Mijn leven met... psoriasis

Lifestyle door Redactie

Demi heeft psoriasis, al heel lang. Deze zelfverzekerde meid staat positief in het leven en deelt graag haar ervaringen met de lezeressen van Girlscene. Want, hoe kun je het bijvoorbeeld krijgen en hoe reageren mensen in haar omgeving? Lees snel verder.

Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Demi. Ik ben 18 jaar en volg momenteel een opleiding fiscaal recht. Ik ben een gezellige en gemotiveerde meid. Ik hou me graag bezig met mijn vrienden en vriendinnen, winkelen, sporten en reizen. Kortom, een echte levensgenieter.

Jij hebt psoriasis. Wat is dit precies?
Psoriasis is een chronische huidziekte waarbij de cellen van de bovenste huidlaag te snel groeien. Het lichaam stuurt verkeerde signalen waardoor de celdeling van de huid 6 tot 9 keer sneller gaat dan normaal. Door de overproductie ontstaan schilfers en vlekken. De huid is verdikt, rood en schilferig. Hierdoor doet het soms pijn en jeukt het heel erg. Het is geen ziekte waar je dood aan kunt gaan maar het is wel altijd aanwezig. Het is overigens ook niet besmettelijk, al denken sommige mensen van wel. De oorzaak is nog niet bekend en dit is ook de reden waarom het nog niet volledig aangepakt kan worden.

Mijn leven met... Psoriasis

Hoe heb jij psoriasis gekregen?
Vroeger als baby had ik al enorm last van eczeem en hierdoor was mijn huid vaak beschadigd door het krassen. Naarmate ik ouder werd is dit wel verminderd maar ik kreeg nog regelmatig vlekken en ik had ook last van zonneallergie. Ongeveer 2 jaar geleden kreeg ik allemaal rode vlekjes op mijn huid. Mijn vader herkende dit meteen want ook hij heeft psoriasis. Het was dan ook meteen duidelijk dat ik dit ook had want het is een erfelijke ziekte. Mijn vader en mijn oma hebben het ook allebei dus de kans was aanwezig dat ik of mijn broer het ook zou krijgen. De vlekjes werden steeds roder, schilferig en groter. De jeuk werd erger en de huid was gesprongen waardoor het soms erg pijn kon doen.

Is het te genezen of is het onherstelbaar?
De oorzaak van psoriasis is nog niet duidelijk en daarom is het ook nog niet te genezen. Wel zijn er bepaalde behandelingen zoals zalf, pillen of lichttherapie. De vlekken kunnen soms voor een tijdje weggaan maar vaak komen ze weer terug. Zeker in tijden van veel stress wordt het erger.

Hoe ga je er in het dagelijks leven mee om? Heb je er veel last mee; moet je dingen laten of anders doen?
Ik kan alles doen wat een ander ook zou doen. Wanneer de vlekken in sommige periode erger zijn dan normaal kan het wel wat onzekerheid met zich mee brengen. Ik heb het geaccepteerd dat ik het heb dus ik vind het niet erg om te laten zien. Ik noem het zelf ook geen ziekte. Ik heb gewoon veel jeukende, schilferige vlekken maar ik ben totaal niet zielig. Ik ga gewoon zwemmen en loop regelmatig in open kleren als het lekker weer is. Ik geniet ondanks psoriasis enorm van mijn leven. Soms heb ik wel een dipje. Zeker omdat de jeuk 24/7 aanwezig is en dit breekt je soms op. De jeuk is af en toe verschrikkelijk en zeker als de huid dan ook nog open gekrabd is. Verder kost het best veel tijd om alles in te smeren en heb ik daar dan ook niet altijd zin in. Mijn moeder smeert ook vaak mijn hoofdhuid in met een hele vettige zalf, dus moet ik mijn haren dan de volgende ochtend goed wassen met afwasmiddel om het te ontvetten. Dit is de enige manier om het vet eruit te halen helaas.

Kunnen andere mensen aan jou merken dat je psoriasis hebt? En reageren ze er dan wel eens (vervelend) op?
Ja en nee. Natuurlijk kunnen mensen het zien, maar je merkt het niet aan mijn gedrag of persoonlijkheid. Ik kijk overal positief tegenaan en dus ook tegen psoriasis. Mensen in mijn directe omgeving merken het ook omdat ik vaak aan het jeuken ben of omdat ze me moeten helpen met insmeren. Buiten dat merk je niks aan mij, want niets weerhoud me ervan om van het leven te genieten. Ik ben net zo vrolijk als ieder ander. Zoals ik al zei is psoriasis niet besmettelijk maar ik kan wel begrijpen dat mensen het vies vinden. Gelukkig heb ik zo’n situatie nog nooit meegemaakt.

Mijn leven met... Psoriasis

Hoe zie jij de toekomst voor je met psoriasis?
Mijn toekomst ziet er goed uit. Ik ben nog volop bezig met studeren. Ik geniet van de dingen die ik in mijn dagelijks leven doe en psoriasis staat me niet in de weg.

Wat wil je nog meegeven aan de Girlscene bezoekers?
Misschien dat ik makkelijk praten heb omdat ik geen ziekte heb waarbij je dood kan gaan of veel beperkingen hebt. Ik vind dat iedereen moet genieten en het beste ervan moet maken, wat je ook hebt of waar je ook mee zit. Hoe positiever je overal tegen aan kijkt, hoe beter je jezelf ook voelt. Verder vind ik ook dat je iedereen in zijn waarde moet laten, want niemand kan er wat aan doen met wat hij of zij heeft..