Girlscene Talk: spreken of zwijgen?

Lifestyle door Redactie

Gevoel en verstand gaan niet altijd samen. Want wat zou jij eigenlijk doen als je vriendje, beste vriendin, zus of ander familielid zich bezighoudt met criminele praktijken? Zou je dit melden? Of hou je je mond?

Je ziet het vaak genoeg op televisie en in films. Winkelpersoneel wil ’s avonds laat de boel afsluiten, maar worden tijdens het geld tellen overvallen op een vrij gewelddadige manier. Voor veel mensen is dit een ver- van- mijn- bed -show.  Maar wat doe je als het opeens wel heel dichtbij komt en één van die overvallers kent?

girlscenetalkstichtingm

Van vriend naar crimineel
Via Facebook stelden we jullie drie verschillende vragen wat jij zou doen als zo’n situatie wel heel erg dichtbij komt:

1. Stel je voor. Je zus heeft al een tijdje een vriendje en is dolgelukkig met hem. Het valt je de laatste tijd op dat ze wel heel erg dure cadeaus van haar lover krijgt. Haar vriendje is ook maar student en heeft verder geen bijbaantje. Tijdens een avondje stappen heeft hij meerdere malen in een dronken bui gezegd dat hij veel geld heeft overgehouden door mee te werken aan een overval. Maar als jij een paar dagen later aan je zus opheldering vraagt, geeft ze geen antwoord.

Wat zou jij doen?

Zohra: “Hmmm, lastig. Aan de ene kant wil ik me afzijdig houden natuurlijk. Maar het gaat hier wel om belangrijke informatie. Ik zou er heel goed over praten met mijn zus en samen een oplossing zoeken”

Rebecca: “Advies geven aan m’n zus! En kijken wat ze er zelf mee doet. Het is haar vriendje, ik denk eerlijk gezegd niet dat iemand zijn geliefde zou verraden. Tenzij het echt om moord zou gaan ofzo”

Jet: “Aan haar vragen hoe het zit. Ik heb zo’n goede band met mijn zus dat ik het wel uit haar krijg”

Jurissa: “Ik zou eerst proberen om hier met haar uit te komen. Zorgen dat ze me vertrouwd. En anders toch maar naar mijn ouders gaan”

2. Je beste vriendin heeft voor de eerste keer een vriendje. Ze zweeft op wolkjes en kan alleen nog maar vol lof over hem praten. Maar ondertussen zie je dat jouw vriendin langzaamaan verandert in een totaal ander meisje. Ze wordt opeens ontslagen bij die kledingwinkel waar ze al jarenlang met veel plezier werkte. Maar toch komt ze nog steeds aanzetten met de duurste make-up en kleding. En zag jij laatst niet nog beveiliging op dat nieuwe shirtje zitten?  Als jij vraagt hoe ze hier aan komt, antwoordt ze dat ze wel eens met haar vriendje dingen uit winkels jat. Maar dit mag je absoluut niet doorvertellen, anders is de vriendschap tussen jullie voorgoed voorbij.

Wat zou jij doen?

Jana: “Ik zou eerlijk vertellen wat ik er van denk. Dat dát echt niet kan en het strafbaar is. Als zij het niet vertelt aan haar ouders, zou ik het doen. En het lijkt me ook een goed plan om niet verder te gaan met deze jongeman die duidelijk geen positieve invloed heeft op die vriendin. Liefde mag misschien blind maken, maar dom…. nee”

Anoniem: “Ik zou haar vertellen dat ik het absoluut niet goed vindt waar ze nu mee bezig is en afstand van haar nemen tot ze zichzelf weer tegenkomt”

3. Je bent al twee jaar samen met je vriendje. Hij is net begonnen aan een nieuwe opleiding en heeft daar al de nodige nieuwe vrienden gemaakt. Jij werkt al heel wat jaren tijdens het weekend bij een benzinepomp. Jouw vriendje is de laatste tijd wel heel erg geïnteresseerd in jouw bijbaantje. Zo stelt hij vragen wanneer het personeel alleen is, waar jullie het geld opbergen en hoe zit het eigenlijk met de beveiliging? Als jij vraagt waarom hij dit allemaal wil weten antwoordt hij dat een van zijn nieuwe vrienden in geldnood zit en de pomp wil overvallen.

Wat zou jij doen?

Anneloes: “Ik zou het absoluut niet vertellen. Als de relatie daardoor kapot gaat zou ik het daar heel moeilijk mee hebben, maar het is niet anders. Die vriend van hem zoekt maar een baan. Ik ga hem niet helpen met criminele acties”

Deborah: “Ik zou het dan onmiddellijk uitmaken, gestoorde mafkees….”

Angelica: “Ik zou het niet zeggen en gelijk melden aan mijn baas. Hem zou ik gelijk een schop onder zijn reet geven. Opzouten met dat soort lui!”

Ntianu: “Ik zou zeggen dat het lief is dat hij zijn vriend wil helpen. Maar ook dat hij gek is als hij denkt dat ik hem ga helpen met criminele activiteiten. Hij zegt maar tegen zijn vriend dat hij niet goed bij z’n hoofd is en werk moet gaan zoeken”

girlscenetalkstichtingm

Anoniem melden
In Nederland werden er vorig jaar 2572 overvallen gepleegd. Maar liefst 60 procent van deze overvallen wordt gepleegd door jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 22 jaar. Aan de reacties te zien, weten jullie wat  jullie zouden doen in de bovenstaande gevallen en ingrijpen of een melding maken. Maar waar kun je terecht met informatie als je bang bent voor de gevolgen die het voor jou kan hebben? Of niet naar de politie durft te stappen?

Zoek altijd iemand die je in vertrouwen kunt nemen. Zeker als jij je bedreigd voelt. Praat bijvoorbeeld met een goede vriendin of vriend, waarvan je zeker weet dat hij of zij zich stilhoudt. Of ga naar een vertrouwenspersoon op school. Het is in ieder geval belangrijk dat jij hier niet alleen mee rond blijft lopen.

Er is een plek waar je veilig en anoniem tips kunt doorgeven als iemand iets doet wat niet in de haak is. Zoals Meld Misdaad Anoniem, ook wel Stichting M. Hier kun je in zulke gevallen terecht, met de garantie dat je voor 100 procent anoniem blijft.  Bij deze stichting werkt een klein team van mensen die speciaal opgeleid zijn om jouw anonimiteit te beschermen. Je kunt M. via een speciale meldlijn bereiken (0800 – 7000), zelfs in het weekend en op feestdagen.

girlscenetalkstichtingm

Weet in ieder geval dat je niet alleen bent in zulke gevallen en er altijd hulp voor je is.

Zou jij bevriend blijven met iemand die het criminele pad op gaat? Vind jij je vriendschap belangrijker dan dat je kunt voorkomen dat iemand wordt overvallen?

Bron beeld: weheartit.com

Door Brenda