Drie manieren om zelfverzekerd te worden

Lifestyle door Redactie

Het leven ziet er altijd ietsje beter uit op de momenten dat je lekker in je vel zit. Tevreden zijn met jezelf is dus belangrijk om gelukkig te zijn. Maar hoe word je dat? Met deze drie tips kom je vast een heel eind.

Drie manieren om zelfverzekerder te worden

Stop met jezelf negatief beoordelen

‘Ik ben niet mooi’, ‘ik kan dat absoluut niet’ en ‘ik ga nooit wat bereiken’ zijn gedachtes die je jezelf moet afleren. Want als jij zelf denkt dat je iets niet kan of bent heeft dat heel veel invloed op hoe je overkomt. Denk je bijvoorbeeld dat je een schoolopdracht toch niet goed hebt gedaan, dan zal je docent dat merken en je waarschijnlijk ook slecht beoordelen. Het stomme is dat je dan dus bevestiging krijgt in het idee dat je het niet kan.

Maar probeer het nu eens andersom! Bedenk voor jezelf wat jij wilt bereiken en wat jij nodig hebt. Ga hier echt voor en zeg tegen jezelf dat je het kan. Kijk ook eens oprecht naar je eigen werk. Jij hebt echt keihard je best gedaan en je verdiend dus ook een goed cijfer! Zodra je hierin gaat geloven zullen mensen om je heen dit ook doen. En zo kan je van je docent ineens wel een goed cijfer voor je opdracht krijgen.

Zorg voor een positieve omgeving

Ik denk dat jullie allemaal de invloed van kleding op je humeur wel weten. Natuurlijk heb je weinig zin om iets leuks aan te trekken als je slecht in je vel zit. Toch is dat juist wat je dan moet doen! Als je vindt dat je er leuk uitziet heeft dat een positieve invloed op je humeur. Daarnaast werken de complimenten die je dan krijgt natuurlijk ook mee…

En het gaat verder. Jezelf omringen met positieve mensen is ook goed voor je humeur. En ook je omgeving kan daar veel aan toevoegen. Merk je dat je van bepaalde kleuren, foto’s of wat dan ook geen prettig gevoel krijgt? Haal ze dan gewoon weg! Daarnaast kan je juist positieve dingen in je huis of kamer ophangen. Ik heb bijvoorbeeld een kaart in mijn spiegel hangen waarop staat ‘You can achieve, if you believe’ (In het Nederlands, ‘je kunt alles bereiken als je er maar in gelooft’).

Drie manieren om zelfverzekerder te worden

Geef jezelf iets, ook als je ‘niks’ gedaan hebt.

Je kent het vast wel. Je hebt een super cijfer gehaald op school en geeft jezelf als beloning een nieuw paar schoenen. Niks verkeerd mee natuurlijk. Tenzij dat de enige momenten zijn dat je iets leuks mag doen van jezelf. Zodra je dit doet ga je geloven dat je eerst dingen moet bereiken voordat je iets leuks mag doen, niet waar natuurlijk.

Leuke dingen verdien je sowieso. En wil je jezelf toch ergens voor belonen? Beloon jezelf dan voor dingen die echt belangrijk zijn. Zoals dat jij bijvoorbeeld een geweldige vriendin bent. Of dochter, of zus, of leerling of volleybalster, of…

Remember, jij bent geweldig!

Ben jij vaak onzeker over jezelf? En waar komt dat door denk je?

Door Marit