriasis niet besmettelijk maar ik kan wel begrijpen dat mensen het vies vinden. Gelukkig heb ik zo’n situatie nog nooit meegemaakt.

Mijn leven met... Psoriasis

Hoe zie jij de toekomst voor je met psoriasis?
Mijn toekomst ziet er goed uit. Ik ben nog volop bezig met studeren. Ik geniet van de dingen die ik in mijn dagelijks leven doe en psoriasis staat me niet in de weg.

Wat wil je nog meegeven aan de Girlscene bezoekers?
Misschien dat ik makkelijk praten heb omdat ik geen ziekte heb waarbij je dood kan gaan of veel beperkingen hebt. Ik vind dat iedereen moet genieten en het beste ervan moet maken, wat je ook hebt of waar je ook mee zit. Hoe positiever je overal tegen aan kijkt, hoe beter je jezelf ook voelt. Verder vind ik ook dat je iedereen in zijn waarde moet laten, want niemand kan er wat aan doen met wat hij of zij heeft..

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

91 reacties

 • 6 jaar geleden PrettyCupcake

  wow http://xroyal-girlx.blogspot.nl/

 • 6 jaar geleden Pineapple_x

  Ik heb ook psoriasis. Vooral op mijn neus en hoofd. Maar ook op mijn handen en benen. Knap dat het meisje zo positief is! Maar het leven gaat door he!

 • 6 jaar geleden WildOnes

  You can handle it girl!

 • 7 jaar geleden Amber

  Ik heb zelf ook psoriasis, vooral bij m'n neus.

  Het is heel vervelend maar ik trek me er niets van aan en geniet net als Demi gewoon van m'n leven alsof ik het niet heb!

 • 7 jaar geleden foreveryoung16

  ik heb psoriasis op mijn hoofd en knieen. in de zomer zie je het heel erg op mijn knieen. het helpt wel om in de zon te gaan zitten, dan is het na 4 dagen ofzo weg.

 • 7 jaar geleden Kimberleeyblues

  Wow, wat een respect voor dit meisje, kon ik maar altijd zo positief zijn.

 • 7 jaar geleden Naomi

  Respect!

  Ik heb ook psoriasis, maar alleen op mijn hoofdhuid. Daardoor zie je het eigenlijk nooit, want het zit onder mijn haar. Maar als ik er geen pillen voor gebruik, jeukt het erg en ga je de lichte schilfertjes wel zien door mijn bruine haar. Ik gebruik, sinds 3 jaar denk ik, elke dag pillen.

 • 7 jaar geleden Joisjah

  @BrigitteBardot wat is dat dan wel precies die dermotillomanie?

 • 7 jaar geleden Sophie

  you go girl!

 • 7 jaar geleden EstherAdriana

  Nadat ik dit artikel had gelezen had ik een afspraak bij de dokter, omdat ik ineens allemaal rode plekken op mijn huis had. De dokter zei dat het een schimmelinfectie, eczeem of psoriasis kan zijn. Nu hebben ze een monster van mijn huis genomen en heb ik een zalfje gekregen. Als het werkt is het eczeem, als het erger word een schimmelinfectie en als het weggaat en steeds weer terugkomt psoriasis, ik hoop op een van de eerste twee, want dat gaat weer over. Maar dankzij jouw verhaal weet ik er nu in ieder geval wel wat meer over!

 • 7 jaar geleden xIcecreamA

  echt respect!!

 • 7 jaar geleden strawberrytea

  yo go girl!

  respect!

 • 7 jaar geleden sehOosje38

  idd RESPECT. trouwens leuk weer zown ''mijn leven met ...''

 • 7 jaar geleden Lisanne

  Mijn vader heeft het ook. Ik hoop niet dat ik het ook krijg :-S. Knap van je hoe je ermee om gaat!

 • 7 jaar geleden tootles

  ik heb het ook al zo'n 8 jaar over mij hele lichaam en hoofdhuid. ik vind het knap dat je zo positief er tegenover staat. ik kon het eerst echt niet maar heb het nu zelf ook maar geacepteerd. al vind ik het nog steeds moeilijk als je aan iemand moet uitleggen wat je hebt en dat ze je dan zo vies aankijken

 • 7 jaar geleden Amber

  ik heb het ook op me hoofd en wenkbrauwen, respect hoor! zelf vind ik het best moeilijk ermee om te gaan maar ik schaam me er niet meer voor

 • 7 jaar geleden xJuul

  Ik heb ook een huidziekte. Heb ook wel respect voor jou!

 • 7 jaar geleden BrigitteBardot

  ik heb dermotillomanie, helaas beïnvloedt dat je leven wel helemaal.

  Fijn dat je toch zo kan genieten van je leven! Ik weet heel goed dat je huid meer over je uiterlijk zegt dan je lengte, dikte, een te grote neus en dergelijke.

 • 7 jaar geleden Naomi

  Had er vroeger echt verschrikkelijk veel last van, op m'n hoofdhuid, mn armen en enkele plekjes op mn benen.

  Nu gelukkig alleen nog lichtelijk op m'n hoofdhuid en 2 mini plekjes op mn arm )!

 • 7 jaar geleden Sanacure

  Hoi Demi, sinds kort is er een nieuwe en natuurlijke manier om van je psoriasis af te komen, namelijk Ichthyotherapie.

  Sanacure BV in Tegelen bied deze behandeling aan met 100% tevredenheidsgarantie en een vergoeding tot wel 70% van de kosten. Kijk voor meer info op www.sanacure.nl/kuren

  Veel succes

  GRT Theo

 • 7 jaar geleden Blondinebella

  een meisje die ik ken zit voor 98% onder de psoriasis... echt erg

 • 7 jaar geleden Opblaaskrokodil

  Ik heb het ook, blijft verschrikkelijk die jeuk enzo en dat mensen je aan kijken als je bijv. een korte broek aan hebt en gaan vragen wat heb je daar... of kleine kinderen; Iewl wat is dat, en dat is natuurlijk vervelend maar verder kun je er prima mee leven (:

 • 7 jaar geleden Djinnytjuh

  Respect

 • 7 jaar geleden Koosje

  ik ken het wel en ik heb ook een kans dat ik het kan krijgen.

  heel goed van je dat je je niet laat weerhouden door dit.

 • 7 jaar geleden o0fashionista0o

  wow echt respect! Haar doel; gewoon van het leven genieten, echt mooi! En ook haar mening op het einde!

 • 7 jaar geleden Em

  mijn oma én mijn vader hebben het, heb dus grote kans om het ook te krijgen..

 • 7 jaar geleden Sophie

  super knap dat zij zich er niet door laat weerhouden om van het leven te genieten!

  lijkt me super moeilijk vooral omdat nu zoveel nadruk licht op je uiterlijk..

  echt respect!

 • 7 jaar geleden Chainsaw

  Zeker respect!

 • 7 jaar geleden Janine

  Je gaat er echt goed mee om, respect !

 • 7 jaar geleden Meppertje

  ik heb het ook, maar het kan tijdelijk overgaan dus dat is wel heel fijn heb er nu helemaal geen last meer van en er is niks aan mij te zien, wel jammer dat ik morgen wéer helemaal onder kan zitten haha, maar er is dus nog hoop!

 • 7 jaar geleden Sarella

  !RESPECT!WOUW Ik vind het echt super knap dat je er zo goed mee omgaat, mijn beste vriendin heeft het ook.

  En xji gaat er geloof ik net als jouw mee om goed hoor

  RESPECT! nogmaals

 • 7 jaar geleden BrunetteLovexx

  wat naar zeg! respect voor jou, vooral hoe jij ermee omgaat.. je lijkt heel geduldig en gaat er goed mee om, knap hoor

 • 7 jaar geleden Stann

  Ik heb het ook heel erg, op mijn hele hoofdhuid, delen op mijn gezicht, op mijn armen en op mijn benen. Het wordt ook steeds erger. Iets wat ik natuurlijk verschrikkelijk vind, maar over het algemeen sta ik er hetzelfde tegenover als jij. Het hoort nu eenmaal een beetje bij me.

  Zalfjes en shampoo's helpen voor geen meter bij mij; ik slik Psorinovo en dat heeft wel enig effect Zoek maar eens op!

 • 7 jaar geleden Suusvw

  Wauw echt heel veel respect voor de manier waarop jij ermee omgaat.

 • 7 jaar geleden Julie

  Respect voor jou, meid!!!!

 • 7 jaar geleden johijna

  Je gaat er echt goed mee om echt respect!

 • 7 jaar geleden xxxxx95

  ik heb respect voor je meisje! ♥

 • 7 jaar geleden Melissa

  You go girl! ♥

 • 7 jaar geleden moomin

  ik he het zelf ook

  in de zomer heb ik er kinder last van dan in de winter dat komt omdat in de zon vitamine D zit en dan helpt tenminste wel bij mij

 • 7 jaar geleden Inspiratieloos2

  ik zou daar echt niet tegen kunnen xD. Nouja, uiteindelijk moet je wel natuurlijk, maar het lijkt me zo irritant altijd jeuk te hebben. Ken ook mensen die hier in lichtere vorm last van hebben.

 • 7 jaar geleden Lisanne

  Knap van je dat je er zo mee om gaat!

 • 7 jaar geleden Abby

  @GummyBear123_ Precies!

 • 7 jaar geleden imallyours

  respeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeect!

 • 7 jaar geleden xSachaElise

  ik heb het ook, vooral op mijn hoofdhuid

 • 7 jaar geleden xtessa

  lijkt me echt vreselijk! hopen dat er een oplossing voor komt!

 • 7 jaar geleden Toivoa

  Respect voor je (: ♥

 • 7 jaar geleden Nobonnie

  Volgensmij had Alek Wek dit ook. Ben nu haar boek aan het lezen. Respect hiervoor : )

 • 7 jaar geleden Mchick

  damn.. dat stukje over je haar wassen en het insmeren, dat lijkt me zo vervelend! knap hoor! ben blij voor je dat je er ook geen vervelende reacties op krijgt!

 • 7 jaar geleden sweetlife

  respect !

 • 7 jaar geleden Noorrrrtye

  Doet me echt goed om dit te lezen! ik ben nu 15 en heb al heel mijn leven eczeem, ik weet precies hoe onzeker je je kan voelen en vind het echt heel knap dat je er zo positief mee omgaat, dat probeer ik ook te doen!

 • 7 jaar geleden Ayse

  Respect dat ze altijd zo positief staat voor alles, you go !

 • 7 jaar geleden Suus

  Respect voor hoe je ermee omgaat!

 • 7 jaar geleden pukingrainbows

  ik heb het ook, maar niet zo heel erg heftig gelukkig (:

 • 7 jaar geleden Mar

  ik heb het ook, het is wel vervelend maarja je kan er niet zo veel aandoen behalve zalfjes smeren etc

 • 7 jaar geleden IAMAPIRATEx

  ik heb het ook... maar ik heb er mee leren leven, en het scheelt ook al dat je het bij mij niet ziet (zit op mn hoofdhuid en soms op mn ellebogen). En de laatste tijd heb ik er minder last van

 • 7 jaar geleden roos

  waarom geef je iemand die een ziekte heeft respect? Ze heeft d'r zelf toch niet voor gekozen? @mooimeidx

  M'n vriendin heeft het ook en heeft er heel veel last van. Ik hoop dat er ooit 'n oplossing komt.

 • 7 jaar geleden Nissie123

  mijn vader heeft het ! alleen gelukkig niet zo erg!

 • 7 jaar geleden Fashiontyp

  Dat is echt geen leuke ziekte hoowr MENSEN MET DIE ZIEKTE RESPECT xd

 • 7 jaar geleden amor_vincit_omnia

  Lijkt me echt irritant.

 • 7 jaar geleden tamsje

  Goed verhaal! Zelf heb ik ook psoriasis, al 13 jaar. Ben nu 24. Eigenlijk geen problemen meer mee, mensen die kijken maar een eind weg haha! Al hoop ik wel dat er ooit een oplossing komt.

 • 7 jaar geleden GummyBear123_

  Ik vind 't echt goed dat je er zo positief mee omgaat. echt respect !!!!

  En veel geluk verder !

 • 7 jaar geleden Cocinelle

  Ik heb het ook geërfd van mijn moeder. Achja, ik trek me er niet zoveel van aan!

 • 7 jaar geleden pindaatje

  respect voor deze meid! heel veel geluk toegewenst ( aan iedereen die dit ook heeft ook!)!

 • 7 jaar geleden Esthertjee  wel goed dat je er zo positief mee om gaat!

  nu weet ik wat t ongeveer is! iemand die ik ken heeft t ook best erg maar den op der armen, maar veel mensen zijn bang dat t besmettelijk is ofzo en ontwijken der of durven niet in de buurt te staan, beetje lullig

  @foreveralone: dat is t denk ik niet , dat zijn gewoon huidschilfertjes die te veel los laten en dat heet hoofdroos. anders had je t op verschillende plekjes moeten merken

 • 7 jaar geleden Legaly-blond

  Ik heb ook psoriasis, en ik schaam me er wel altijd heel erg voor.

  Vooral als ik ga zwemmen dan zie je het pas goed.

 • 7 jaar geleden Emily

  vervelend maar je kan gewoon alles doen die mensen die psoriasis niet hebben ook doen

  dus om nou zoals andere hier onder te zeggen sterkte nou nee (sorry)

 • 7 jaar geleden xsteph

  wat gaat ze daar goed mee om....!

 • 7 jaar geleden Sarah

  ik wist al wat het was. stoer van je dat je er over durft te vertellen. sterkte!

  @ foreveralone volgens mij heb je dan gewoon roos!

 • 7 jaar geleden Genevieve

  sterkte!!

 • 7 jaar geleden Ohmy

  Echt rot als je zoiets hebt! Sterkte!

 • 7 jaar geleden Rianne

  Ik heb ook psoriasis helaas..

  Achja je leert er vanzelf mee leven

  Kan er toch niets aan doen.

  Sterkte meid! En laat je niet op je kop zitten door zoiets

 • 7 jaar geleden Dj

  Sterkte!

 • 7 jaar geleden jostitosti_

  Volgens mij heb ik het zelf ook in een lichtere vorm op mijn hoofdhuid. Het jeukt vaak echt heel erg en soms kan het ook heel erg pijn gaan doen.

 • 7 jaar geleden chucky1012

  Het is wel vervelend! Sterkte!

 • 7 jaar geleden Rianne

  Sterkte!

 • 7 jaar geleden likedamnbabyy

  Haha, ik heb het ook, alleen niet zo heel erg, alleen op mijn hoofdhuid, en een heel klein plekje op m'n voorhoofd, maar als mn zalf niet gebruik, dan is het idd zoo rood, en jeukt het als de pest!

 • 7 jaar geleden ElKebaba

  mijn broertje heeft dit ook, wat (tijdelijk) heeel erg KAN (kan, want iedereen is anders) helpen, is zwemmen in de 'dode zee'.

  ofja bij mn broertje helpt dat altijd heel goed..

 • 7 jaar geleden Chantal

  Knap hoe jij het zo meemaakt, respect!

 • 7 jaar geleden MiMi_ShineOn

  Respect!

 • 7 jaar geleden dorien

  volgens mij komt psoriasis best wel veel voor :O

 • 7 jaar geleden LoosjeRoosje

  wat vreselijk !

 • 7 jaar geleden Janiek

  Knap dat je er zo mee omgaat, respect !

 • 7 jaar geleden SUNRISE

  aahw, ik heb dit ook.

  alleen dan in een hele kleine mate.

 • 7 jaar geleden Simone

  Wat erg! Heel veel sterkte ermee.

  Ja en iris heeft zeker gelijk!

 • 7 jaar geleden xsweetcupcake

  heelveel sterkte meid!

 • 7 jaar geleden Esther

  Inderdaad goed dat je zo tegen het leven aan kijkt =).

  M'n vader heeft het ook en ik merk idd als hij veel stress ofzo heeft, dat het dan erger wordt.

  x

 • 7 jaar geleden Amy

  Wow, dat is best heftig.

  en iris heeft gelijk, kan ik en meerdere mensen van leren!

 • 7 jaar geleden Madamme_P

  heel veel sterkte!!

  en goed dat je zo tegen het leven aan kijkt.

  kunnen wij nog wat van leren!

 1. 1