Lifestyle

Girlscene talk: wat zijn jouw grootste angsten?

Onze lezeressen gaven aan bang te zijn voor clowns, naalden, vogels  of doen het in hun broek bij de gedachte aan ongekende hoogte. Maar er is nog iets, waar bijna iedereen bang voor is. Kijk verder voor de eerste aflevering van Girlscene talk!

Ik was ontzettend benieuwd naar waar jullie bang voor zijn. Ik plaatste een oproep op Facebook en Twitter en kreeg reacties vol enge, gekke maar ook logische angsten.

girlscenetalkangst

Een greep uit de reacties op de vraag ‘Wat is zijn jullie grootste angsten? En waarom ben je daar bang voor?”:

Britney: "Mijn grootste angst is vogels. Omdat je nooit weet wat ze willen, ze kunnen zo ‘bam’ ineens met die vleugels gaan slaan en langs of over je heen vliegen”.

Anneloes:“Hoogtevrees en dan met name de angst om te vallen. Dit heb ik vooral op trappen. De Eiffeltoren vind ik dan weer helemaal niet eng, want daar zitten tralies voor. Maar zodra de leuning laag zit, of er helemaal geen leuning is ben ik bang”.

Anne:“Clowns!”

Vittoria:“Ik ben bang om een dierbaar iemand te verliezen en om zelf dood te gaan”.

Esther:“Mijn grootste angst is dat ik iets laat liggen in de trein. Als ik er alleen maar aan denk begin ik kortademig te worden. En van oorwormen! Ik ben nog altijd bang dat ze in mijn oor gaan kruipen, haha”.

Nathalie:"Spinnen!!!”

Een paar angsten werden zo vaak door jullie genoemd dat ze in de top vijf terecht zijn gekomen. Maar eerst antwoord op de vraag 'Wat is angst en hoe ontstaat een angst?'

Of je nou bang bent voor spinnen, de tandarts, muizen of naalden, wanneer je in situaties komt waar je met je angst krijgt te maken, reageer je hier lichamelijk en emotioneel op. Als je bang bent, krijg je het gevoel dat je in gevaarlijke situaties zit. En hier reageert je lichaam dan weer op. Je kunt een beetje zenuwachtig worden, maar ook heel heftig reageren en in paniek raken waardoor je gaat zweten, licht in je hoofd wordt en je hart in je keel gaat bonzen of zelfs hartkloppingen krijgt.

Je hersenen kunnen ook het seintje geven dat je moet vluchten. Ren jij soms snel weg voor een zwart pluisje, omdat je dacht dat je een spin zag? Dan heb je te maken met vluchtgedrag dat ook bij angst kan horen. Zenuwachtig worden als je bang bent of in paniek raken is vrij normaal. Maar als je nog twee weken in paniek bent en flauwvalt bij een bezoekje aan de tandarts, ga dan naar de dokter. Hij kan je een therapie aanraden om beter met je angst om te gaan.

girlscenetalkangst

Angsten ontstaan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor vrachtwagens die naast je rijden op de snelweg als jij in de auto zit. Dit kan komen doordat je in het verleden een auto ongeluk gehad hebt door een vrachtwagen die toen ook naast jullie reed. Je blijft bang om dit nog een keer mee te maken.

Je kan ook bang zijn voor vrachtwagens die naast je komen rijden op de snelweg, zonder hier zelf een slechte ervaring mee gehad te hebben, maar (één van) je ouders wel. Zij reageren bijvoorbeeld angstig op de snelweg wanneer zij in zo’n situatie terechtkomen en dat heb jij weer meegekregen in je opvoeding. Dus in principe heb je dan geleerd ‘Vrachtwagens die naast je komen op de snelweg zijn eng!’.

girlscenetalkangst

Het klinkt een beetje gek, maar angsten kunnen ook aangeboren zijn. De een is wat gevoeliger voor angsten dan de ander. Eigenlijk logisch als je nagaat dat de een gewoon wat meer durft dan de ander.

Angsten horen eigenlijk bij een mens, het is iets natuurlijks. Dit zit je in je systeem, zodat je weet wanneer je moet vluchten. Maar als de angst veel erger is dan het ‘gevaar’ zelf, je de hele dag bang bent en slecht slaapt, besef dat je dan hoogst waarschijnlijk een angststoornis of een fobie voor iets te pakken hebt. Ook in dat geval, schaam je niet en zoek hulp.

Girlscene top vijf
Jullie zijn bang voor veel verschillende dingen. Maar hiermee kunnen we het grootste gedeelte van onze lezeressen de stuipen of het lijf jagen!

angst

1. Het heeft acht poten...
... en staat by far op nummer 1. Jep, ik heb het hiet over spinnen. Veel meiden gruwelen al bij het idee dat zo’n achtpotige vriend zomaar op je kan kruipen en het pas merkt als bijvoorbeeld je nek wel heel erg kietelt. Insecten zijn trouwens ook niet geliefd bij de lezeressen. Als spinnen als angst werd genoemd, dan kwamen insecten ook vrijwel altijd in dat antwoord voor. En dan met name wespen en (ik citeer)  “alle kleine beestjes in de zomer”.

2. Faalangst
Het idee dat je faalt school, werk en zelfs bij vrienden en familie houdt veel lezeressen bezig. Vaak denkt iemand met faalangst dat diegene de enige is. Maar dat is absoluut niet zo en het is niets om je voor te schamen. Er zijn trainingen voor om het onder controle te houden. Girlscene heeft eerder een artikel geschreven over faalangst.

girlscenetalkangst

3. Hoogtevrees
Hoogtevrees krijgt van jullie een derde plek. Deze ‘vrees’gaat vaak samen met de angst om te vallen.

girlscenetalkangst

4. Het donker
Niet kunnen zien wat er dan gebeurt of juist dingen zien die er niet zijn, maakt nog veel lezeressen bang in het donker. Straf jezelf niet door jezelf uit te maken voor watje of wat dan ook, maar probeer de angst te verminderen door bijvoorbeeld een nachtlampje aan te schaffen.

girlscenetalkangst

5. Angst om een dierbare te verliezen
Want de mensen waar je van houdt, wil je natuurlijk het liefst nooit verliezen.

Over welk onderwerp willen jullie het hebben in de volgende Girlscene talk?

Bron beeld: weheartit.com

Door Brenda

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved