Lifestyle

Girlscene Talk: spreken of zwijgen?

46

Gevoel en verstand gaan niet altijd samen. Want wat zou jij eigenlijk doen als je vriendje, beste vriendin, zus of ander familielid zich bezighoudt met criminele praktijken? Zou je dit melden? Of hou je je mond?

Je ziet het vaak genoeg op televisie en in films. Winkelpersoneel wil ’s avonds laat de boel afsluiten, maar worden tijdens het geld tellen overvallen op een vrij gewelddadige manier. Voor veel mensen is dit een ver- van- mijn- bed -show.  Maar wat doe je als het opeens wel heel dichtbij komt en één van die overvallers kent?

girlscenetalkstichtingm

Van vriend naar crimineel
Via Facebook stelden we jullie drie verschillende vragen wat jij zou doen als zo’n situatie wel heel erg dichtbij komt:

1. Stel je voor. Je zus heeft al een tijdje een vriendje en is dolgelukkig met hem. Het valt je de laatste tijd op dat ze wel heel erg dure cadeaus van haar lover krijgt. Haar vriendje is ook maar student en heeft verder geen bijbaantje. Tijdens een avondje stappen heeft hij meerdere malen in een dronken bui gezegd dat hij veel geld heeft overgehouden door mee te werken aan een overval. Maar als jij een paar dagen later aan je zus opheldering vraagt, geeft ze geen antwoord.

Wat zou jij doen?

Zohra: “Hmmm, lastig. Aan de ene kant wil ik me afzijdig houden natuurlijk. Maar het gaat hier wel om belangrijke informatie. Ik zou er heel goed over praten met mijn zus en samen een oplossing zoeken”

Rebecca: “Advies geven aan m’n zus! En kijken wat ze er zelf mee doet. Het is haar vriendje, ik denk eerlijk gezegd niet dat iemand zijn geliefde zou verraden. Tenzij het echt om moord zou gaan ofzo”

Jet: “Aan haar vragen hoe het zit. Ik heb zo’n goede band met mijn zus dat ik het wel uit haar krijg”

Jurissa: “Ik zou eerst proberen om hier met haar uit te komen. Zorgen dat ze me vertrouwd. En anders toch maar naar mijn ouders gaan”

2. Je beste vriendin heeft voor de eerste keer een vriendje. Ze zweeft op wolkjes en kan alleen nog maar vol lof over hem praten. Maar ondertussen zie je dat jouw vriendin langzaamaan verandert in een totaal ander meisje. Ze wordt opeens ontslagen bij die kledingwinkel waar ze al jarenlang met veel plezier werkte. Maar toch komt ze nog steeds aanzetten met de duurste make-up en kleding. En zag jij laatst niet nog beveiliging op dat nieuwe shirtje zitten?  Als jij vraagt hoe ze hier aan komt, antwoordt ze dat ze wel eens met haar vriendje dingen uit winkels jat. Maar dit mag je absoluut niet doorvertellen, anders is de vriendschap tussen jullie voorgoed voorbij.

Wat zou jij doen?

Jana: “Ik zou eerlijk vertellen wat ik er van denk. Dat dát echt niet kan en het strafbaar is. Als zij het niet vertelt aan haar ouders, zou ik het doen. En het lijkt me ook een goed plan om niet verder te gaan met deze jongeman die duidelijk geen positieve invloed heeft op die vriendin. Liefde mag misschien blind maken, maar dom…. nee”

Anoniem: “Ik zou haar vertellen dat ik het absoluut niet goed vindt waar ze nu mee bezig is en afstand van haar nemen tot ze zichzelf weer tegenkomt”

3. Je bent al twee jaar samen met je vriendje. Hij is net begonnen aan een nieuwe opleiding en heeft daar al de nodige nieuwe vrienden gemaakt. Jij werkt al heel wat jaren tijdens het weekend bij een benzinepomp. Jouw vriendje is de laatste tijd wel heel erg geïnteresseerd in jouw bijbaantje. Zo stelt hij vragen wanneer het personeel alleen is, waar jullie het geld opbergen en hoe zit het eigenlijk met de beveiliging? Als jij vraagt waarom hij dit allemaal wil weten antwoordt hij dat een van zijn nieuwe vrienden in geldnood zit en de pomp wil overvallen.

Wat zou jij doen?

Anneloes: “Ik zou het absoluut niet vertellen. Als de relatie daardoor kapot gaat zou ik het daar heel moeilijk mee hebben, maar het is niet anders. Die vriend van hem zoekt maar een baan. Ik ga hem niet helpen met criminele acties”

Deborah: “Ik zou het dan onmiddellijk uitmaken, gestoorde mafkees….”

Angelica: “Ik zou het niet zeggen en gelijk melden aan mijn baas. Hem zou ik gelijk een schop onder zijn reet geven. Opzouten met dat soort lui!”

Ntianu: “Ik zou zeggen dat het lief is dat hij zijn vriend wil helpen. Maar ook dat hij gek is als hij denkt dat ik hem ga helpen met criminele activiteiten. Hij zegt maar tegen zijn vriend dat hij niet goed bij z’n hoofd is en werk moet gaan zoeken”

girlscenetalkstichtingm

Anoniem melden
In Nederland werden er vorig jaar 2572 overvallen gepleegd. Maar liefst 60 procent van deze overvallen wordt gepleegd door jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 22 jaar. Aan de reacties te zien, weten jullie wat  jullie zouden doen in de bovenstaande gevallen en ingrijpen of een melding maken. Maar waar kun je terecht met informatie als je bang bent voor de gevolgen die het voor jou kan hebben? Of niet naar de politie durft te stappen?

Zoek altijd iemand die je in vertrouwen kunt nemen. Zeker als jij je bedreigd voelt. Praat bijvoorbeeld met een goede vriendin of vriend, waarvan je zeker weet dat hij of zij zich stilhoudt. Of ga naar een vertrouwenspersoon op school. Het is in ieder geval belangrijk dat jij hier niet alleen mee rond blijft lopen.

Er is een plek waar je veilig en anoniem tips kunt doorgeven als iemand iets doet wat niet in de haak is. Zoals Meld Misdaad Anoniem, ook wel Stichting M. Hier kun je in zulke gevallen terecht, met de garantie dat je voor 100 procent anoniem blijft.  Bij deze stichting werkt een klein team van mensen die speciaal opgeleid zijn om jouw anonimiteit te beschermen. Je kunt M. via een speciale meldlijn bereiken (0800 – 7000), zelfs in het weekend en op feestdagen.

girlscenetalkstichtingm

Weet in ieder geval dat je niet alleen bent in zulke gevallen en er altijd hulp voor je is.

Zou jij bevriend blijven met iemand die het criminele pad op gaat? Vind jij je vriendschap belangrijker dan dat je kunt voorkomen dat iemand wordt overvallen?

Bron beeld: weheartit.com

Door Brenda

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

46 reacties

 • 6 jaar geleden Shewantstofly

  Ik vind het lastig. Ik weet dat mijn broertje dit altijd even goed bezig is (denk niet aan overvallen maar meer drugshandel) terwijl hij nog vrij jong is. Ik vind dat geen fijn idee maar vind het ook.. 'lullig' om tegen mijn ouders te vertellen.

 • 7 jaar geleden xCosmetics

  goed artikel

 • 7 jaar geleden 375336438

  Jimmy Choo shoes show off your sexy ZhouAngJie is in the international has his name in the name of the only Chinese shoe brands. The "sex and the city" in Jimmy Choo four girl riding on the his shoes, Madonna in his heels leisurely get married, he played for the former British princess Diana's shoes, still have a large number of Hollywood actress fan.

 • 7 jaar geleden Lovefacess

  Ik zou niet bevriend met zo iemand kunnen zijn

 • 7 jaar geleden xKeet

  misdaad anoniem bellen 0800-7000

 • 7 jaar geleden imamermaid

  @likeduhh

  nul ervaring?? er staat juist dat ze zoiets zelf heeft meegemaakt!

 • 7 jaar geleden tinabo

  Goed om is over na te denken!

 • 7 jaar geleden Grace

  Goed artikel!!

 • 7 jaar geleden Girlscener111

  Ik ga niks meer rapporteren.

  Denk je een anonieme tip te geven omdat je anders in de problemen komt, komen ze je alsnog halen om te getuigen met het excuus dat het ''je plicht'' is.

  Niet bepaald een anonieme tip he?

 • 7 jaar geleden Queen B.

  Lijkt me egt moeilijk als ik in zon situatie zal zitten. maar gelukkig hoef ik er niet over te denken sinds het (nog) niet gebeurd is, bij mij.

 • 7 jaar geleden Büsra

  @Elinelinie

  ben het met je eens, het is moeilijk wat je in een dergelijk situatie zou moeten doen

 • 7 jaar geleden Achilles

  Jammer dat je die mensen niet kan mailen, ik hou niet van bellen.

 • 7 jaar geleden Emma

  @ProzacAddict, onzin, dat is echt heel erg persoonlijk, een trauma oplopen is echt heel ernstig maar voor iedereen is dat anders.

  Dus beetje raar dat je zo reageert terwijl je zelf 0 ervaring of wat dan ook ermee hebt.

 • 7 jaar geleden ProzacAddict

  Sommige meisjes hier zeggen dat ze zich schuldig zouden voelen naar hun vriendin toe, maar denk ook eens aan de slachtoffers van overvallen. Die personen lopen de rest van hun leven met een trauma rond. Ik zou het kunnen weten, want ik ben 1 van die personen. Ik zou zo kwaad zijn als iemand in mijn omgeving wist wie dat pistool tegen mijn hoofd gehouden heeft, maar zijn mond houdt voor een 'vriendin'.

 • 7 jaar geleden Koosje

  het is misschien wat anders dan een overval alleen ik ben verkracht op mijn 14e en heb er nog steeds last van. ( ben nu 1 ik wil iedereen meegeven, hoe moeilijk het ook is vertel het aan iemand die je vertrouwt!

 • 7 jaar geleden Tandpasta

  Goed artikel!

  Ik zou noooit bevriend willen zijn

  met een crimineel. (;

 • 7 jaar geleden Julie

  Een vriendin van me is verkracht toen ze klein was, het is vreselijk, en ze heeft er een giga trauma aan over gehouden.

 • 7 jaar geleden turtlebackpack

  Goed artikel!

 • 7 jaar geleden pindakaaspret

  Wauw ik zou dat wel eng vinden hoor

 • 7 jaar geleden GummyBear123_

  lijkt me echt vreselijk !!

 • 7 jaar geleden __Stefanie

  Twee vriendinnen van mij werkten allebei bij een restaurant dat na sluitingstijd toen een keertje is overvallen. Een van de twee is toen ook met een mes bedreigd. Het is allemaal goed afgelopen omdat de baas op tijd kwam en dat nogal een flinke man is, maar ze zijn wel ontzettend geschrokken!

 • 7 jaar geleden Sabine

  Ik heb bij ongeveer al die dingen,

  schop onder je kont en nooit meer terug komen!

 • 7 jaar geleden Zoe

  -

 • 7 jaar geleden Jet

  HAHA mijn mening staat erbij

 • 7 jaar geleden Francoise

  Buurmeisje deed/doet wel aan stelen/inbreken. we zijn geen vriendinnen, dus is het haar probleem. (ze heeft al paar x in de bak gezeten en k hoor het ook achteraf).. zolang ik er zelf niet aan doe vind ik het best.

 • 7 jaar geleden xYess

  Goed artikel, gelukkig heb ik dit zelf nog nooit meegemaakt...

 • 7 jaar geleden Elinelinie

  Lijkt me echt moeilijk wat je zou moeten doen, als je echt in zo'n situatie zit..

 • 7 jaar geleden dorien

  goed dat de stichting van meld misdaad anoniem zo op een speelse en luchtige manier naar voren word gebracht. wanneer er gelijk zo'n serieuze ondertoon in werd gebracht zal het denk ik minder meiden aanspreken om het helemaal af te lezen en er verder over na te denken

  het is goed dat er over serieuzere dingen word gepraat op gs net zo als die artikelen over mishandeling

 • 7 jaar geleden xboooo

  met rust laten :I

 • 7 jaar geleden sunlightx

  ik heb geen idee wat ik in vredesnaam zou doen o.o

 • 7 jaar geleden Inspiratieloos2

  ik heb niks te maken met stelen. Ken ook niemand die het doet. Overvallen zijn behoorlijk serieus en je bent gewoon medeplichtig als je er vanaf weet, dus ik snap niet dat hier uberhaupt nog een discussie over is. Als je iets weet, dan vertel je dat, zo niet, ben je medeplichtig.

 • 7 jaar geleden Kimberley

  Ik zou het echt niet melden.

 • 7 jaar geleden Sarah

  het gaat allemaal over stelen. ik zou liever 3 echt verschillende situaties zien, misschien is dat een idee voor een volgend artikel?

 • 7 jaar geleden slaopjema

  Ik heet ook jana 8D

 • 7 jaar geleden Jurissa

  "Jurissa: “Ik zou eerst proberen om hier met haar uit te komen. Zorgen dat ze me vertrouwd. En anders toch maar naar mijn ouders gaan” "

  Ik sta er weer tussen

 • 7 jaar geleden rosalielouisae

  oooh wat een geweldig artikel. (:

 • 7 jaar geleden Nuran

  goed artikel!

 • 7 jaar geleden Fieneke

  ik vind vriendschap heel erg belangrijk maar hou absoluut niet van criminele acties daarom zou ik eerlijk tegen mijn vriendin zijn en zeker niet zoon vriendin willen hebben

 • 7 jaar geleden amor_vincit_omnia

  Lijkt me echt een lastige situatie: als ik het niet zou melden, zou ik denk ik met een schuldgevoel blijven rondlopen, maar als ik het wel zou melden ook.

 • 7 jaar geleden MadeByKiki

  @_CupxCake_ idd

 • 7 jaar geleden _CupxCake_

  Echt een artikel dat je aan het denken zet. Heel goed

 • 7 jaar geleden Anne112

  Een goed artikel!

 • 7 jaar geleden Vivian

  Ik vind dit ook een supergoed artikel, denk dat er best veel meiden zijn die tegen dit soort problemen aan lopen! Het is wel erg lastig, want enerzijds wil ik die persoon niet kwijt als vriend(in), anderzijds wil ik die persoon helpen om weer op het juiste pad te komen en dan is er nóg een kant die wil doen wat goed is, volgens de wet dus... ik denk dat het er heel erg aan zou liggen wat die persoon gedaan heeft. Als het om winkeldiefstal gaat, zou ik wel zeggen dat ik het verkeerd vind maar er niets aan doen. Maar als het echt verder gaat, zou ik wel naar de politie gaan denk ik.

 • 7 jaar geleden - Oeg

  .

 • 7 jaar geleden LuvxuSR

  Idd goed artikel!

 • 7 jaar geleden MORIARTY

  Leuk artikel!

 1. 1