Over gapen, verliefde stelletjes en slappe handjes

Lifestyle door Redactie

Sommige mysteries kunnen we gewoon niet ontrafelen.  Maar lichaamstaal zegt meer dan duizend woorden. Lees hier hoe het nou zit met gapen, verliefde stelletjes en slappe handjes.

lichaamstaal

Copycatten en gapen
Ken je dat als je met iemand praat en je kriebelt langs je neus, dat die ander het dus ook doet? Of dat je dezelfde houding aanneemt als je beste vriendin als ze die ene juicy roddel vertelt? Let er maar eens op, het komt veel vaker voor dan je denkt.

Wanneer je met iemand praat en jij heel aandachtig luistert, concentreer jij je zo op die persoon dat je (onbewust) gaat spiegelen. Eigenlijk maak je jezelf gelijk aan de andere.

 “Je steekt me aan” zeggen mensen vaak als je lekker een potje zit te gapen en vervolgens zelf ook gaan gapen. Of het verhaal dat je mee gaat gapen als je de persoon aardig vindt. Dat klopt allemaal. Het zit in de mens zelf dat we emoties, bewegingen en houdingen gaan nadoen als we iemand leuk of aardig vinden en daar hoort gapen ook bij. Of krabben, wiebelen met je been en met je haar spelen.

lichaamstaal

Heb je ook wel eens van die verliefde stelletjes gezien die bijna hetzelfde bewegen? Ze lopen synchroon, zetten de voeten tegelijkertijd neer en gaan op dezelfde manier zitten. Dat is weer zo’n voorbeeld van spiegelen en concentreren op de ander. Bij verliefde stelletjes is dit allemaal veel sterker door de enorme verliefdheid. Hoe walgelijk het voor een ander soms kan zijn, het is heel natuurlijk en ieder stelletje doet het. Vooral in het begin.  

Dit geldt trouwens ook voor verliefde personen, zonder te weten of het wel wederzijds is. Let maar eens op jezelf als je stiekem naar je crush aan het staren bent, dan neem je vaak dezelfde houding aan.

lichaamstaal

Comfort zone
Je zit net lekker in de trein en opeens komt er iemand zo dicht tegen je aanzitten dat je de lichaamstemperatuur van de ander direct door je kleding heen voelt. Jegh! Reageer je daar geïrriteerd op en probeer je allerlei kanten op te bewegen om die ander maar niet aan te hoeven raken? Klinkt gek, maar deze reactie schijnt heel normaal te zijn. Iedereen heeft zijn eigen comfort zone. Als iemand deze ruimte toch binnendringt, reageer je vanuit je instinct agressief en probeer je elke vorm van contact te vermijden. En daar hoort niet aan willen kijken of ruiken ook bij. Dus tegen iemand aangedrukt staan in een bomvolle metro, terwijl je met je neus ook nog eens half in de oksel van diegene zit, is wat dat betreft horror.

Toch zijn er een paar vreemdelingen die ons wel aan mogen raken. Zoals een dokter, omdat we weten dat hij of zij er is om ons beter te maken. Of de kapper, omdat we weten dat we straks weer naar buiten lopen met een fijn nieuw kapsel. We weten dat zij ‘goed volk’ zijn en ons willen helpen.

lichaamstaal

Solliciteren
Bij een sollicitatiegesprek is het gesprek natuurlijk erg belangrijk om te kijken of jij de geschikte dame bent voor de baan en het klikt met je toekomstige baas. Maar wist je dat je lichaamstaal hier ook heel belangrijk is? Je komt veel beter en gemotiveerder over als je tijdens het gesprek rechtop gaat zitten in de stoel. Laat ook je schouders niet te veel naar voren hangen. Door deze houding laat je aan je future boss als het ware zien ‘Hoi, hier ben ik en ik wil hier graag komen werken’. Laten merken dat je luistert, kan door ‘ja’ te knikken als aanvulling op die actieve houding.

lichaamstaal

Handje schudden
Zei je moeder toen je klein was ook altijd “Geef een stevige hand, geen slap handje” wanneer je werd voorgesteld aan iemand? Dan wil ze gewoon dat diegene weet wat voor sterke dochter ze heeft. Zelfs bij het handjes schudden kan iemand een eerste indruk van je krijgen.

Een sterke hand geven, geeft de ander de indruk dat je een zelfverzekerd, sterk persoon bent. Slappe handjes laten, naast dat het niet prettig aanvoelt, niet een heel erg goede indruk achter. Vaak wordt dit toch geassocieerd met slapheid en dat het je allemaal niet interesseert.

Geeft dus een stevige hand bij het voorstellen. Vooral bij een sollicitatiegesprek! Draaf trouwens niet te hard door bij het handjes schudden. Knijpen is niet fijn, zeker niet voor ringdragers. En daarnaast wordt er dan snel gedacht dat je een tikkeltje té dominant bent.

Ga je op lichaamstaal letten nu je dit gelezen hebt? Of geloof je het allemaal niet zo?

Bron beeld: weheartit.com

Door Brenda